Stil de viață sănătos. Ce înseamnă să ai un stil de viață sănătos și care sunt cele 6 principii de bază

Stil de viata sanatos
Shutterstock

Cu toții ne dorim un stil de viață sănătos, care să ne ajute să ne simțim cât mai bine și să fim în formă, dar de multe ori ni se pare dificil să respectăm regulile necesare.  

Vestea bună este că nu trebuie să ne schimbăm radical obiceiurile peste noapte, pentru că putem face mici transformări, treptat, astfel încât adoptarea unui stil de viață sănătos să devină ceva firesc și simplu, care nu presupune mare efort.

Stil de viață sănătos

Un stil de viață sănătos presupune respectarea unei diete sănătoase, echilibrate, dar și exerciții fizice zilnice, odihnă suficientă și evitarea unor obiceiuri nocive, care ne pot îmbolnăvi.

Prin urmare, sunt mai multe aspecte pe care trebuie să le ai în vedere. Din fericire, toate acestea sunt la îndemâna oricui dorește să le adopte, deci nu va fi nevoie să ții diete drastice, să te înfometezi sau să renunți la lucrurile care îți fac plăcere.
Cele 6 principii ale unui stil de viață sănătos
Există 6 principii de bază ale unui stil de viață sănătos, pe care trebuie să le respecți dacă vrei să faci această schimbare importantă, scrie Atrium Health:

1. Monitorizarea stării de sănătate

Ca să te simți bine, trebuie să fii în primul rând sănătos, iar pentru asta este important să mergi periodic la medic, pentru consultații și analize, chiar și atunci când nu ai simptome neplăcute. Prin aceste măsuri de prevenție, vei putea descoperi din timp unele afecțiuni de care nu știai că suferi, astfel încât, la nevoie, ele să poată fi tratate rapid și eficient, fără să-ți afecteze calitatea vieții.

Citește și
„Uşor obraznică”. Rareș Bogdan reacționează la cererea făcută de Elena Lasconi

2. Activitatea fizică

Mișcarea este o parte esențială a unui stil de viață sănătos, de aceea ar fi bine să stabilești o rutină zilnică de exerciții fizice. În acest fel, îți vei menține greutatea în limite normale, vei arăta bine, te vei simți în formă și vei preveni apariția unor afecțiuni asociate cu sedentarismul, cum sunt bolile cardiovasculare, diabetul zaharat, osteoporoza, hipertensiunea arterială. În plus, sportul are un efect benefic și asupra stări psihice, astfel încât te va ajuta să gestionezi mai bine stresul, să ameliorezi stările de anxietate și de depresie.

3. Somnul

Odihna suficientă este foarte importantă pentru sănătate și pentru starea ta de bine, prin urmare trebuie să acorzi mare atenție unui somn de calitate. Ideal ar fi să poți dormi aproximativ 8 ore în fiecare noapte, în același interval orar, dar contează foarte mult și calitatea somnului, nu doar durata. Dacă suferi de insomnie, îți recomandăm să discuți cât mai repede cu un medic, pentru că, pe termen lung, odihna insuficientă poate avea un impact grav asupra sănătății tale și asupra psihicului.

4. Alimentația

Regimul alimentar este cea mai importantă parte a unui stil de viață sănătos. Alimentele pe care le consumi trebuie să-ți asigure toți nutrienții necesari, printr-un aport cât mai redus de calorii. Un regim alimentar echilibrat poate preveni apariția unor afecțiuni serioase, cum sunt cele hepatice, digestive și chiar a unor forme de cancer. În principiu, ar fi bine să consumi cât mai multe legume și fructe proaspete, cereale integrale, lactate degresate, pește și carne slabă, dar un medic nutriționist îți poate recomanda o dietă personalizată, în funcție de nevoile și preferințele tale.

5. Relaxarea

Prin tehnici de mindfulness, vei reuși să te relaxezi după o zi de muncă și să te umpli din nou cu energie pozitivă. Relaxarea are un rol de bază într-un stil de viață sănătos, mai ales în contextul actual, când multe profesii sunt foarte stresante și ne suprasolicită fizic și psihic.

6. Socializarea

Interacțiunea cu persoanele apropiate - rude, colegi și prieteni, are o contribuție importantă la starea noastră de bine, de aceea ar fi bine să găsești câteva ore pe săptămână și pentru puțină socializare. Timpul de calitate petrecut în compania unor persoane dragi ne ajută să ne simțim bine și chiar să gestionăm mai ușor situațiile mai dificile.

Beneficiile unui stil de viață sănătos

Potrivit Health Line, un stil de viață sănătos îți va aduce numeroase beneficii, pe care ți le prezentăm în continuare, în speranța că te vom convinge să faci și tu această schimbare:

● Prevenirea unor afecțiuni și o stare bună de sănătate - dieta echilibrată, bogată în alimente care conțin fibre și nutrienți de calitate și mișcarea țin la distanță numeroase boli, în special cardiovasculare și digestive.
● Creșterea longevității - mișcarea (chiar și numai 15 minute de exerciții fizice zilnic) și menținerea unei greutăți corporale normale cresc semnificativ speranța de viață.
● Economisirea banilor pe care ar trebui să-i cheltuiești pentru a trata diferite afecțiuni care pot să apară dacă nu trăiești sănătos și nu-ți iei măsuri de prevenție.
● Asigurarea unei stări psihice mai bune - o persoană sănătoasă, care se simte bine din punct de vedere fizic, este de obicei mai optimistă, mai relaxată și mai puțin predispusă la tulburări psihice, cum sunt depresia sau anxietatea.

Stil de viață nesănătos

După ce ai citit despre ce presupune un stil de viață sănătos, probabil te întrebi ce înseamnă opusul, adică un stil de viață dezechilibrat și ce anume trebuie să eviți. Ei bine, este foarte simplu: fumatul, sedentarismul, consumul de alimente procesate sau semipreparate, bogate în sare, zahăr și grăsimi, nopțile pierdute, excesul de alcool, toate acestea înseamnă un stil de viață nesănătos și trebuie să renunți cât mai repede la asemenea obiceiuri, potrivit Harvard University.

Regula de bază este însă moderația, prin urmare, te poți răsfăța din când în când cu o ciocolată sau o înghețată, ori cu un pahar de vin bun.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Ce decizie a luat Gică Hagi după ce a fost propus ca selecționer la echipa națională a României
NEWS ALERT Ce decizie a luat Gică Hagi după ce a fost propus ca selecționer la echipa națională a României
Funded by the European Union
Finanțat de Uniunea Europeană. Punctele de vedere și opiniile exprimate sunt ale autorilor și nu reflectă neapărat pe cele ale Uniunii Europene sau ale Comisiei Europene. Nici Uniunea Europeană și nici autoritatea care acordă finanțarea nu pot fi considerate responsabile pentru acestea.
Citește și...
Sute de tineri aleg să facă internshipuri pe timpul verii. Unii primesc 3.000 de lei salariu pe lună
Sute de tineri aleg să facă internshipuri pe timpul verii. Unii primesc 3.000 de lei salariu pe lună

În această vară, sute de tineri lasă distracția deoparte și se pregătesc pentru viitoarea carieră.

Viitorii medici și-au aflat notele. Câte medii de 10 au fost și care a fost cea mai mică notă în București
Viitorii medici și-au aflat notele. Câte medii de 10 au fost și care a fost cea mai mică notă în București

Viitoarea generație de medici a ridicat ștacheta față de colegii mai mari, chiar de la admitere. În București, cea mai mică medie cu care s-a intrat la Facultatea de Medicină de stat a fost 8,50 - mai mare cu 30 de sutimi decât anul trecut.  

5 din 10 tineri între 16 și 18 ani întrețin relații intime neprotejate. Majoritatea nici nu recunosc semnele unei îmbolnăviri
5 din 10 tineri între 16 și 18 ani întrețin relații intime neprotejate. Majoritatea nici nu recunosc semnele unei îmbolnăviri

5 din 10 tineri între 16 și 18 ani întrețin relații intime neprotejate și potrivit unui studiu recent, 90% nici nu recunosc semnele unei îmbolnăviri.

Recomandări
Cum a pierdut România un milion de euro din fonduri europene, bani care ar fi putut să refacă multe centre de agrement
Cum a pierdut România un milion de euro din fonduri europene, bani care ar fi putut să refacă multe centre de agrement

În România, o tabără din două este în ruină! În 35 de ani, statul român nu a avut nicio strategie de salvare a patrimoniului turistic școlar.

Avertisment sever de la Bruxelles pentru România: „Gaura neagră” din Justiție care încurajează corupția la nivel înalt
Avertisment sever de la Bruxelles pentru România: „Gaura neagră” din Justiție care încurajează corupția la nivel înalt

Corupția rămâne o problemă majoră în țara noastră, iar cei mai mulți dintre români cred că sunt afectați direct în viața de zi cu zi, în timp ce 9 din 10 patroni vorbesc despre un fenomen larg răspândit.

Dosar penal deschis în cazul bătrânului mort după ce a ajuns la spital cu cangrenă. Cum se apără administratorul azilului
Dosar penal deschis în cazul bătrânului mort după ce a ajuns la spital cu cangrenă. Cum se apără administratorul azilului

Un nou caz de cinism și nepăsare, într-un azil unde oamenii ar trebui să fie îngrijiți și ajutați este acum anchetat penal. Un bărbat de 56 de ani, internat într-un cămin din Argeș, a murit pentru că ar fi fost neglijat acolo.