Toate locurile de la sesiunea specială a rezidențiatului au fost ocupate, dar nu se mai fac angajări la stat. Ce se întâmplă
Toate locurile scoase la sesiunea specială a rezidențiatului au fost ocupate. Cel puțin aceasta este situația înainte de rezolvarea contestațiilor. Însă acum au emoții 1.000 de tineri medici, care au încheiat examenele de specialitate.
Angajările la stat sunt blocate, iar ministrul Sănătății spune că va cere permisiunea Guvernului pentru doctori și asistente. Însă mai trebuie ca managerii unităților sanitare să solicite aceste angajări.
Peste 600 de locuri și posturi au fost libere pentru sesiunea specială a rezidențiatului. Acestea s-au ocupat, dar Ministerul Sănătății trebuie să rezolve acum o altă problemă: cea a medicilor care au terminat rezidențiatul și și-au luat specialitatea, dar nu pot lucra la stat pentru că angajările în sectorul public sunt din nou blocate. 1.100 de tineri specialiști sunt în această situație.
Prof. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: ''După ce vom primi din partea spitalelor pentru posturi de medici, de asistenți medicali, vom înainta un memorandum pentru ca aceste posturi să poată fi ocupate prin concurs. Este normal să le oferi posibilitatea de a ocupa un loc de muncă în România”.
Unitățile sanitare din toată țara au nevoie de zeci de mii de medici și asistente medicale.
În Călărași, secția de Cardiologie funcționează cu un cardiolog angajat și alți doi care vin câte o zi pe săptămână. Condiții sunt: secția a fost renovată, au fost schimbate paturile și s-a cumparat aparatură modernă. Doar candidații lipsesc.
Pacientă: ”E destul de mare orașul ăsta și ar trebui să fie medici mai mulți să vină, să vină la noi în oraș să ne facă bine, că avem nevoie de ei''.
Mai multe județe din țară se confruntă cu un deficit de medici
Astfel de probleme sunt la mai multe secții. Orașul nu este atractiv pentru medici, chiar dacă spitalul este într-o continuă dezvoltare.
Bogdan Mihai, administratorul de județ: ”Avem un proiect pe eficiența energetică, dotarea cu pompe de căldură, panouri solare. Aici avem depus prin PNRR un ambulatoriu cu parcare integrată care a fi paralel cu ambulatoriul existent și aici o pasarelă de trecere și jos va fi un centru de radiologie cu RMN, CT, aici avem un corp nou de spital, este ridicat deja la nivelul etajului 5”.
Liliana Curea: ”Va fi clădire nouă cu 5 etaje, 10 secții, spitalul funcționează cu un deficit de 30 de medici în secții importante: UPU, Neuro, Cardio, ATI”.
”Câștigă mult mai bine la privat, într-un mediu care poate nu este la fel de stresant ca un spital de urgență”.
Dr. Adrian Simion, medic primar chirugie generală: ”Aparatură avem modernă, chiar multe clinici de chirurgie generală din București nu știu dacă au atât de multe”.
Situația din Călărași, cu deficitul de medici, se repetă și în alte județe din țară, cum ar fi Giurgiu, Prahova, Bacău sau Arad.