"O banala infectie ne va putea ucide". Avertismentul Organizatiei Mondiale a Sanatatii: intram in era post-antibiotice

×
Codul embed a fost copiat

Criza din Ucraina ar putea fi o gluma fata de amenintarea biologica cu care se confrunta omenirea. Potrivit specialistilor OMS, bacteriile ar putea castiga razboiul cu medicamentele.

Organizatia Mondiala a Sanatatii a publicat in ultima zi a lunii aprilie un raport asupra uneia dintre cele mai alarmante probleme cu care se confrunta omenirea la ora actuala: rezistenta la antibiotice. Mai clar spus, boli care pana acum erau usor de vindecat cu cateva pastile sau o injectii risca sa devina fara leac. Omenirea s-ar intoarce astfel, din punct de vedere medical, in Evul Mediu, cand nu exista tratament pentru majoritatea bolilor.

Ce inseamna rezistenta la antibiotice? Nu ca medicamente le ar deveni mai slabe, ci pur si simplu ca bacteriile se modifica, astfel incat antibioticele nu mai au niciun efect asupra lor. Rezistenta la antibiotice atins un nivel alarmant in cazul multor germeni patogeni, insa pana acum acest lucru a fost stiut doar de medici si a fost in general tratat ca o problema locala.

Medicina moderna risca sa devina neputincioasa
Studiul OMS asupra rezistentei antibioticelor este primul facut la scara globala. Concluziile aproape apocaliptice nu ne apartin noua, ci specialistilor; acestia vorbesc chiar despre o “era post-antibiotice”, care ar putea incepe chiar in timpul vietii noastre.

Citește și
Parole
Internetul introduce o noua boala in dictionarul medical. Cum ne putem trata de "oboseala parolelor"
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

Keiji Fukuda, director-adjunct al OMS, spune ca “antibioticele au fost unul dintre principalii factori care ne-au permis sa traim mai mult si mai bine si sa beneficiem de avantajele medicinei moderne. Lumea risca sa piarda insa aceste avantaje iar consecintele vor fi devastatoare”. Mai precis, chiar si o simpla zgarietura infectata s-ar putea transforma intr-o problema grava de sanatate, care sa ne puna viata in pericol si in fata careia medicii vor fi neputinciosi.

Sfarsitul antibioticelor
"E sfarsitul antibioticelor, punct", declara si doctorul Arjun Srinivasan, director la Centru pentru Prevenirea si Controlul Bolilor din SUA. "Antibioticele erau medicamente minune, dar le-am folosit prea mult si fara niciun control si astfel am alimentat rezistenta bacteriana. Suntem in situatia in care avem pacienti cu infectii care acum 5 ani erau tratabile iar acum nu mai sunt".

Printre bolile aparent banale la care omenirea risca sa nu mai aiba leac in curand se numara infectiile urinare cu E. coli, gonorea, dizenteria sau infectiile cu stafilococ auriu (foto). Dar si pneumonia: bacteria Klebsiella pneumoniae, care produce o forma adeseori mortala a acestei boli, este rezistenta la antibiotice in peste 50% din cazuri. Unii medici spun ca chiar ca bacteriile gram-negative au ajuns practic invulnerabile la antibiotice la ora actuala, ceea ce inseamna ca nu ne mai putem apara de boli ca meningita, gastro-enterita, ulcer sau sifilis.

Tuberculoza si malaria au invins medicina
Bacilul tuberculozei s-a intarit si el in lupta cu medicamentele: aproape 1 din 5 cazuri rezista la antibiotice. Deja in 2012 existau in lume aproape jumatate de milion de cazuri de tuberculoza in care tratamentele normale nu functionau, multe dintre ele aproape de noi, in Rusia.

O situatie si mai ingrijoratoare se inregistreaza in cazul malariei: in zona fluviului Mekong din SE Asiei parazitul care produce aceasta boala a devenit rezistent la tratamentul cu antibiotice. Autoritatile din Thailanda si Cambodgia incearca acum sa limiteze raspandirea acestei forme de parazit, care ar putea fi dezastruoasa la nivel global.

Rezistenta la antibiotice e resimtita atat in spitale, cat si in portofele. Potrivit OMS, doar in SUA se cheltuiesc 8 miliarde de dolari in plus in fiecare an doar pentru tratarea infectiilor spitalicesti cu Candida care pana acum cedau la antibiotice. In plus, tot mai multe dintre aceste infectii devin mortale.

Romanii iau medicamente cu pumnul
Cum sta Romania din punctul de vedere al rezistentei la antibiotice? Un raport guvernamental datand de acum jumatate de an arata ca Romania a ajuns astfel tara cu cel mai mare consum de antibiotice din Europa. Consum care se traduce si printr-un nedorit loc de lider european in domeniul rezistentei la tratamente.

Romania, cod rosu in UE la rezistenta la antibiotice

Potrivit raportului, in 2012 in tara noastra s-au inregistrat niveluri extrem de ridicate ale rezistentei la bacteriile Acinetobacter spp - 86,3% (nivel depasit doar de Grecia) si la Pseudomonas aeruginosa – 61,4% (cel mai ridicat nivel din Europa). Aceste bacterii produc in general infectii spitalicesti, ceea ce inseamna ca daca mergeti la spital pentru o problema de sanatate riscati sa iesiti de acolo cu o boala netratabila.

S-a ajuns aici, afirma specialistii, deoarece romanii inghit cu pumnul antibiotice chiar si atunci cand nu e cazul, mai ales ca la farmacie le primesc chiar si fara reteta. In plus, arata acelasi studiu, doctorii le prescriu celor internati antibiotic si cand nu e cazul. In jumatate din cazuri utilizarea lor se face pentru profilaxie. Desi inainte de operatie e recomandata o singura doza de antibiotic, potrivit studiului 7 din 10 pacienti primesc 6 doze timp de trei zile. Ceea ce rezolva problema pe termen scurt, dar inseamna ca la urmatoarea problema de sanatate, antibioticul risca sa fie inutil.

Ce boli riscati sa faceti daca luati pastile la intamplare

Antibioticele, invinse de progresul bacteriilor
Studiul facut de OMS in 114 tari din intreaga lume arata insa ca Romania sta inca bine din aceste punct de vedere. In alte parti, problema nu e nici macar constientizata. Mai mult, situatia nu e simplu de remediat, deoarece in ultimii 30 de ani cercetatorii nu au mai creat niciun nou tip major de antibiotice. Ceea ce inseamna ca bacteriile, care se modifica in continuu, au mari sanse sa ii intreaca pe producatorii de medicamente, care nu pot inova cu aceeasi viteza.

Pentru a limita problema, Organizatia Mondiala a Sanatatii le recomanda pacientilor sa nu ia antibiotice fara reteta iar medicilor si farmacistilor, sa prescrie astfel demedicamente doar atunci cand este neaparata nevoie. In caz contrar, concluzia specialistilor OMS e sumbra: „O era post-antibiotice – in care o banala infectie sau o rana minora poate ucide – nu e o fantezie apocaliptica, ci o posibilitate reala in secolul XXI”.
Articol recomandat de sport.ro
BREAKING NEWS El va fi antrenorul Barcelonei în sezonul următor!
BREAKING NEWS El va fi antrenorul Barcelonei în sezonul următor!
Citește și...
Capusele fac victime in judetul Arad. Un pacient a fost depistat cu boala Lyme
Capusele fac victime in judetul Arad. Un pacient a fost depistat cu boala Lyme

 Zeci de aradeni au fost victime ale intepaturilor de capuse, inca de la inceputul primaverii.

Internetul introduce o noua boala in dictionarul medical. Cum ne putem trata de
Internetul introduce o noua boala in dictionarul medical. Cum ne putem trata de "oboseala parolelor"

Mai in gluma, mai in serios, se vorbeste acum de "oboseala crearii de parole". Printre atatea conturi si profiluri, oamenii nu mai stiu cum sa isi protejeze mai bine securitatea informatica, unul dintre cele mai sensibile subiecte ale secolului 21.

Fata pe care medicii au refuzat sa o trateze pentru ca este
Fata pe care medicii au refuzat sa o trateze pentru ca este "prea frumoasa". De ce boala grava suferea aceasta

O fetita din Marea Britanie care s-a nascut cu o boala genetica rara a primit tratamentul corect numai dupa ce mama acesteia a diagnosticat-o singura pe internet. Medicii au refuzat sa o trateze, spunand ca este prea frumoasa.

Recomandări
VIDEO. Moment extrem de bizar, „silenzio stampa”, cu judecătoarea care a întrebat dacă tânărul ucis de Vlad Pascu e în sală
VIDEO. Moment extrem de bizar, „silenzio stampa”, cu judecătoarea care a întrebat dacă tânărul ucis de Vlad Pascu e în sală

Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu, Ioana Ancuța Popoviciu, care a provocat furia familiei victimelor după ce a întrebat dacă tânărul mort în accident e în sală, a fost protagonista unui moment foarte bizar, miercuri.

Dmitro Kuleba: Era păcii în Europa s-a încheiat. Trebuie să-şi sporească apărarea
Dmitro Kuleba: Era păcii în Europa s-a încheiat. Trebuie să-şi sporească apărarea

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, salută pachetul de ajutor din partea SUA în valoare de 61 miliarde de dolari.

 

Marcel Ciolacu: „Locul domnului Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca şi primar, în continuare, la Sectorul 5”
Marcel Ciolacu: „Locul domnului Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca şi primar, în continuare, la Sectorul 5”

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, miercuri, că locul lui Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca şi primar, în continuare, la Sectorul 5, el precizând că nu va negocia cu acesta pentru retragerea din cursa electorală.