Explicatiile bolnavilor romani care au ales sa se trateze in Turcia. In ultimii 10 ani, sistemul lor s-a schimbat radical


Ultimul update: Vineri 09 Mai 2014 06:57
Data publicarii: Marti 06 Mai 2014 19:37
Categorie: Stiri Sanatate

Sute de romani se trateaza anual in spitalele din Turcia. Desi costurile pentru operatii si tratamente pot fi duble fata de la noi, cei care au mers acolo spun ca performanta turcilor se ridica la nivelul Germaniei si Austriei, insa cu costuri mai mici.

Cum au reusit turcii sa ajunga aici? Au schimbat radical sistemul de sanatate in ultimii 10 ani, mizand pe investitii masive in medici si colaborare puternica intre stat si privat.

N-as fi cautat departe de tara, daca viata mea n-ar fi depins de asta.” Asa a inceput povestea Florinei, care a ajuns in grija unor specialisti din Turcia.

M-am interesat ce inseamna in Romania si ce inseamna in afara ca si tratament. Si asa am ajuns la Turcia pentru ca sunt mai buni. Nu e vorba numai de doctori, e vorba de tehnologie”, spune Florina Balan.

Nu doar cazurile grave ajung sa se trateze in Turcia. Doctorilor li s-a dus vestea ca sunt buni la toate si asa au ajuns unele vedete sa aleaga Instanbulul sau Ankara si pentru operatii estetice.

Mihai Traistariu a facut acolo un implant de par dupa ce a fost complet nemultumit de interventia din Romania.

M-au distrus in Romania”, a declarat la un moment dat cantaretul.

Si Raoul a mers la Istanbul pentru o liposuctie si un implant capilar.

De altfel, intreg fluxul de pacienti romani spre Turcia e in crestere, in ciuda costurilor care sunt si duble.

De pilda, o cura de 30 de sedinte de radioterapie costa in Romania 6.000 de euro. La Istanbul, 10 mii de euro. La Viena, Berlin sau Paris, 13 mii de euro.

Deoarece Turcia nu face parte din Uniunea Europeana, in prezent nu face obiectul decontarilor pentru servicii medicale transfrontaliere. Avem totusi de 15 ani un acord bilateral care, prin casele de asigurari - cea romana si cea turca, acopera toate costurile ingrijirilor de urgenta.

Turcia atrage prin costuri mici de transport si cazare, dar pe primul loc sunt rezultatele. Cum a ajuns aici, in doar 10 ani? Inca din 2002 a inceput dirijarea fondurilor de stat spre sustinerea clinicilor private.

"Guvernul de atunci a hotarat o politica pe termen lung, care i-a provocat pe antreprenorii privati sa se implice mult mai activ in sistemul de sanatate din Turcia. Ca urmare, particularii au investit masiv, si-au facut spitale noi si au adus tehnologii noi", explica Ismail Dernek, reprezentantul unei companii turcesti.

Astazi s-a ajuns la o colaborare stransa, iar statul si particularii profita impreuna de pacientii sositi si din tara noastra.

"Evident ca invers fenomenul este mult scazut: balanta este in favoarea tarilor respective", recunoaste Radu Tibichi, presedinte interimar al CNAS.

Pe termen scurt, oficialii nostri nu pot oferi solutii. Gasesc raspunsuri in locul lor tot turcii, care vireaza mai nou capital de milioane de euro spre infiintarea unor clinici private in estul europei, inclusiv in Romania.
 

Gestul simplu prin care am putea evita aparitia a 30% dintre infectiile din spitale. Greseala pe care o fac medicii romani
Gestul simplu prin care am putea evita aparitia a 30% dintre infectiile din spitale. Greseala pe care o fac medicii romani
"O banala infectie ne va putea ucide". Avertismentul Organizatiei Mondiale a Sanatatii: intram in era post-antibiotice
Remediul natural care ne ajuta sa fim mai odihniti. Doua pahare de suc de cirese pe zi ne prelungesc programul de somn
Remediul natural care ne ajuta sa fim mai odihniti. Doua pahare de suc de cirese pe zi ne prelungesc programul de somn
VIDEO PROTVPLUS.RO
Incubator
Maternitățile din țară, dotate cu peste 1.000 de incubatoare. De ce a întârziat achiziția
Primul centru anti-depresie din România. Unde pot suna cei care au nevoie de ajutor
Ministrul Sănătăţii, despre cumpărarea vaccinului pentru copii nerecomandat sub 3 ani: "S-a procedat oarecum corect"
Dispar 1000 de locuri la rezidențiat, în plină criză de medici. Se anunță grevă japoneză
Primele 5 cazuri de gripă, confirmate mai devreme. Avertismentul medicilor
La 4 ani de la Colectiv a fost inaugurată Clinica pentru Marii Arși din Timișoara
blocuri medici
Cum decurge programul „locuințe pentru medici”. Statul le oferă chirii de maxim 500 de lei
Unui bărbat i-au crescut sâni după ce a luat un medicament antipsihotic. Ce daune a primit
Examenul de rezidenţiat, amânat pentru decembrie. Care este motivul
Începe campania națională de imunizare gratuită împotriva gripei. Sănătatea a cumpărat 200.000 de doze în plus față de 2018
Soluţia împotriva şpăgii găsită într-un spital din Bistriţa. Sumele afişate la intrare
Program pilot adus din SUA pentru a salva vieți în spitalele din România