Stil de viață sănătos. Ce înseamnă să ai un stil de viață sănătos și care sunt cele 6 principii de bază

Stil de viata sanatos
Shutterstock

Cu toții ne dorim un stil de viață sănătos, care să ne ajute să ne simțim cât mai bine și să fim în formă, dar de multe ori ni se pare dificil să respectăm regulile necesare.  

Vestea bună este că nu trebuie să ne schimbăm radical obiceiurile peste noapte, pentru că putem face mici transformări, treptat, astfel încât adoptarea unui stil de viață sănătos să devină ceva firesc și simplu, care nu presupune mare efort.

Stil de viață sănătos

Un stil de viață sănătos presupune respectarea unei diete sănătoase, echilibrate, dar și exerciții fizice zilnice, odihnă suficientă și evitarea unor obiceiuri nocive, care ne pot îmbolnăvi.

Prin urmare, sunt mai multe aspecte pe care trebuie să le ai în vedere. Din fericire, toate acestea sunt la îndemâna oricui dorește să le adopte, deci nu va fi nevoie să ții diete drastice, să te înfometezi sau să renunți la lucrurile care îți fac plăcere.
Cele 6 principii ale unui stil de viață sănătos
Există 6 principii de bază ale unui stil de viață sănătos, pe care trebuie să le respecți dacă vrei să faci această schimbare importantă, scrie Atrium Health:

1. Monitorizarea stării de sănătate

Ca să te simți bine, trebuie să fii în primul rând sănătos, iar pentru asta este important să mergi periodic la medic, pentru consultații și analize, chiar și atunci când nu ai simptome neplăcute. Prin aceste măsuri de prevenție, vei putea descoperi din timp unele afecțiuni de care nu știai că suferi, astfel încât, la nevoie, ele să poată fi tratate rapid și eficient, fără să-ți afecteze calitatea vieții.

Citește și
Mihai Leu, internat de urgență la Spitalul Fundeni. Medic: „A fost adus cu elicopterul de la Hunedoara”

2. Activitatea fizică

Mișcarea este o parte esențială a unui stil de viață sănătos, de aceea ar fi bine să stabilești o rutină zilnică de exerciții fizice. În acest fel, îți vei menține greutatea în limite normale, vei arăta bine, te vei simți în formă și vei preveni apariția unor afecțiuni asociate cu sedentarismul, cum sunt bolile cardiovasculare, diabetul zaharat, osteoporoza, hipertensiunea arterială. În plus, sportul are un efect benefic și asupra stări psihice, astfel încât te va ajuta să gestionezi mai bine stresul, să ameliorezi stările de anxietate și de depresie.

3. Somnul

Odihna suficientă este foarte importantă pentru sănătate și pentru starea ta de bine, prin urmare trebuie să acorzi mare atenție unui somn de calitate. Ideal ar fi să poți dormi aproximativ 8 ore în fiecare noapte, în același interval orar, dar contează foarte mult și calitatea somnului, nu doar durata. Dacă suferi de insomnie, îți recomandăm să discuți cât mai repede cu un medic, pentru că, pe termen lung, odihna insuficientă poate avea un impact grav asupra sănătății tale și asupra psihicului.

4. Alimentația

Regimul alimentar este cea mai importantă parte a unui stil de viață sănătos. Alimentele pe care le consumi trebuie să-ți asigure toți nutrienții necesari, printr-un aport cât mai redus de calorii. Un regim alimentar echilibrat poate preveni apariția unor afecțiuni serioase, cum sunt cele hepatice, digestive și chiar a unor forme de cancer. În principiu, ar fi bine să consumi cât mai multe legume și fructe proaspete, cereale integrale, lactate degresate, pește și carne slabă, dar un medic nutriționist îți poate recomanda o dietă personalizată, în funcție de nevoile și preferințele tale.

5. Relaxarea

Prin tehnici de mindfulness, vei reuși să te relaxezi după o zi de muncă și să te umpli din nou cu energie pozitivă. Relaxarea are un rol de bază într-un stil de viață sănătos, mai ales în contextul actual, când multe profesii sunt foarte stresante și ne suprasolicită fizic și psihic.

6. Socializarea

Interacțiunea cu persoanele apropiate - rude, colegi și prieteni, are o contribuție importantă la starea noastră de bine, de aceea ar fi bine să găsești câteva ore pe săptămână și pentru puțină socializare. Timpul de calitate petrecut în compania unor persoane dragi ne ajută să ne simțim bine și chiar să gestionăm mai ușor situațiile mai dificile.

Beneficiile unui stil de viață sănătos

Potrivit Health Line, un stil de viață sănătos îți va aduce numeroase beneficii, pe care ți le prezentăm în continuare, în speranța că te vom convinge să faci și tu această schimbare:

● Prevenirea unor afecțiuni și o stare bună de sănătate - dieta echilibrată, bogată în alimente care conțin fibre și nutrienți de calitate și mișcarea țin la distanță numeroase boli, în special cardiovasculare și digestive.
● Creșterea longevității - mișcarea (chiar și numai 15 minute de exerciții fizice zilnic) și menținerea unei greutăți corporale normale cresc semnificativ speranța de viață.
● Economisirea banilor pe care ar trebui să-i cheltuiești pentru a trata diferite afecțiuni care pot să apară dacă nu trăiești sănătos și nu-ți iei măsuri de prevenție.
● Asigurarea unei stări psihice mai bune - o persoană sănătoasă, care se simte bine din punct de vedere fizic, este de obicei mai optimistă, mai relaxată și mai puțin predispusă la tulburări psihice, cum sunt depresia sau anxietatea.

Stil de viață nesănătos

După ce ai citit despre ce presupune un stil de viață sănătos, probabil te întrebi ce înseamnă opusul, adică un stil de viață dezechilibrat și ce anume trebuie să eviți. Ei bine, este foarte simplu: fumatul, sedentarismul, consumul de alimente procesate sau semipreparate, bogate în sare, zahăr și grăsimi, nopțile pierdute, excesul de alcool, toate acestea înseamnă un stil de viață nesănătos și trebuie să renunți cât mai repede la asemenea obiceiuri, potrivit Harvard University.

Regula de bază este însă moderația, prin urmare, te poți răsfăța din când în când cu o ciocolată sau o înghețată, ori cu un pahar de vin bun.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Imaginea pentru care 'cea mai sexy femeie' din lume a primit peste 100.000 de euro: "O adevărată zeiță!"
FOTO Imaginea pentru care 'cea mai sexy femeie' din lume a primit peste 100.000 de euro: "O adevărată zeiță!"
Funded by the European Union
Finanțat de Uniunea Europeană. Punctele de vedere și opiniile exprimate sunt ale autorilor și nu reflectă neapărat pe cele ale Uniunii Europene sau ale Comisiei Europene. Nici Uniunea Europeană și nici autoritatea care acordă finanțarea nu pot fi considerate responsabile pentru acestea.
Citește și...
Studenții din ultimul an la Medicină din Timișoara și-au colindat dascălii, drept mulțumire. ”Este emoționant”
Studenții din ultimul an la Medicină din Timișoara și-au colindat dascălii, drept mulțumire. ”Este emoționant”

În prag de rezidențiat, studenții în ultimul an la Medicină le-au făcut dedicații „live” dascălilor, la Timișoara. Tinerii au adaptat versuri create de ei, pe melodii consacrate. Acompaniați de chitare, au plecat la colindat prin spitale.  

Cum poți deveni voluntar, ca să faci țara mai curată. „În Dunăre am găsit deșeuri chiar și din Serbia și Ungaria”
Cum poți deveni voluntar, ca să faci țara mai curată. „În Dunăre am găsit deșeuri chiar și din Serbia și Ungaria”

Zonele de picnic, plajele, lacurile și barajele sunt în continuare locurile în care românii preferă să arunce gunoaie, deși acestea sunt mult mai puține ca acum 14 ani, spune Valentin Krancevik, board member Let’s Do It Romania.

Youth Speak Forum 2024: Sunt tinerii din Generația Z pregătiți pentru piața muncii?
Youth Speak Forum 2024: Sunt tinerii din Generația Z pregătiți pentru piața muncii?

Pe 19 Aprilie, la Hollywood Multiplex din București Mall, a avut loc Youth Speak Forum 2024, un eveniment dedicat Generației Z, organizat de AIESEC România.

Recomandări
Cum s-a schimbat fața României, datorită banilor europeni. Investiții masive în spitalele din Bihor, Sibiu sau Vâlcea
Cum s-a schimbat fața României, datorită banilor europeni. Investiții masive în spitalele din Bihor, Sibiu sau Vâlcea

”Hemoragie de bani în sănătate”, PARTEA I. Au trecut 17 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană, iar, dacă tragem linie, țara noastră a ieșit pe plus.  

Decizie surpriză în Rusia. Vladimir Putin l-a schimbat pe Serghei Şoigu din funcţia de ministru al Apărării
Decizie surpriză în Rusia. Vladimir Putin l-a schimbat pe Serghei Şoigu din funcţia de ministru al Apărării

Președintele rus Vladimir Putin l-a propus pe Andrei Belousov pentru postul de ministru al Apărării, deţinut anterior de Serghei Şoigu, informează TASS, potrivit News.ro.

 

Rusia a ”capturat 9 sate în doar 2 zile” în Ucraina, după atacul transfrontalier surpriză asupra Harkovului
Rusia a ”capturat 9 sate în doar 2 zile” în Ucraina, după atacul transfrontalier surpriză asupra Harkovului

Rusia a "capturat nouă sate în două zile" după ce a lansat un atac transfrontalier surpriză asupra Harkovului, care a început vineri. Mii de persoane au fugit din al doilea oraș ca mărime din Ucraina.