"Tigh gap", noua obsesie a adolescentelor, poate duce la anorexie si depresie

blugi, picioare, tigh gap

Cea mai noua obsesie a adolescentelor americane, alimentata de imaginile ideale prezentate in revistele de moda, este "tigh gap" - un spatiu intre coapse care, atunci cand picioarele sunt intinse, nu se ating - informeaza AFP.

Aceasta caracteristica fizica poate fi obtinuta cu ajutorul unor privatiuni care pot duce la anorexie si depresie.

Pe platformele Tumblr, Pinterest si Facebook, fotografiile abunda in coapse mai mult sau mai putin longiline, prezentate in plan apropiat si uneori de o subtirime insuportabila, care provin de la fete foarte tinere, avide sa prezinte in fata lumii intregi succesul obtinut sau, dupa parerea lor, esecurile lor tragice.

"Tigh gap-ul meu este urias, puteti sa fiti geloase, fetelor!", scrie pe platforma Tumblr adolescenta care foloseste pseudonimul "foster-the-beatles", atunci cand utilizatoarea "skinnysizezero", solidara, afirma ca "impreuna, putem sa fim slabe, sa avem o talie de 32 cu un frumos tigh gap si un stomac plat".

"Am impresia ca incep sa am si eu un tigh gap, sunt multumita de asta", adauga utilizatoarea "elleskyyy", in timp ce o alta, "starvingforperfection", se declara debusolata de "tigh gapul (ei) mediocru/ inexistent".

Citește și
prostituata
Obsesia secreta care nu-i permite sa aiba o relatie normala cu o femeie. "Ma gandesc numai la asta"
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Aceasta obsesie nu este noua, insa a fost amplificata de retelele de socializare.

Astfel, un cont pe Twitter, Cara Tigh Gap, este dedicat subtirimii extreme a modelului britanic Cara Delevigne, iar cateva zeci de pagini pe Facebook propun diverse diete si exercitii de gimnastica pentru a obtine un astfel de tigh gap.

"Sa ai acel spatiu este in fapt ceva foarte dificil de obtinut", a explicat Barbara Greenberg, psiholog din statul american Connecticut, specializat in psihologia adolescentilor, intrucat este inainte de toate "o chestiune de structura osoasa", o particularitate pe care putine femei o au.

Pentru adolescente, o astfel de obsesie "nerealista" inseamna ca "ele vor trebui sa se infometeze", a adaugat Barbara Greenberg.

Si adolescentele chiar asta fac: "Ieri, am mancat 380 de calorii si apoi cateva bomboane. S-au facut 650 de calorii. E dezgustator!", declara, cu disperare, pe Tumblr, Anastasia, o tanara germana, care spune ca il roaga pe Dumnezeu sa o faca slaba.

O alta adolescenta se bucura pentru faptul ca va petrece ziua "la prieteni, alaturi de sora mea, care ma lasa sa nu mananc. E super!".

Necesarul caloric pentru o adolescenta oscileaza in jurul valorii de 2.500 de calorii pe zi, potrivit recomandarilor facute de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS).

Aceste diete "declanseaza foarte repede tulburari ale comportamentului alimentar", a adaugat Barbara Greenberg si, apoi, traume de ordin fizic la nivelul creierului si al oaselor, depresii si comportamente suicidare, potrivit specialistilor.

Acest ideal de subtirime - "subtire peste tot, cu exceptia sanilor" - este etalat in revistele de moda, acuza Shannon Snapp, sociolog la Universitatea din Arizona, care spune ca tinerele "trebuie sa inceteze sa cumpere acest tip de publicatii".

"Mesajul este clar, el spune asta: «Daca semanati cu ea, veti fi frumoase si acceptate»", a adaugat Shannon Snapp, care considera ca "adolescentele sunt, fara indoiala, primele care suporta acea presiune, intrucat se afla in plina pubertate".

Adolescentele obsedate de silueta subtire "incearca sa fie acceptate social, sa se incadreze in norme, la fel ca adultii", a adaugat Natalie Boero, sociolog la Universitatea de Stat din San Jose.

"Ele stiu ca intr-o societate sexista, corpul lor este o moneda de schimb si vor sa isi creasca ceea ce ele cred ca ar fi valoarea lor sociala", a adaugat ea.

Totusi, o adolescenta care se semneaza cu pseudonimul "mannddda", spune: "Detest cand lumea imi spune ca sunt proasta daca vreau sa am un tigh gap si daca vreau sa fiu slaba. E ceva pe care il vreau doar pentru MINE. Vreau sa ma vad in oglinda si sa fiu fericita".

In ceea ce-i priveste pe baieti, care se presupune ca ar fi sedusi de acel tip de silueta, "studiile arata ca ei prefera ceva mai multa carne pe oase", afirma Abigail Saguy, sociolog la Universitatea California din Los Angeles.

Aceeasi specialista in imaginea corporala este de parere ca silueta subtire "a devenit tot mai mult asociata cu clasa sociala si este un mijloc care arata un statut social superior".

In sens invers, "silueta corpolenta implica nu doar un statut inferior, dar ea poate chiar sa il declanseze". "Studiile arata ca femeile corpolente vor fi mai putin angajate. Daca sunt angajate, vor fi mai prost platite. Se vor casatori mai rar etc.", a adaugat Abigail Saguy.

Cu toate acestea, "rezistenta" se organizeaza in randul tinerelor si numeroase adolescente au inceput sa ironizeze, pe aceleasi retele de socializare, obsesia pentru tigh gap.

Un videoclip foarte amuzant, intitulat "Cinci feluri pentru a simula un tigh gap", a fost postat pe site-ul YouTube, de utilizatoarea "tadelesmith", care le sfatuieste pe celelalte tinere, printre altele, sa mearga cu picioarele departate.
 

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Femeia care iti da fiori din cauza unei operatii estetice. Cum arata inainte si dupa interventie
Femeia care iti da fiori din cauza unei operatii estetice. Cum arata inainte si dupa interventie

Obsesia femeilor din Coreea de Sud pentru operatiile estetice a atins un alt nivel.

Obsesia secreta care nu-i permite sa aiba o relatie normala cu o femeie.
Obsesia secreta care nu-i permite sa aiba o relatie normala cu o femeie. "Ma gandesc numai la asta"

Un tanar de 28 de ani i-a marturisit psihologului de la The Sun ca nu poate avea o prietena, din cauza unor fantezii secrete, de care ii este rusine.

Recomandări
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică

Statele Unite au adoptat marţi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică pentru Ucraina, rezultatul lunilor de negocieri extrem de tensionate şi laborioase din Congres

Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate.
Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate. "Va exista un răspuns foarte dur"

O aliată a lui Vladimir Putin, a avertizat, marţi, că Rusia este gata să riposteze dacă activele sale îngheţate, de aproape 300 de miliarde de dolari, vor fi confiscate de Occident şi folosite pentru a ajuta Ucraina.

În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral.