Nou apel al medicilor pentru donatorii de plasmă COVID. „Donează plasmă, fii erou”
Cei care au trecut cu bine de infecţia SARS-COV 2 şi s-au vindecat, pot face un act de omenie şi, după ce îşi testează nivelul de anticorpi, pot dona plasmă hiper-imună.
Medicii fac un apel către aceşti oameni care au depăşit boala, să vină în ajutorul semenilor, căci secţiile de Terapie Intensivă din spitalele suport COVID sunt foarte aglomerate, şi multe cazuri sunt critice.
Spitalul suport COVID-19 amenajat în sala de sport al Universităţii de Medicină, Farmacie şi Știinţe Tehnologice din Târgu Mureş are în prezent 30 de paturi de terapie intensivă. Acum 25 sunt ocupate cu pacienţi transferaţi din alte judeţe.
Alegeri 2024
10:00
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
Dr. Claudiu Puiac, manager SCJU Târgu Mureş: „Aceşti pacienţi sunt din întreaga ţară, din municipiul Bucureşti, din Prahova, din Braşov, Hunedoara, Gorj, Giurgiu. Efortul este foarte mare, pentru că personalul medical care lucrează în zona roşie lucrează cu echipamentul de protecţie. Pe de altă parte, cazurile care ajung aici sunt cazuri deosebit de grave, de terapie intensivă”.
Medicii fac un apel disperat către cei care s-au vindecat şi pot dona plasmă.
Mariana Negoiță, purtător de cuvânt SCJU Târgu Mureş: „Plasma de la donator va fi utilizată pentru pacienţii critici, aflaţi în aceste momente în spital pentru a preveni riscul de deces”.
Cei care au învins lupta cu noul coronavirus şi îşi doresc să doneze plasmă beneficiază gratuit de un test pentru confirmarea vindecării şi de un test pentru evaluarea anticorpilor.
Dr. Marinela Lazăr, Centrul Regional de Transfuzii Târgu Mureş: „Donatorii care au trecut prin infecţia cu SARS-COV- 2 care sunt bine, adică au trecut în condiţii optime peste boală, pot să ajute pe alţii, aflaţi în situaţia aceasta donând plasmă”.
Şi studenţii medicinişti din Cluj-Napoca au început campania "Donează plasmă, fii erou!".
Marc Damian, coordonator al proiectului: „Sunt şi studenţi care activează ca voluntari la Direcţia de Sănătate Publică Cluj şi am încercat să legăm un parteneriat, astfel încât ei să vorbească cu pacienţii care sunt în izolare sau care s-au externat din spital”.
Laura Broscățan, voluntară: „Am trecut cu bine, am fost suficienţi de norocoşi, doar că acest lucru m-a determinat să fac un gest minor, să vin în sprijinul celor mai puţin norocoşi. Şi am venit la Centrul de Transfuzii Cluj să donez plasmă”.
Campania va continua şi în zilele următoare iar cei vindecaţi se pot prezenta la oricare centru regional de transfuzii.