Metoda 6 la 1. Cum să facem cumpărături fără să risipim bani și alimente
Cumpărăm mai mult decât consumăm și astfel aruncăm anual mai bine de două milioane de tone de alimente.
Dacă nu vrem să ne burdușim frigiderul doar de dragul de a avea de toate, nutriționiștii ne recomandă o metodă nouă de a cumpăra, deja populară în Statele Unite.
Este vorba despre o listă de cumpărături pe grupe de produse, cu care putem găti câteva zile fără să facem risipă.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Reporter: Ce ai vrut să gătești și nu ai mai apucat?
Fată: „Orez cu legume și mi s-a stricat".
Femeie: „În jur de 6-7 milioane merg pe săptămână, asta strict pe legume, carne, ouă”.
Femeie: „De toate! Îmi place să am în casă de toate".
Obicei deloc sănătos, mai ales pentru bugetul nostru, spun specialiștii. Pentru a găti zilnic acasă avem nevoie de câteva produse de bază. Metoda numita „6 la 1”, propusă de un renumit bucătar din Statele Unite, vine în ajutorul celor care vor să facă economii și să nu arunce mâncare. Cu alte cuvinte, putem cumpăra șase legume, cinci fructe și doar patru produse din categoria carne, ori lactate.
Am umplut coșul de cumpărături cu multe fructe și legume, produse bogate în amidon și proteine, două sosuri, dar și un desert la alegere. Toate m-au costat aproape 180 de lei. Produsele ar trebui să ne ajungă aproximativ o săptămână pentru a prepara rapid mâncarea.
Larisa Rusu, nutriționist: „Sper că o să se viralizeze cât mai mult și la noi în România. Pentru că într-adevăr se încurajează consumul de fruncte și legume. Se respectă foarte mult recomandarea Organizației Mondiale cu privire la categoria de grupe alimentare”.
În plus, astfel avem ocazia să devenim mai creativi în bucătărie.
Alex Strugari, bucătar șef: „Metoda, fiind concepută de un bucătar, este una destul de eficientă. În ziua de astăzi ne luptăm cu risipa alimentară. Dacă risipim mâncare, risipim bani din buzunarul nostru. Dacă facem cumpărături mai reduse folosind acest principiu, putem să ne sistematizăm mai bine”.
Anual, peste două milioane de tone de alimente ajung la groapa de gunoi.