Criză de plasmă pentru bolnavii de COVID în stare gravă. O infirmieră din Arad a donat de 5 ori

07-09-2020 17:48


Adriana Furdiuc are 61 de ani şi este infirmiera la secţia ATI a Spitalului Județean Arad. A fost şi ea pacientă şi a făcut o formă uşoară a infecţiei.

Însă, în fiecare zi din meseria ei, în luptă cu moartea, a văzut cum starea multor pacienţi se înrăutăţeşte rapid din cauza infecției cu noul tip de coronavirus. Luni, a donat plasmă pentru a cincea oară pentru a le da o şansă celor în stare gravă.

Adriana Furdiuc, infirmieră: „Ce m-a impresionat cel mai mult este faptul că sunt persoane tinere care acum vorbeşti cu ele şi peste cinci minute le acoperi. Asta-i teroare, o duci de la baie la pat o pui în pat şi după aceea aşa face un hâc şi gata. Și sunt persoane tinere 43-26 de ani, au fost şi care au avut afecţiuni dar foarte, foarte îngrozitor când vezi aşa ceva şi când ai putea să salvezi şi nu poţi, dar asta e".

Când a aflat că se poate dona plasmă de către cei vindecaţi de Covid nu a stat pe gânduri.

„Nu-i nicio frică, nu simţi nimic. Îndemn pe toată lumea să vină, nu numai cei cu plasmă dar să vină să doneze şi sânge" spune Adriana Furdiuc.

În Arad, recoltarea plasmei de la donatori vindecaţi de Covid a început imediat ce legislaţia a permis-o. Până acum au avut loc 72 de recoltări.

Laura Păcurariu, director Centrul de Transfuzii Arad. „Sunt multe cereri în toată ţara. Noi, când avem nevoie de plasmă, ne uităm în stocul central şi poate aducem plasmă, cum a fost în acest week end, de la Galaţi, de la Bucureşti. Când se cere plasmă, într-o zi, atunci trebuie administrată. Trebuie să ne străduim să facem faţă în ziua în care se cere pentru că starea pacientului se poate agrava brusc în câteva ore el poate să nu mai fie”.

Plasma se administrează doar pacienţilor cu forme grave.
Virgil Musta - medic Spitalul de Boli Infecţioase Timişoara: „Plasmă poate însemna între viaţă şi moarte. Avem şi acum un pacient care ar avea nevoie de plasmă. Şi am căutat, nu numai la noi în judeţ, ci şi în judeţele limitrofe, chiar şi în judeţe mai îndepărtate, şi nu am găsit plasmă".

În Timiş, în prezent, sunt 13 pacienţi infectaţi cu COVID-19 internaţi la Terapie Intensivă.

 

VIDEO PROTVPLUS.RO