Românii vindecați de Covid-19 pot salva viețile bolnavilor în stare gravă donând plasmă. Care sunt condițiile

Ultima actualizare: 20-11-2020 16:09
Românii vindecați de Covid-19 pot salva viețile celor infectați în stare gravă prin donarea de plasmă. Care sunt condițiile
Inquam/ Octav Ganea

Plasma celor vindecați de Covid-19 poate salva viețile pacienților infectați aflați în stare critică, iar din acest motiv donarea de plasmă este vitală.

Anticorpii din plasma celor vindecați de Covid-19 pot face diferența dintre viață și moarte pentru pacienții infectați aflați în stare critică, la Terapie Intensivă.

Donarea de plasmă devine astfel mai mult decât un act de civism și solidaritate, ci un gest de omenie, din partea unui adevărat salvator de vieți.

Românii vindecați de Covid-19 care vor să doneze plasmă și să-i salveze astfel pe cei aflați în suferință trebuie să urmeze doar câțiva pași.

Astfel, donarea se poate face numai la centrele de transfuzii, unde personalul va face mai întâi selecția potențialilor donatori.

Informații detaliate despre donarea de plasmă pot fi obținute consultând și site-ul Centrului de Tranfuzii Sanguină București

De asemenea, bucureștenii care vor să doneze plasmă pot merge la Centrul de Transfuzii Sanguină, pe Str. Constantin Caracas nr. 2, București, Sector 1.

Instituția poate fi apelată la numerele de telefon 031.405.36.60
031.405.36.61 și 031.405.36.62.

Lista completă a centrelor județene de transfuzii poate fi consultată AICI. Puteți afla astfel datele de contact și informații amănunțite despre donarea de sânge și plasmă.

Detalii pot fi obținute și de la Institutul Național de Hematologie Transfuzională, la numerele de telefon 031.405.36.60, 031.405.36.61, 031.405.36.62, 031.405.36.63 și 031.405.36.64.

 

Cerințe minime pentru admiterea de donatori de plasmă

 

Potrivit unui act normativ emis de Ministerul Sănătății, cerințele minime pentru admiterea ca donator vindecat de COVID-19 sunt următoarele:

- semnarea consimţământului informat pentru intrarea în procedura de selecţie în vederea donării de plasmă prin plasmafereză şi/sau sânge total şi pentru transmiterea codificată a datelor privind donarea în baza de date naţională şi europeană;

- prezentarea documentelor care să ateste istoricul de infecție cu SARS-CoV-2, respectiv încetarea riscului de transmitere a bolii.

- încadrarea în toate criteriile standard pentru donarea de sânge total sau plasmă, conform legislaţiei naţionale;

- intervalul între 2 donări de plasmă succesive este de cel puțin 14 zile.

Criteriile standard pentru donarea de plasmă sunt aceleași ca și în cazul donării de sânge, adică persoanele doritoare nu trebuie să aibă comorbidități, diabet, boli cardiace sau vârsta peste 60 de ani.

 

Donarea durează aproximativ o oră

 

Donarea durează aproximativ o oră și se poate face prin două metode: prin plasmafereză (cu ajutorul unui echipament special) și donare standard.

Prin donarea standard, obișnuită, se obțin 450 ml de sânge, din care rămân, după prelucrare, 200 ml de plasmă.

Donarea prin plasmafereză presupune recoltarea a 600 ml de sânge, dar care reprezintă aceeași cantitate finală de plasmă, pentru că sângele a fost deja prelucrat de echipamentul special.

Practic, este nevoie de trei donări obișnuite de sânge pentru a obține aceeași cantitate de plasmă câștigată în urma unei singure ședințe de plasmafereză.

Donatorii vor beneficia în mod automat de 7 tichete de masă, 50 % reducere la transportul în comun și zi liberă de la serviciu.

Plasma se va administra doar pacienților critici infectati, cu vârsta de cel putin 18 ani, care sunt de acord cu administrarea de plasmă convalescentă COVID-19 prin semnarea consimțământului informat și care îndeplinesc o serie de criterii specifice.

 

 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO