Sistemul de transfuzii ar putea fi complet transformat. Erorile fatale descoperite de experţi
În centrele de transfuzii ar trebui să se lucreze și în weekend, spune ministrul Sănătății, care propune reorganizarea și modernizarea sistemului astfel încât bolnavii să nu mai moară pentru că nu au sânge.
Pe lângă personal suplimentar, este însă nevoie și de aparatură modernă și centre noi. Autoritățile nu s-au hotărât deocamdată dacă vor accesa fonduri europene sau vor încheia un parteneriat public privat.
În tot acest timp, pacienții care au nevoie de sânge le cer ajutorul prietenilor pe rețelele de socializare.
Alegeri 2024
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
07:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. 46.000 de alegători au votat până sâmbătă ora 10:00
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
Mii de pacienți trec în fiecare an printr-o astfel de situație. În România, doar 2% din populație donează sânge, prin urmare permanent este nevoie de sânge. În același timp, clădirile în care funcționează centrele de transfuzii sunt vechi și fără aparatură. Și nu sunt singurele probleme.
Un raport al Comisiei Europene arată că în România, o pungă de sânge nu poate fi urmărită de la donator până la primitor. Sângele trece prin laboratoare, depozite și spitale, iar pe acest traseu pot apărea erori fatale. De pildă, un pacient poate primi o grupa greșită de sânge.
În aceste condiții, autoritățile din sănătate propun reorganizarea sistemului de transfuzii. Într-un proiect sunt prevăzute un sistem informatic prin care să poată fi urmărit traseul sangelului, dar și metode moderne de testare în conformitate cu directivele europene. Tot acolo scrie despre consolidarea unor centre și ridicarea altora noi.
Victor Costache, ministrul Sănătății: „Trebuie făcute angajări, trebuie plătite orele suplimentare, există resursele bugetare, trebuie deschise sâmbătă şi duminică. Vom vedea planul de soluţii al experţilor din domeniu. În planul de investiţii pot să vă anunţ că sunt prevăzute deja 30 de milioane de lei numai pentru modernizarea centrelor de transfuzie în 2020”
Pe de altă parte, fostul guvern a promovat un parteneriat public privat prin care să fie reorganizat sistemul de transfuzii.
Violeta Oancea, șefa Institutului Națională de Hematologfie și Transfuzii: „E nevoie de aparatură nouă.”
În reorganizarea sistemului de transfuzii România s-ar putea inspiră de la alte țări europene. De pildă, în Franța, sistemul este în totalitate public și include 153 de centre permanente de colectare și 40.000 de centre mobile. Peste 1 milion de francezi sunt salvați anual datorită acestui sistem.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!