Majoritatea medicilor din România care pleacă din țară aleg să lucreze în Franța. Cât câștigă într-un spital public
Chiar dacă salariile în domeniul sănătății au crescut, încă sunt medici care aleg să plece în străinătate.
Peste 1.000 de doctori au cerut anul trecut certificatul profesional pentru a se angaja în alte țări.
Vor în special să învețe meserie într-un sistem mai bine pus la punct decât cel din România.
Paul este în anul IV de rezidențiat, la Anestezie și Terapie intensivă. De curând a decis să plece pentru o perioadă în Irlanda.
Dr. Paul Oargă, medic rezident ATI: „Sistemul nostru de sănătate are mult de învățat din altele care performează mai bine. Am o oră de învățare în fiecare dimineață. Se iau cazuri, vorbesc cu noi. Lucru care mi s-a părut halucinant. Noi învățăm și suntem plătiți să învățăm".
Anul trecut, peste 1.000 de medici din România au solicitat Certificatul Profesional ca să poată lucra în străinătate. Sunt cu peste 25% mai mulți decât în 2021. Majoritatea au ales Franța.
Certificate profesionale solicitate
2022: 1049
2021: 817
2020: 861
Țări pentru care au fost solicitate certificate profesionale în 2022
Franța: 322
Germania: 150
Marea Britanie: 145
sursa: Colegiul Medicilor
Alexandru Mischie este cardiolog şi este șeful unității de cardiologie intervențională într-un spital din centrul Franței.
A plecat în Hexagon acum aproape 10 ani ca să învețe meserie de la cei mai buni.
Dr. Alexandru Mischie, șeful secției de cardiologie întervențională de la Spitalul Montluqon, Franța: „Odată cu mărirea salariilor, în România s-a rezolvat jumătate din problemă. Cealaltă jumătate o reprezintă dotarea din spitale. Sistemul medical din țările occidentale este mult mai prietenos cu medicul și mult mai prietenos și cu pacienții".
Într-un spital public din Franța, salariul unui medic cardiolog porneşte de la 4.000 de euro.
Doctori străini interesați să lucreze în România
În același timp există o cerere tot mai mare din partea doctorilor străini, interesați să lucreze în România.
Gheorghe Hagivreta, co-fondator al unei firme de recrutare personal medical: „Motivul pentru care vin în țară e pentru că vor să acceseze un sistem medical mai performant. Unul mai avansat decât ce au în țara lor natală. Este același motiv pentru care pleacă și medicii români din țara lor. Cu siguranță și partea salarială e importantă, dar nu e principalul motiv”.
Doctorii străini care vin în ţara noastră aleg în special cardiologia şi neurologia, domenii în care e nevoie acută de specialişti.