La ce ne ajută noile etichete NutriScore, apărute pe unele alimente în România

×
Codul embed a fost copiat

În încercarea de a-i încuraja pe oameni să se hrănească sănătos, marile rețele comerciale și producătorii de alimente au creat noi etichete, pentru a avertiza asupra produselor cu conținut mare de zahăr și grăsimi.

În 3 mari rețele de supermarketuri veți întâlni sistemul Nutriscore - ușor de citit - care va informează atât prin culori, cât și printr-un cod de litere - care sunt produsele dietetice, și care sunt adevărate bombe calorice. Sunt voci care cotesta însă sistemul și cred că are trebui îmbunătățit.

Etichetele NutriScore sunt folosite deja în trei lanțuri de mari magazine de la noi, pentru produsele locale - marca proprie. Vor apărea în curând și pe alte alimente. Sistemul se bazează pe o scală de litere și culori.

Produsele considerate dietetice sunt marcate cu "A" pe fond verde închis, iar la capătul opus, semnalizate cu litera "E" și roșu închis, se află alimentele cu conținut mare de sare, zahăr sau grăsimi.

Sistemul NutriScore a fost introdus de Agenția Națională de Sănătate Publică din Franța, care recomandă consumul a cât mai multe produse din categoria verde și evitarea celor semnalizate cu portocaliu sau roșu.

Citește și
alimente
Risipa alimentară, o problemă tot mai gravă în România. Cum ar putea fi rezolvată

Nicoleta Tupiță, nutriționist: "Este o schemă simplă și ne dorim să fim cât mai transparenți cu consumatorii și să aplicăm sisteme care sunt independente de noi, dezvoltate de anumite enitiăți independente din industria alimentară."

Ideea a născut însă controverse, pentru că există alimente sănătoase și naturale, cum ar fi mierea și untul, care nu trebuie excluse din dietă.

Dr. Ciprian Constantin, medic primar, Spitalul Militar Central: "Nici măcar când e etichetat cu roșu un produs, uleiul în sine, untul, nici măcar atunci nu e roșu cu totul, tu ai nevoie de aceste lipide, un adolescent în dezvoltare are nevoie de aceste lipide săturate, e chiar bine să consumi lipide săturate."

Tocmai din acest motiv, Italia și-a creat propriul sistem de etichetare: Nutriform Battery. De pe o astfel de eticheta consumatorul află cantitățile și procentele de sare, grăsime, acizi saturați și zahăr, dar și numărul de calorii al fiecărui produs.

Dr. Șerban Damian, nutriționist: "Vine cu o noutate, arată și sub forma unei baterii care e încărcată mai mult sau mai puțin și în felul ăsta poți să ai o imagine vizuală, dar îți dă alt gen de informații, deci e eticheta clasică reinterpretată și completată cu elemente vizuale."

Deocamdată etichetarea este facultativă. 40 de mari producători și comercianți au cerit însă Uniunii Europene să impună tuturor eticheta NutriScore.

Aceasta nu va înlocui obligația de a înscrie pe produs ingredientele și declarația nutrițională, ci ar putea fi adăugată.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! A murit pe teren, chiar în timpul meciului, dintr-un motiv bizar
NEWS ALERT Tragedie! A murit pe teren, chiar în timpul meciului, dintr-un motiv bizar
Citește și...
FDA: Vaccinarea cu serul anti-COVID Johnson & Johnson aduce riscul dezvoltării unei afecţiuni neurologice rare
FDA: Vaccinarea cu serul anti-COVID Johnson & Johnson aduce riscul dezvoltării unei afecţiuni neurologice rare

Agenţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA) din SUA a avertizat luni cu privire la "un risc crescut" de a dezvolta sindromul Guillain-Barré, o afecţiune neurologică rară, asociat cu vaccinul împotriva COVID-19 de la Johnson & Johnson.

Risipa alimentară, o problemă tot mai gravă în România. Cum ar putea fi rezolvată
Risipa alimentară, o problemă tot mai gravă în România. Cum ar putea fi rezolvată

Continuăm să aruncăm peste o tonă de alimente în fiecare an, deşi am putea salva o grămadă. Tot la gunoi ajung şi foarte multe legume, care, din diverse motive, se strică pe câmpuri.

Uraganul Elsa a făcut ravagii în Republica Dominicană, Barbados și Haiti. În Haiti nu mai sunt stocuri de alimente
Uraganul Elsa a făcut ravagii în Republica Dominicană, Barbados și Haiti. În Haiti nu mai sunt stocuri de alimente

Primul uragan al sezonului din zona Atlanticului, numit Elsa, a făcut ravagii în Republica Dominicană, Barbados și în Haiti.

SUA: Un avertisment privind inflamaţia cardiacă la tineri, inclus rapid în prospectele pentru Pfizer şi Moderna
SUA: Un avertisment privind inflamaţia cardiacă la tineri, inclus rapid în prospectele pentru Pfizer şi Moderna

Administraţia pentru Medicamente şi Alimente (FDA) din Statele Unite va include rapid un avertisment privind cazurile rare de inflamaţie cardiacă la adolescenţi şi adulţi tineri în prospectele vaccinurilor pentru Covid-19 ale Pfizer/BioNTech şi Moderna.

Recomandări
Ninge viscolit în munți: DRDP Craiova intervine cu utilaje, Oltenia sub cod galben de ninsori și vânt | Video
Ninge viscolit în munți: DRDP Craiova intervine cu utilaje, Oltenia sub cod galben de ninsori și vânt | Video

Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Craiova trasmite joi dimineaţă că în zonele montane ninge viscolit, fapt ce îngreunează acţiunile de deszăpezire.

Nadia Comăneci, mesaj emoționant de Crăciun: „Să aveţi un an extraordinar. Sărbători frumoase alături de cei dragi”
Nadia Comăneci, mesaj emoționant de Crăciun: „Să aveţi un an extraordinar. Sărbători frumoase alături de cei dragi”

Nadia Comăneci, cel mai titrat sportiv român la Jocurile Olimpice, a postat în social media un mesaj de Sărbători, în care menţionează faptul că urmează un an olimpic.  

Medicul Adrian Marinescu avertizează: ”Avem 70-80 de pacienţi cu gripă în fiecare zi, poate chiar şi mai mult”
Medicul Adrian Marinescu avertizează: ”Avem 70-80 de pacienţi cu gripă în fiecare zi, poate chiar şi mai mult”

Numărul cazurilor de gripă în București s-a mărit în această perioadă, ajungând la aproximativ 80 de persoane care se prezintă într-o zi la camera de gardă, afirmă Dr. Adrian Marinescu, managerul Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş din Capitală.