Stevia rebaudiana ca alternativă la zahăr. Beneficii pentru sănătate

Stevia zahar
Shutterstock

Îndulcitorii fără calorii sunt o opțiune bună pentru a ține sub control consumul de zahăr și nivelul glicemiei. Cu siguranță ai auzit despre Stevia rebaudiana, unul dintre cei mai populari îndulcitori non-calorici, dar și unul dintre cei mai siguri.

Numeroși producători fabrică îndulcitori pe bază de glicozide de steviol, însă nu toate produsele sunt pure sau de calitate. De aceea, citirea cu atenție a ambalajului este importantă.

Descoperă din articolul următor ce este Stevia rebaudiana, care sunt beneficiile posibile și cum se utilizează, cum alegi un produs potrivit dar și cât de sigur este acest îndulcitor pentru consum.

Vezi și Cum recunoști sursele “ascunse” de zahăr. De ce să citești eticheta nutrițională

Citește și
Reacția lui Dmitri Medvedev, după atacul ucrainean cu rachete americane ATACMS

Ce este Stevia rebaudiana

Stevia rebaudiana este o plantă din familia Asteraceae, originară din America de Sud. Frunzele plantei conțin glicozide de steviol cu un gust dulce concentrat, de 200 până la 400 de ori mai puternic decât cel al zahărului. Spre deosebire de zahăr, însă, îndulcitorul pe bază de stevie este non-nutritiv, adică nu conține carbohidrați, având zero calorii.

Glicozidele din această plantă sunt steviozidele, rebaudiozidele A, C, D, E, F, steviolbiozidele și dulcozida A. Steviozidele și rebaudiozidele A sunt cele mai abundente.

Poți găsi îndulcitorul cu extract pur de stevie sub mai multe forme, cum ar fi:

  • Tablete;

  • Pudră;

  • Lichid.

Unele produse pot fi aromate, cum ar fi prin adaos de extract de vanilie.

În general, o cantitate foarte mică este suficientă pentru a îndulci o băutură sau un desert – cum ar fi câteva picături sau un vârf de linguriță. În orice caz, este important să citești instrucțiunile de pe ambalaj pentru a ști cu certitudine care este puterea de îndulcire a produsului și ce doză este recomandată pentru a înlocui o anumită cantitate de zahăr.

Stevia rebaudiana se găsește deja în unele produse dulci dietetice din comerț și în unele suplimente, cum ar fi anumite tipuri de ciocolată, pudre proteice, înghețate sau băuturi răcoritoare.

Beneficiile Steviei rebaudiana

Includerea îndulcitorului cu glicozide de steviol în obiceiurile zilnice poate avea o serie de beneficii, în special pentru consumatorii de zahăr sau dulciuri în exces.

Riscurile legate de excesul de zahăr sunt deja bine cunoscute. Excesul de zaharuri din alimentație este transformat de către organism în trigliceride, un tip de grăsimi, care sunt depozitate în țesutul adipos. Printre efectele negative se numără creșterea ponderală, cariile dentare, bolile cardiovasculare, creșterea nivelului de trigliceride, acumularea de grăsimi în ficat, insulinorezistența și creșterea riscului de diabet zaharat tip 2.

Îndulcitorii non-nutritivi, cum ar fi stevia, sunt o soluție eficientă pentru reducerea aportului de zahăr și prevenirea riscurilor prezentate anterior.

Așa cum prezintă WebMD și Healthline, utilizarea extractului de stevie poate avea următoarele beneficii:

  • Ajută la controlul glicemiei: Glicozidele de steviol nu cresc glicemia, deoarece nu conțin carbohidrați. De aceea, îndulcitorul pe bază de stevie este potrivit pentru persoanele cu diabet zaharat sau prediabet. Totuși, chiar dacă renunți la zahăr, alte alimente pot fi, de asemenea, bogate în carbohidrați cu index glicemic ridicat (cum ar fi cerealele rafinate). Este important să discuți cu specialistul pentru a-ți îmbunătăți obiceiurile alimentare în ansamblu;

  • Contribuie la reducerea consumului de zahăr la copii: Potrivit Medical News Today, introducerea îndulcitorului pe bază de glicozide de steviol în alimentația celor mici este o strategie optimă pentru a reduce consumul de zahăr. Excesul de zahăr este o problemă din ce în ce mai frecventă încă de la vârste fragede. Însă prepararea deserturilor dietetice cu stevie în loc de zahăr le permite celor mici să se bucure de alimente dulci fără riscuri pentru sănătate;

  • Poate scădea riscul de obezitate: Produsele bogate în zahăr, cum ar fi sucurile și dulciurile din comerț sau deserturile preparate acasă cu exces de zahăr pot favoriza creșterea în greutate. Înlocuirea zahărului din rețete cu îndulcitorul pe bază de stevie, care nu conține calorii, are ca rezultat reducerea densității calorice a prăjiturilor. Astfel, poate ajuta la controlul ponderal. În orice caz, nu uita că nivelul de mișcare și calitatea alimentației pe termen lung sunt factori decisivi pentru controlul greutății corporale;

  • Previne formarea cariilor: Consumul frecvent de produse bogate în zahăr, cum ar fi dulciuri din comerț, reprezintă un factor de risc important pentru creșterea plăcii bacteriene dentare și formarea cariilor. Pentru că este un îndulcitor natural fără zahăr, Stevia rebaudiana nu crește riscul de carii dentare;

  • Este versatilă și ușor de utilizat: Îndulcitorii pe bază de glicozide de steviol pot fi utilizați atât pentru îndulcirea cafelei, limonadei sau altor băuturi, cât și pentru prepararea gemurilor, compoturilor, cremelor sau deserturilor, cum ar fi clătite, înghețată, chec, tort, plăcintă, budincă, cheesecake, orez cu lapte și altele.

Există riscuri?

Dintre îndulcitorii non-calorici, extractul de stevie este unul dintre cei mai siguri pentru sănătate. Autoritatea americană pentru alimente, medicamente și suplimente, și anume FDA (Food and Drug Administration), a stabilit că glicozidele de steviol de puritate înaltă extrase din frunzele de stevie sunt sigure pentru consum, descrie WebMD. De asemenea, potrivit Medical News Today, studiile de siguranță alimentară au stabilit că extractul de stevie nu prezintă niciun efect advers.

Totuși, frunzele neprelucrate (proaspete sau uscate) sunt contraindicate consumului uman, deoarece nu există suficiente studii pentru a ști efectele cu certitudine. Ingestia frunzelor se poate asocia cu unele riscuri, cum ar fi afecțiuni renale sau cardiovasculare, arată WebMD. De aceea, este important să eviți achiziționarea plantei sub această formă.

Optează doar pentru extractul pur, fără alți îndulcitori adăugați. Produsul poate conține, însă, ingrediente precum apa sau glicerina vegetală, care nu se asociază cu riscuri.

Totuși, unele dintre produsele cu glicozide de steviol sunt preparate în combinație cu alți îndulcitori, care se pot asocia cu unele efecte adverse. Din acest motiv, este important să citești cu atenție ambalajul.

Atenție! Reducerea consumului de zahăr nu reprezintă singurul obiectiv pentru îmbunătățirea stilului de viață. Este important să menții porții moderate și să incluzi în meniu alimente de calitate. Adoptă o alimentație bogată în legume, fructe, cereale integrale, proteine slabe (leguminoase boabe, carne de pasăre, lactate semidegresate), pește și grăsimi vegetale sănătoase, cum ar fi nuci și semințe crude.

Așadar, poți integra cu încredere îndulcitorul pe bază de glicozide de steviol în dieta ta, în special dacă prezinți niveluri ridicate ale glicemiei. Ai grijă, însă, să alegi un produs de calitate și cu un grad înalt de puritate. 

Articol recomandat de sport.ro
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
Citește și...
Autoritățile au modificat legea sănătății, după ce un adolescent de 16 ani a murit la spitalul din Târgu Jiu
Autoritățile au modificat legea sănătății, după ce un adolescent de 16 ani a murit la spitalul din Târgu Jiu

După ce un adolescent de 16 ani a murit la spitalul din Târgu Jiu, pentru că medicul a refuzat să-l opereze, sub pretextul că nu poate face intervenții unui minor, autoritățile au modificat legea sănătății.

Gestul banal care îți prelungește viața cu minim 11 ani. Concluziile spectaculoase ale unui studiu medical
Gestul banal care îți prelungește viața cu minim 11 ani. Concluziile spectaculoase ale unui studiu medical

Exercițiile fizice sunt cel mai adesea ignorate prin stilul de viață aglomerat al zilelor noastre. Deși există și pasionați de fitness care rareori pierd o zi la sală, majoritatea oamenilor tind să sară peste activitatea fizică.

 

România are cei mai mulți obezi din Europa: „Avem acest cult al mâncatului”. Cum aflăm dacă avem greutatea corectă
România are cei mai mulți obezi din Europa: „Avem acest cult al mâncatului”. Cum aflăm dacă avem greutatea corectă

Un mesaj îngrijorător vine de la Organizația Mondială a Sănătății. Obezitatea afectează tot mai mulți oameni, inclusiv în România, unde avem cel mai ridicat procent al persoanelor obeze din toată Europa.

Recomandări
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta

Prima ninsoare serioasă din acest sezon a provocat haos pe drumurile din țară și pe calea ferată. Cele mai mari probleme au fost pe Drumul Național 1, unde, joi înainte de răsărit, un TIR a intrat într-un parapet la Bușteni, blocând complet circulația.

Primul tren electric cumpărat de România în ultimii 20 de ani s-a stricat la o zi după ce a fost inaugurat de Ciolacu 
Primul tren electric cumpărat de România în ultimii 20 de ani s-a stricat la o zi după ce a fost inaugurat de Ciolacu 

Trenul nou a fost anulat joi dimineaţa din cauza unor erori afişate de computerul de bord, călătorii fiind reprogramaţi pentru următorul tren, potrivit reprezentanţilor Autorităţii pentru Reformă Feroviară (ARF).  

Rusia a lansat o rachetă balistică intercontinentală în Ucraina, anunță Kievul
Rusia a lansat o rachetă balistică intercontinentală în Ucraina, anunță Kievul

În dimineața zilei de joi, Rusia a lansat o rachetă balistică intercontinentală și alte opt tipuri de rachete în Dnipro, anunță Forțele Aeriene ucrainene.