"Pentru 50% dintre romani, diagnosticul de cancer inseamna deces iminent". Situatia dureroasa in care au ajuns pacientii
"Birocratia din Romania ucide" - acesta este mesajul celor din ''Alianta Pacientilor Cronici din Romania'', care spun ca bolnavii nostri mor pentru ca nu au acces la tratamente.
Lista terapiilor decontate de stat inca nu a fost actualizata, iar pacientii cu diferite tipuri de cancer sau hepatita se sting fara a avea o sansa de a lupta cu boala. Avizarea este intr-adevar un procedeu anevoios, recunoaste si Ministerul Sanatatii, care lucreaza la un sistem electronic.
Alianta Pacientilor Cronici din Romania a prezentat un caz cutremurator: diagnosticat cu leucemie, un barbat de 51 de ani a murit asteptand ca statul sa-i deconteze un medicament vital. Este vorba despre Bosutinib - care se afla pe piata din 2013.
Chiar daca medicamentul de care avea nevoie acest barbat a fosta aprobat de ANM inca din decembrie 2015, raportul institutiei a ajuns la MS abia in februarie 2016. Intre timp, barbatul a deschis si un proces pentru a castiga dreptul la terapie. Raspunsul a venit insa la 4 zile dupa ce a pierdut lupta cu boala cumplita.
Pentru acest om nu se mai poate face nimic. Insa alte zeci de mii de bolnavi cronici spera ca autoritatile le vor acorda o sansa. De pilda Carmen, care in 2014 a aflat ca are scleroza multipla. De atunci, in fiecare zi trebuie sa-si faca o injectie. Pe lista terapiilor noi care ar trebui decontate se afla un medicament nou, Aubagio, care ar putea sa o scuteasca de acest chin.
Pacienta: ''Nu mai am loc unde sa-mi fac injectiile. Ma dor picioarele ingrozitor.''
Fara tratamentele scumpe, pacientii macinati de boala sunt neputinciosi.
Cezar Eremia: ''Ma suna paciente disperate care nu au bani, si-au inceput tratamentele pe bani proprii, chiar daca si-au vandut casa, masina, nu mai au bani pentru ca tratamentele sunt foarte scumpe."
Marius Geanta, reprezentant INOMED: ''Pentru 50% dintre romani, diagnosticul de cancer inseamna deces iminent. E greu de inteles, in conditiile in care avem atatea terapii noi.''
Ministerul Sanatatii recunoaste: pentru ca tratamentele sa fie incluse pe lista celor decontate drumul este unul lung si anevoios.
Dupa ce avizeaza medicamentul, ANM trimite raportul la Ministerul Sanatatii. De aici, decizia ajunge la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Apoi, trebuie obtinut si avizul de la Ministerul de Finante. Intre timp, se pregateste Hotararea de Guvern. Asa se face ca procesul poate dura luni de zile. Iar lista nu a fost inca publicata pentru ca intre timp s-au introdus alte terapii: in total sunt 21 de medicamente, 12 dintre ele fiind oncologice.
Laurentiu Colintineanu, purtator de cuvant Ministerul Sanatatii: ''Exista in implementare in paralel cu circuitul normal un sistem de avizare interministrerial a actelor normative electronic care sa reduca din durata acestor pasi. Deocamdata, nu a fost implementat suta la suta, functioneaza in paralel.''
Bolnavii ar putea primi medicamentele in luna august, cel mai devreme.
Sursa: Pro TV
Etichete: cancer, pacienti, bolnavi cronici, tratamente,
Dată publicare:
26-07-2016 13:32