Prea puțini pacienți vindecați de coronavirus donează plasmă. Îndemnul medicilor

Ultima actualizare: 12-09-2020 20:14

''Mergeți... şi donaţi plasmă!'' Este îndemnul medicilor către cei care s-au vindecat de COVID 19 pentru a-i ajuta pe bolnavii în stare gravă care încă luptă cu virusul SARS-COV2.

De la începutul pandemiei dintre 42.000 de români declaraţi vindecaţi mai puţin de 500 au mers să doneze plasmă.

În secţia de terapie intensivă a Spitalului Judeţean Ploieşti, un bărbat de 57 de ani, infectat cu SARS-COV 2, se zbate între viaţă şi moarte. Este intubat de câteva zile, iar singura lui şansă poate fi tratamentul cu plasmă.

Fiul pacientului:Se găseşte foarte greu. Oamenii poate nici nu sunt informaţi cum trebuie după ce s-au vindecat de boala asta, să meargă să doneze plasma''.

Andrei Ignat, asistent medical Centrul de Transfuzii Bucureşti: „Medicul curant face comanda la punctul de transfuzie din centrul respectiv, iar centru către noi la centrul de hematologie la expediție'.

Doar că de multe ori centrele nu au de unde să trimită plasmă convalescentă. Până acum, din cele 42.811 persoane declarate vindecate de infecţia COVID-19, mai puţin de 450 au mers la un centru să doneze plasmă. Stelian este unul dintre pacienți.

Stelian Mihăilescu, donator plasmă: „Din momentul în care am aflat că sunt pozitiv am zis că dacă o să fac anticorpi o să vin să donez plasmă. E o procedură simplă, o înţepătură şi gata, aparatul îşi face toată treaba''.

Recoltarea plasmei se face la 14 zile de la vindecare, în cazul celor care au un test negativ, şi la 28 de zile - pentru cei care nu au testul.

Dr. Camelia Rusandu, medic Centrul de Trasfuzii Bucureşti: „Chiar şi cei care au trecut printr-o formă mai gravă şi acum au o reticență faţă de spital, de medical, de ace. Noi sperăm că grija faţă de aproape, sau salvarea unei vieți să cântărească mai mult şi să aibă curajul să vină. Este real acest ajutor, că avem acum aceste două aparate şi tocmai de aceea ne dorim să avem mai mulţi donatori''.

Mii de bolnavi din toată lumea s-au vindecat până acum datorită acestui tratament.

În Statele Unite, plasma convalescentă a fost autorizată ca terapie împotriva COVID-19 printr-o procedură de urgenţă. Asta după ce anumite studii au arătat că administrarea în primele 3 zile de la internare a dus la o scădere cu 35 de procente a deceselor.

Recompense pentru donatorii de plasmă

Pentru că înţeleg cât de important este acest tratament pentru suferinzii de COVID 19, reprezentanţii UNTOLD încearcă şi ei să îi atragă pe donatori şi oferă bilete de o zi la festivalurile UNTOLD şi NEVERSEA de anul viitor.

Edi Chereji, director marketing UNTOLD: „Am avut bucuria să vedem tineri sau care şi-au adus părinţii pentru a dona plasmă. În acest week-end, peste 35 de persoane care s-au programat vor contribui la salvarea unor vieți''.

Jorje:Îi încurajăm pe toţi cei care pot dona plasmă să vină să doneze. Aşa cum am donat sânge, dacă va fi cazul. Voi veni cu drag să donez şi plasmă''.

Procedura de recoltare a plasmei de la pacienţii care s-au vindecat de COVID-19 durează, în medie 45 de minute. Cei care vor să doneze trebuie să facă dovada - cu un test pozitiv - că au fost infectaţi cu noul coronavirus.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO