Studiu: Un hot-dog scade speranța de viață sănătoasă a unui om cu 36 de minute
Un hot dog este ieftin și ușor de mâncat, dar ați mai mânca dacă ați ști că vă poate scurta speranța de viață?
Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Michigan și citat de Metro arată că acest produs alimentar reduce durata de viață sănătoasă cu 36 de minute, în timp ce alte alimente pot „adăuga” timp în viața noastră.
Cercetătorii au studiat 5.800 de alimente consumate în mod obișnuit, și au descoperit, de asemenea, că aripile de pui îți vor scădea 3,3 minute din viață, în timp ce - poate surprinzător - un sandwich cu unt de arahide și gem ar putea crește durata de viață cu peste o jumătate de oră.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Alunele sărate adaugă 26 de minute, iar cu somonul la cuptor câștigați 13,5 minute.
Surprinzător, pe liste alimentelor ”bune” se află cartofii prăjiți, care, potrivit Metro, adaugă 1,5 minute.
Studiul publicat de revista Nature Food a analizat în mod specific „speranța de viață sănătoasă” - adică durata de timp în care o persoană duce o viață ”de calitate” și este lipsită de boli.
Cu alte cuvinte, asta nu înseamnă că cine mănâncă un hot dog o să moară, însă îi poate afecta bunăstarea pe termen lung.
Cercetătorii au analizat, de asemenea, ciclul de viață al alimentelor și modul în care acestea afectează mediul.
Ei au ajuns la concluzia că cine va schimba măcar 10% din aportul caloric trecând de la carne procesată la un amestec de fructe, leguminoase, nuci, fructe de mare selectate și legume ar putea câștiga 48 de minute de viață sănătoasă în plus pe zi și ar reduce amprenta de carbon a alimentelor cu o treime.
Folosind studiul Global Burden of Disease, specialiștii au evaluat valoarea nutrițională a fiecărui aliment pe baza a 15 factori de risc.
De asemenea, au fost luați în considerare alți factori, cum ar fi apa utilizată în producția de alimente și dacă au fost utilizate metode dăunătoare sau poluante pentru fabricarea produselor.
Apoi au acordat fiecărui aliment un rating de tip ”semafor”, constatând că alimentele „verzi” sunt cerealele, nucile, vegetalele, legumele și fructele. Pe lista roșie sunt carnea procesată, carnea de vită, carnea de porc și cea de miel.