Cercetătorii români au creat grâul cu mult zinc. Deja avem mere cu efect antioxidant sporit și iaurt care ne ajută să dormim

Dată publicare: 20-07-2021 19:06
Dată actualizare: 20-07-2021 19:47


Cercetătorii români lucrează la un proiect care ar putea revoluționa industria alimentară. Aceștia vor să dezvolte, un soi de grâu, cu un conținut ridicat de zinc, care aduce un important aport, în dieta persoanelor cu deficiențe alimentare.

Tot la noi, au apărut și merele cu efect anti-oxidant sporit, dar și iaurturile care te ajută să dormi mai bine sau cele pentru imunitate.

Totul a pornit de la un studiu al Ministerului Sănătății din Egipt. Specialiștii de acolo au aflat că egiptenii au o cantitate mai scăzută de zinc în organism și au căutat soluții, în locul suplimentelor alimentare. Aliații lor în acest efort sunt românii de la centrele de cercetare din Lovrin, județul Timiș, și din Turda. Ei lucrează la un proiect prin care grâul este îmbunătățit cu zinc prin diferite fertilizări.

"În urma tratamentelor pe care le-am aplicat am reușit să creștem substanțial conținutul de zinc din bob. Adică doza zilnică recomandată în pâinea pe care o găsim acum în comerț era undeva la patru la sută, am reușit să mergem până spre zece", a spus o cercetătoare.

Studiul se face pe patru soiuri de grâu din patru zone diferite ale țării.

Alina Agapie, șef laborator bioinginerie Stațiunea de Cercetare Lovrin: "În primii trei ani putem să spunem că da, putem elabora o tehnologie, avem creșteri și în bobul de grâu și în plantă verde, dar și în făină și în pâine".

Marinel Horablaga, director SDCA Lovrin: "Va putea să o aplice orice fermier care o dorește, care vrea să își vândă grâul având anumite calități".

Samson Popescu cultivă peste 300 de hectare de cereale în Timiș și este unul dintre cei care își doresc să producă un astfel de grâu.

Samson Popescu: "Dacă vom primi un preț mai bun, voi fi interesat să producem un grâu care se cere pe piață".

Grâul cu conținut crescut de zinc este doar un exemplu. Merele și iaurturile cu proprietăți alimentare îmbunătățite există și ele pe piață. După ani de cercetări și colaborare între industria alimentară și cea farmaceutică, la Hundedoara se produc iaurturi cu melatonina, pentru ameliorarea tulburărilor de somn, dar și iaurturi pentru imunitate și cu protecție antivirală.

Mihai Miron, președinte companie producătoare: "Aceste iarturi fac parte din categoria alimentelor biofunctionale la limita dintre aliment și medicament. Am reușit să izolăm niște molecule foarte benefice din lapte, să le folosim în beneficiul sănătății. Sunt niște molecule cu proprietăți imustimulatoare, în general destresante".

Iar singurul loc din țară unde se cultivă mere cu efect antioxidant și detoxifiant este la Dostat, în județul Albă.

George Agache, director marketing: "Soiul este o combinație între merele elvețiene și cele belgiene. Ne-am concentrat foarte mult pe ele pentru că am descoperit că au un efect antioxidant, un gust asemănător cu rodia."

Un kilogram de mere din acest soi costă 12 lei.


VIDEO PROTVPLUS.RO