Semnal de alarmă tras de cercetători după un studiu care a durat 13 ani

20-07-2019 10:40

Prea multă sare "în bucate" reprezintă un pericol pentru sănătatea britanicilor. Este semnalul de alarmă tras de cercetători din Londra și Liverpool - la capătul unui studiu care s-a întins pe o perioadă de 13 ani.

Adulții ar trebui să consume cel mult 6 grame de sare zilnic, însă cota este depășită adesea. Iar riscul de boli cardiovasculare a crescut exponențial. Situația este și mai gravă în cazul copiilor.

Acest preparat - peshte cu cartofi prăjiţi - pe care britanicii îl considera un simbol culinar naţional, poate deveni un "pericol naţional" din cauza unui duşman ascuns - sarea.

Cercetările arată că doi din trei oameni consuma prea multă sare, în special din pâine, carne procesată și diferite semipreparate.

În aceste condiţii, oamenii de ştiinţă cer reglementari mult mai drastice pentru industria alimentară, mai ales cea de tip fast food.

Anthony Laverty, epidemiolog, Colegiul Imperial din Londra : "Dacă nu reușim să schimbăm sistemul pentru a avea o monitorizare independentă mai robustă, până în 2025 vor fi 26.000 de cazuri suplimentare de boli cardiovasculare și aproape 3.800 de noi cazuri de cancer la stomac. Așadar, principala noastră concluzie este că încrederea în responsabilitatea personală nu a dat roade și a dus la aceste cazuri suplimentare de boli, la mai multe decese și un cost mărit pentru Serviciul Național de Sănătate."

Un cost care nu este de neglijat şi care, în ritmul actual, poate să crească în următorii şase ani cu 960 de milioane de lire sterline.

Dacă adulţii ar trebui să consume cel mult şase grame de sare zilnic, în cazul copiilor vorbim despre trei grame. Însă aceste limite sunt depăşite cu mult, potrivit specialiştilor.

Şi nutriţioniştii îi avertizează pe britanici şi îi sfătuiesc să îşi revizuiască obiceiurile alimentare.

Rhiannon Lambert, Nutriționist: "Au legătură cu sănătatea cardiovasculară, cu creșterea tensiunii arteriale și acestea se vor vedea în starea de sănătate a oamenilor. Iar dacă vă uitați la starea generală de sănătate din Marea Britanie, avem foarte multe alerte privind sănătatea publică, referitoare la sare. Problema este că aceste alerte nu ajung la public."

În general, producătorii din industria alimentară au redus, în medie cu 11 procente, sărea din produsele pe care la vând. Totuşi, nu este suficient pentru a duce la scăderea semnificativă a riscului de boli cardio-vasculare - atrag atenţia specialiştii.

 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Sursa: Pro TV

Tags: sănătate, sare, studiu, uk,


VIDEO PROTVPLUS.RO