Fundatia "Daruieste viata" a antrenat 30 de medici oncologi din tara pentru a oferi sprijin moral bolnavilor de cancer
Ore intregi la rand in fata usii, explicatii incomplete si lipsa de empatie - de asta spun ca au parte deseori bolnavii de cancer sau familiile lor.
In lupta cu o boala nemiloasa, doctorii nu sunt pregatiti sa ofere sprijin moral, spun bolnavii. Totusi o initiativa a fundatiei ''Daruieste viata'' incearca sa completeze golurile de comunicare cu pacientii prin cateva seminarii de specialitate.
Ruxandra este din Brasov si a trecut printr-o experienta crunta: dupa ani de lupta cu cancerul, si-a pierdut fetita in fata bolii. Crede ca sistemul medical din Romania nu este nicicum pregatit ca sa ofere sprijin moral pacientilor sau famililor lor.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ruxandra Bordeianu:"Nu te astepti la asa ceva. Nu te pregateste nimeni pentru asa ceva. Clar nu este usor si conteaza orice vorba buna, orice explicatie. Au fost medici carea puteau sa dea mult mai multe informatii"
Motivele pot fi multiple: sunt putini medici si foarte multi bolnavi, doctorii nu sunt pregatiti in domeniul comunicarii si de cele mai multe ori nu stiu cum sa-si imparta timpul. Exact cu asta s-a confruntat si Viorel in timpu lungului tratament pentru cancer.
Viorel Barsan:"La usa lor sunt sute si sute de pacienti, ma si mir cum de fac fata, unii mai bine cu rabdare, iti explica, iti zic, altii te trateaza mai superficial si parca, cand ai iesit din cabinet parca n-ai inteles nimic"
Exista insa tehnici prin care medicii pot invata sa fie mai empatici, mai buni comunicatori si mai eficienti. Asta a incercat sa le explice doctorilor un profesor spaniol venit in Romania special pentru un seminar care a avut loc la Brasov.
Ruben Bild, trainer : "Ce se intampla in mod normal, nu doar in Romania ci cu toti medicii din lume, medicii sunt foarte distanti, eu sunt aici, pacientul e acolo, avem o masa mare intre noi iar asta trebuie schimbat."
Carmen Uscatu, presedintele Fundatiei Daruieste Viata: "Cred ca cele 11 minute acordate la inceput unui pacient va face ca acesta sa capete incredere in medic si tratamentul pe ca l-a prescris si cred ca va salva timp pe viitor"
Medicii, obisnuiti cu seminariile clasice, au fost usor surprinsi, dar spun ca trainingul este eficient.
Anca Isac, medic hematolog: "Sunt exercitii de meditatie, de a putea sa ne substituim pacientului, de a vedea lucrurile din prisma acestuia"
La cursul "Fii pregatit pentru orice" organizat de Fundatia Daruieste Viata au participat 30 de medici cu specializare oncologica din toata tara.