Testari HIV gratuite in mai multe orase din tara. In spatele fiecarui bolnav se afla alti cinci care nu stiu ca au virusul

26-11-2014 08:02


Testari gratuite pentru depistarea infectiei cu HIV. Toata saptamana in mai multe orase din tara, printr-un simplu test de sange puteti afla adevarul. In spatele unui bolnav diagnosticat se afla alti cinci care nu stiu ca au virusul, sustin voluntarii.

La Constanta o fundatie din oras a decis sa inlocuiasca "raceala" unui cabinet medical cu atmosfera relaxanta dintr-un centru comercial, unde cei aflati la cumparaturi au putut face si o analiza HIV gratuita.

Daniel are 31 de ani si a facut testul HIV la insistentele mamei, speriata de cazurile de la Segarcea si Navodari, unde cativa tineri au fost depistati cu HIV. Alti tineri, aflati la mall pentru cumparaturi, si-au facut testul dupa ce au vazut afisele care ii invitau sa afle cum "arata" sangele lor.

Saptamana trecuta, s-a instalat panica intr-un liceu din Navodari, pentru ca un tanar infectat cu HIV a declarat ca a intretinut relatii sexuale neprotejate, cu unul dintre elevi. Acesta, la randul sau, ar fi avut mai multe iubite. In campusul studentesc Regie din Capitala, dar si la Targu Jiu se pot face testari gratuite la unitatea mobila ARAS.

In Romania, testul HIV este gratuit doar pentru femeile insarcinate, consumatorii de droguri si detinuti. Testarea HIV se poate face si la cerere, cu trimitere de la medicul de familie si decontare CNAS, altfel costa 50 de lei. Dupa cazurile din Segarcea si Navodari cei de la Aras solicita Ministerului Sanatatii sa extinda categoriile pentru care testarea sa fie acoperita de catre stat.

Ministerul sanatatii sustine ca intervine punctual atunci cand apar focare si deocamdata nu ia in calcul extinderea programului.


 

VIDEO PROTVPLUS.RO