Fundatia "Daruieste viata" a antrenat 30 de medici oncologi din tara pentru a oferi sprijin moral bolnavilor de cancer

Ultimul update: Miercuri 13 Iulie 2016 07:44
Data publicarii: Duminica 10 Iulie 2016 10:52
Categorie: Sanatate

Ore intregi la rand in fata usii, explicatii incomplete si lipsa de empatie - de asta spun ca au parte deseori bolnavii de cancer sau familiile lor.

In lupta cu o boala nemiloasa, doctorii nu sunt pregatiti sa ofere sprijin moral, spun bolnavii. Totusi o initiativa a fundatiei ''Daruieste viata'' incearca sa completeze golurile de comunicare cu pacientii prin cateva seminarii de specialitate.

Ruxandra este din Brasov si a trecut printr-o experienta crunta: dupa ani de lupta cu cancerul, si-a pierdut fetita in fata bolii. Crede ca sistemul medical din Romania nu este nicicum pregatit ca sa ofere sprijin moral pacientilor sau famililor lor.

Ruxandra Bordeianu:"Nu te astepti la asa ceva. Nu te pregateste nimeni pentru asa ceva. Clar nu este usor si conteaza orice vorba buna, orice explicatie. Au fost medici carea puteau sa dea mult mai multe informatii"

Motivele pot fi multiple: sunt putini medici si foarte multi bolnavi, doctorii nu sunt pregatiti in domeniul comunicarii si de cele mai multe ori nu stiu cum sa-si imparta timpul. Exact cu asta s-a confruntat si Viorel in timpu lungului tratament pentru cancer.

Viorel Barsan:"La usa lor sunt sute si sute de pacienti, ma si mir cum de fac fata, unii mai bine cu rabdare, iti explica, iti zic, altii te trateaza mai superficial si parca, cand ai iesit din cabinet parca n-ai inteles nimic"

Exista insa tehnici prin care medicii pot invata sa fie mai empatici, mai buni comunicatori si mai eficienti. Asta a incercat sa le explice doctorilor un profesor spaniol venit in Romania special pentru un seminar care a avut loc la Brasov.

Ruben Bild, trainer : "Ce se intampla in mod normal, nu doar in Romania ci cu toti medicii din lume, medicii sunt foarte distanti, eu sunt aici, pacientul e acolo, avem o masa mare intre noi iar asta trebuie schimbat."

Carmen Uscatu, presedintele Fundatiei Daruieste Viata: "Cred ca cele 11 minute acordate la inceput unui pacient va face ca acesta sa capete incredere in medic si tratamentul pe ca l-a prescris si cred ca va salva timp pe viitor"

Medicii, obisnuiti cu seminariile clasice, au fost usor surprinsi, dar spun ca trainingul este eficient.

Anca Isac, medic hematolog: "Sunt exercitii de meditatie, de a putea sa ne substituim pacientului, de a vedea lucrurile din prisma acestuia"

La cursul "Fii pregatit pentru orice" organizat de Fundatia Daruieste Viata au participat 30 de medici cu specializare oncologica din toata tara.
 

O investitie unica in tara, inaugurata la Iasi: Centrul de cercetare a cancerului care a costat peste 11 milioane de euro
O investitie unica in tara, inaugurata la Iasi: Centrul de cercetare a cancerului care a costat peste 11 milioane de euro
VIDEO PROTVPLUS.RO
medicamente
9 medicamente împotriva tusei, interzise. Efectele pe care le-ar avea asupra pacienților
Donație fără precedent: OMV dă 10 milioane € pentru spitalul de oncologie pediatrică
Alte două paciente infectate cu o bacterie periculoasă la Institutul ”Marius Nasta”
Fals stomatolog în Prahova. A scos dinți, a făcut implanturi, dar oamenii sunt mulțumiți
127 de persoane au murit de gripă. Încă trei victime, vineri
Falsul medic Raluca Bârsan ar fi asistat la nașteri în clinici private
studiu, spitalul judetean ilfov, lapte matern, celule stem
Anchetă la Spitalul Ilfov: 26 de gravide, implicate într-un experiment medical misterios
Medicii ginecologi avertizează: Factorul care împiedică cuplurile să aibă copii
Mai mult de jumătate dintre tineri sunt în pericol să surzească. Cât de periculoase sunt căştile
O asociație susține că sunt mai mulți fizicieni fără studii necesare în spitalele din țară
Nou bilanț al deceselor cauzate de virusul gripal. Cine sunt ultimele 5 victime
Avertismentul OMS pentru utilizatorii de smartphone şi MP3 playere