Nicolaescu, intrebat cand se va eradica spaga din sistemul sanitar: Eu nu sunt utopic

Dată publicare: 01-06-2013 15:34
Dată actualizare: 04-06-2013 00:08


Eugen Nicolaescu

Eugen Nicolaescu a afirmat intrebat daca poate estima cand se va eradica spaga din sistemul sanitar romanesc, ca el nu este "utopic", iar la insistentele jurnalistilor a adaugat: "Vreti sa rezolvam azi ce nu se rezolva de 70 de ani in Romania".

Eugen Nicolaescu a fost intrebat de un jurnalist, sambata, intr-o conferinta de presa sustinuta la Ploiesti, daca poate estima cand se va eradica spaga din sistemul de sanatate romanesc, el raspunzand: "Eu nu sunt utopic".

"In ceea ce priveste spaga din spitale, eu cred ca spaga in genere nu poate fi eradicata de maine ca vrem noi sa o eradicam. Ea trebuie sa faca parte dintr-un program amplu si complex, adica: cresterea salarizarii medicilor si asistentilor, care trebuie sa fie un lucru corect. Trebuie sa-i dai omului, ca sa poti sa-i ceri. Daca un om primeste o leafa decenta, atunci automat poti sa-i ceri: potoleste-te cu spaga ca s-ar putea sa ai lucruri grele si complicate la care trebuie sa raspunzi. Pana atunci e o complicitate intre medic, asistent si cetatean", a spus Nicolaescu.

In acest context, ministrul Sanatatii i-a spus altui ziarist, care insista sa puna intrebari privind atentiile pe care unii medici si asistenti medicali le primesc de la pacienti, ca nu se poate rezolva "azi, ce nu se rezolva de 70 de ani in Romania".

"Dumneavoastra vreti sa rezolvam azi ce nu se rezolva de 70 de ani in Romania. Eu incerc sa va spun ca vrem sa facem un program foarte complex, care sa atinga multe puncte ca sa poata sa rezolve. Este un studiu facut de Banca Mondiala in urma cu vreo trei ani, are niste propuneri, ne uitam pe ele si incercam sa le gasim in urmatorii ani la fiecare cate o rezolvare", a spus Eugen Nicolaescu.

Ministrul Sanatatii a facut, sambata, o vizita in judetul Prahova, unde s-a intalnit cu reprezentanti ai spitalelor, ai Casei de Asigurari de Sanatate, parlamentari si autoritati locale.

Accesul presei la discutiile dintre Eugen Nicolaescu si reprezentantii sistemului de sanatate prahovean a fost interzis, fiind motivat de faptul ca este dorinta ministrului ca presa sa nu asiste la discutii.

Intrebat, in conferinta de presa de dupa intalnire, de ce nu a fost de acord cu prezenta presei la discutiile cu managerii de spitale si cu autoritatile locale, Nicolaescu a spus ca el nu a solicitat asa ceva si ca decizia de a interzice accesul presei la discutii nu ii apartine.

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO