Criză de plasmă pentru bolnavii de COVID în stare gravă. O infirmieră din Arad a donat de 5 ori

Ultima actualizare: 07-09-2020 19:02

Adriana Furdiuc are 61 de ani şi este infirmiera la secţia ATI a Spitalului Județean Arad. A fost şi ea pacientă şi a făcut o formă uşoară a infecţiei.

Însă, în fiecare zi din meseria ei, în luptă cu moartea, a văzut cum starea multor pacienţi se înrăutăţeşte rapid din cauza infecției cu noul tip de coronavirus. Luni, a donat plasmă pentru a cincea oară pentru a le da o şansă celor în stare gravă.

Adriana Furdiuc, infirmieră: „Ce m-a impresionat cel mai mult este faptul că sunt persoane tinere care acum vorbeşti cu ele şi peste cinci minute le acoperi. Asta-i teroare, o duci de la baie la pat o pui în pat şi după aceea aşa face un hâc şi gata. Și sunt persoane tinere 43-26 de ani, au fost şi care au avut afecţiuni dar foarte, foarte îngrozitor când vezi aşa ceva şi când ai putea să salvezi şi nu poţi, dar asta e".

Când a aflat că se poate dona plasmă de către cei vindecaţi de Covid nu a stat pe gânduri.

„Nu-i nicio frică, nu simţi nimic. Îndemn pe toată lumea să vină, nu numai cei cu plasmă dar să vină să doneze şi sânge" spune Adriana Furdiuc.

În Arad, recoltarea plasmei de la donatori vindecaţi de Covid a început imediat ce legislaţia a permis-o. Până acum au avut loc 72 de recoltări.

Laura Păcurariu, director Centrul de Transfuzii Arad. „Sunt multe cereri în toată ţara. Noi, când avem nevoie de plasmă, ne uităm în stocul central şi poate aducem plasmă, cum a fost în acest week end, de la Galaţi, de la Bucureşti. Când se cere plasmă, într-o zi, atunci trebuie administrată. Trebuie să ne străduim să facem faţă în ziua în care se cere pentru că starea pacientului se poate agrava brusc în câteva ore el poate să nu mai fie”.

Plasma se administrează doar pacienţilor cu forme grave.
Virgil Musta - medic Spitalul de Boli Infecţioase Timişoara: „Plasmă poate însemna între viaţă şi moarte. Avem şi acum un pacient care ar avea nevoie de plasmă. Şi am căutat, nu numai la noi în judeţ, ci şi în judeţele limitrofe, chiar şi în judeţe mai îndepărtate, şi nu am găsit plasmă".

În Timiş, în prezent, sunt 13 pacienţi infectaţi cu COVID-19 internaţi la Terapie Intensivă.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Intrebarea Mesei Rotude cu Andreea Antonescu - "Sex în avion, da, sex în 3, nu"

39:46
Alt Text!
ePlan
Despre organizația viitorului- un nou mod de lucru, dar și învățare continuă de la cele mai bune universități din lume cu Delia Rotaru, VP People & Organisation eMAG

27:33
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu cu Allen Coliban. Susține vaccinarea obligatorie a funcționarilor. De ce reduce viteza și accesul mașinilor în Brașov?

33:51
Alt Text!
ShARE ÎN BUCATE
Păstrăv cu morcovi și sos cu gogonele

33:36
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 17 octombrie 2021

43:00
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu Clotilde Armand: despre obligativitatea vaccinării funcționarilor primăriei și relația dificilă cu Nicușor Dan

23:24
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 10 octombrie 2021

42:19
Alt Text!
Hai să fim super!
Best Of Hai sa fim Super!

25:12
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 7 Octombrie 2021

27:26
Alt Text!