Studiu: Care sunt principalele motive pentru care medicii români refuză să lucreze în sistemul de sănătate din România
Condițiile de muncă și lipsa respectului sunt principalele motive pentru care medicii români refuză să lucreze în sistemul de sănătate de la noi.
Sunt rezultatele unui studiu realizat în ultimele luni de Colegiul Medicilor din România.
Provocarea de a păstra doctorii în țară este cu atât mai mare cu cât lipsa personalului medical este o problemă globală, despre care se discută în aceste zile la București cu reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
În fiecare an, aproape 4.000 de tineri care termină facultatea de medicină intră în programul de rezidențiat, însă la final mulți pleacă în străinătate.
8.000 de medici au răspuns chestionarului trimis de Colegiul Medicilor din România, iar rezultatele arată principalele trei motive pentru care pleacă din țară.
Salariile. Deși au crescut semificativ, se pare că unii dintre ei încă nu sunt mulțumiți.
Pe locul doi este lipsa respectului, iar cei mai mulți se plâng din cauza condițiilor din unitățile sanitare - vorbim de spitale vechi, care nu au aparatură și de multe ori nici tratamentele necesare.
În același chestionar, 34 % din doctori au spus că au un nivel înalt și foarte înalt de oboseală cronică.
Prof. dr. Daniel Coriu, președintele CMR: „24% din medicii care profesează acum ar avea în gând să plece. Orice medic dorește să practice medicina în condiții de deplină siguranță pentru pacient, dar și pentru el. Ceea ce se întâmplă acum cu această ură concentrată asupra breslei medicale, medicii simt foarte puternic această presiune”.
Mai mult de jumătate din doctorii care au rămas în țară lucrează în zonele în care sunt centrele universitare. Lipsa acută de personal medical se resimte în orașele mici și în mediul rural. Reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății vin cu soluții pentru a acoperi acest deficit.
Hans Kluge, director OMS pentru Europa: „Sunt țări în care se acordă burse cu condiția ca ei să se întoarcă și să lucreze, de exemplu doi ani în comunitatea rurală. Banii sunt importanți, dar nu este vorba întotdeauna doar de bani. Recunoașterea este foarte importantă”.
Dezvoltarea unor ambulatorii în provincie ar putea reduce lipsa de personal din aceste zone, cred autorităile de la noi, care vorbesc deja despre un program pilot.
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: „Motivația pentru medici să lucreze acolo este dată nu numai de faptul că au un cabinet dotat, dar trebuie să găsim soluții care să se adrese și familiilor - accesul la educație și un standard economic care să le permită să profeseze fără griji”.
„Declarația privind resursele umane pentru sănătate”
De altfel, lipsa de personal medical este o problemă globală, inclusiv în țările în care acum lucrează mii de doctori și asistenți plecați din România. Reuniți la București, reprezentanții a 50 de țări, alături de experți de la Organizația Mondială a Sănătății, au semnat „Declarația privind resursele umane pentru sănătate”.
Principalele prevederi sunt crearea unor medii de lucru decente și sigure, sprijin pentru îngrijirea familiilor personalului medical, investiții sporite și mai inteligente în educația și dezvoltarea forței de muncă, adoptarea unor politici care să promoveze performanța și calitatea actului medical.