Sistemul de transfuzii ar putea fi complet transformat. Erorile fatale descoperite de experţi


Ultimul update: Miercuri 15 Ianuarie 2020 20:05
Data publicarii: Miercuri 15 Ianuarie 2020 20:05
Categorie: Stiri Sanatate

În centrele de transfuzii ar trebui să se lucreze și în weekend, spune ministrul Sănătății, care propune reorganizarea și modernizarea sistemului astfel încât bolnavii să nu mai moară pentru că nu au sânge.

Pe lângă personal suplimentar, este însă nevoie și de aparatură modernă și centre noi. Autoritățile nu s-au hotărât deocamdată dacă vor accesa fonduri europene sau vor încheia un parteneriat public privat.

În tot acest timp, pacienții care au nevoie de sânge le cer ajutorul prietenilor pe rețelele de socializare.

Mii de pacienți trec în fiecare an printr-o astfel de situație. În România, doar 2% din populație donează sânge, prin urmare permanent este nevoie de sânge. În același timp, clădirile în care funcționează centrele de transfuzii sunt vechi și fără aparatură. Și nu sunt singurele probleme.

Un raport al Comisiei Europene arată că în România, o pungă de sânge nu poate fi urmărită de la donator până la primitor. Sângele trece prin laboratoare, depozite și spitale, iar pe acest traseu pot apărea erori fatale. De pildă, un pacient poate primi o grupa greșită de sânge.

În aceste condiții, autoritățile din sănătate propun reorganizarea sistemului de transfuzii. Într-un proiect sunt prevăzute un sistem informatic prin care să poată fi urmărit traseul sangelului, dar și metode moderne de testare în conformitate cu directivele europene. Tot acolo scrie despre consolidarea unor centre și ridicarea altora noi.

Victor Costache, ministrul Sănătății: „Trebuie făcute angajări, trebuie plătite orele suplimentare, există resursele bugetare, trebuie deschise sâmbătă şi duminică. Vom vedea planul de soluţii al experţilor din domeniu. În planul de investiţii pot să vă anunţ că sunt prevăzute deja 30 de milioane de lei numai pentru modernizarea centrelor de transfuzie în 2020”

Pe de altă parte, fostul guvern a promovat un parteneriat public privat prin care să fie reorganizat sistemul de transfuzii.

Violeta Oancea, șefa Institutului Națională de Hematologfie și Transfuzii: „E nevoie de aparatură nouă.”

În reorganizarea sistemului de transfuzii România s-ar putea inspiră de la alte țări europene. De pildă, în Franța, sistemul este în totalitate public și include 153 de centre permanente de colectare și 40.000 de centre mobile. Peste 1 milion de francezi sunt salvați anual datorită acestui sistem.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Probleme în sistemul de transfuzii din România. Raportul Comisiei Europene
Românul care a donat sânge de 193 de ori: ”Am văzut că mă simt din ce în ce mai bine”
Mobilizare impresionantă pentru donare de sânge, la apelul unei asociații de motocicliști
VIDEO PROTVPLUS.RO
Cu Busu, despre vreme și vremuri

Busu: "Vine primăvara, prea timpuriu, părerea mea. Vremea a început să fie atât de bizară, în foarte multe locuri, nu neapărat în țara noastră."


11:42
Mama Antoniei, schimbări majore pentru 2020

Denise Iacobescu: "Lucrez la un capitol din viața mea. Mă mai vad căsătorită. Sper și cred în asta."


09:43
Roxana Vancea, totul despre viața de femeie măritată

Roxana Vancea: "M-a pus să-i fac o ciorbă de curcan. A spus că așa și-a dat seama că sunt bună de măritat."


15:31
Corina Chiriac, dedicată credinței

Corina Chiriac: "Am stat la cozi de trei ore, pentru a ajunge la Mormântul Sfânt. Am cântat pentru românii din Israel, cărora le este dor de casă."


15:47
Amalia Năstase s-a apucat de vlogging

Amalia Năstase: "Sunt foarte mulți oameni interesați să vadă ce fac eu. Așa că am făcut acest vlog, care merge destul de bine."


10:05
O viață dedicată copiilor nevoiași

V. Nicolae: "M-am apucat de voluntariat când aveam 20 de ani. Am cumpărat, din banii mei, o casă unde să le pot preda copiilor."


10:55
Nadine, despre dramele trăite din cauza viciilor

Nadine: "La 15 ani, am început să fumez și să beau alcool."


14:19
Dr. Mihail, despre importanța somnului

Dr. Mihail: "Dacă ne uităm pe telefon înainte de a ne culca, vom deruta creierul. Nu e bine să bei alcool seara. După un pahar de vin, somnul tău calitativ va fi mai prost."


15:50
Vorbește Lumea - 24 Ianuarie Promo

00:39
Gabriel Dorobanțu, o viață pe scenă

Gabriel Dorobanțu:"Locuiesc cu mama, că doar nu puteam să o las pe drum."


21:33