Tot mai multi tineri, slabi de inima. Rata infarctului a crescut alarmant

06-04-2011 06:14


Situatie alarmanta, care nu poate si nu trebuie sa ne lase indiferenti. Exceptia - adica pacientii tineri - a devenit regula in cazul infarctelor, ne anunta ingrijorati cardiologii.

Tot mai multi tineri sufera de infarct miocardic, in Romania!

Din ce in ce mai multi romani, cu varste in jur de 30 de ani, ajung la ei, dupa ce si-au facut singuri rau cu stilul haotic de viata. Cunoastem bine cei trei mari dusmani: stresul, mancarea proasta si sedentarismul.

La Targu Mures, de exemplu, nu trece zi fara o interventie pentru un pacient cu infarct, dar uneori sunt si 4 cazuri in 24 de ore.

Specialistii spun ca barbatii sunt mai expusi la un astfel de pericol decat femeile. Abuzurile de cafea, alcool, stres, emotiile puternice sunt cauze principale. Apoi, daca stiti ca aveti cazuri in familie, probleme cu tensiunea, este recomandat ca macar o data pe an sa faceti un control.

Medicii declara si ca sunt prea putine clinici de cardiologie in tara si ca ideal ar fi un centru la un milion de persoane. In schimb, in Romania, exista doar opt astfel de unitati unde se pot face interventii pe cord.

40 de minute l-au resuscitat medicii pe Vasile Criste, viceprimar in Predeal. Avea 34 de ani, iar inima i-a cedat. Infarct miocardic a venit verdictul.

Peter spune ca a facut mereu sport si a dus o viata echilibrata. Totusi, la 30 de ani au aparut problemele cu inima si a avut si primul infarct. Din cauza stresului, saptamana trecuta a ajuns la operatie.

La Iasi, cardiologii spun ca numarul pacientilor tineri le-a crescut cu peste 20% intr-un an. In intreaga zona a Moldovei, peste 2.000 de oameni cu boli de inima grave asteapta sa fie operati la Institutul de Boli Cardiovasculare. Desi viata le depinde de aceste interventii, multe sunt aminate cu lunile pentru ca lipsesc materialele sanitare. In afara de urgente, ajung pe masa de operatie doar cei care isi permit sa le plateasca. Numai un stimulator cardiac costa 3000 de lei.

Si la Cluj, listele de asteptare pentru operatie pe cord se intind pe trei luni.

Tags: sanatate,

VIDEO PROTVPLUS.RO