Urmează marea emigrare a medicilor români. În Anglia, vor primi salarii de 8 ori mai mari
În următoarele luni, sute de medici de familie vor emigra în Marea Britanie, iar acest val de plecări va afecta serios sistemul nostru de sănătate şi aşa foarte şubred.
Asta spun reprezentanţii doctorilor, după ce statul englez a anunţat că începe un amplu proces de recrutare în România.
Oferă de până la opt ori mai mult decât câştigă un asemenea medic în ţară. Potrivit unui studiu recent, în 2030, doar un român din trei va mai avea medic de familie.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
„Populaţia a crescut, iar oamenii trăiesc mai mult... Să primeşti ajutor de la cabinetul medical aflat aproape de tine e mai important ca oricând."
Cu un asemenea mesaj şi aceste imagini extrem de tentante statul englez cauta doctori de practică generală. Primul pas este perfecţionarea limbii engleze în sesiuni online.
Gabriela Nițu, firmă recrutare: „Timp de 3 luni de zile, 5 zile pe săptămână, 8 ore pe zi medicii de familie vor primi un stimulent financiar pentru a participa la aceste cursuri. Fiind un program intensiv, nu vor mai putea lucra.”
Privind ce e în jur, e de înţeles de ce un tânăr medic de familie ar vrea să exploreze alte variante. NHS este sistemul public de sănătate din Marea Britanie. Are 1,7 milioane de angajaţi şi o uriaşă problemă cu îmbătrânirea personalului medical.
Caută urgent 3000 de medici de familie din Uniunea Europeană, care să preia cabinetele lăsate de pensionari. România e un bazin bun de selecţie, din cauza diferenţei dintre veniturile din ţară şi ce oferă englezii.
Cei care semnează contractul pe 3 ani sunt ajutaţi să plece cu tot cu familie. Au apoi o perioadă de acomodare plătită cu 4 mii de lire sterline pe lună.
Gabriela Nițu: „Oraşe ca Petersborough, Cambridge, Suffolk... În perioada aceasta ei nu vor munci, vor fi într-o perioadă de observare. După 6 sau 9 luni de zile vor putea să muncească fără să fie asistaţi.”
Reporter: „Pe aceiaşi bani?”
Gabriela Nițu: „Pe bani mai mulţi.”
Adică între 5500 şi 6500 de lire pe lună. În ţară, media e de 4000 de lei, pentru un doctor care face doar cabinet, nu şi gărzi în centre de permanență sau în spital.
Medic: „Eu am ales să nu plec. Ca să exist, fac şi altceva pe lângă medicina de familie.”
Dr. Elena Pârcălabu, președinte patronat: „În 2030, doar unul din trei cetăţeni va mai avea medic de familie. Pur şi simplu nu vor mai exista. Pur şi simplu este nenorocire! Pacienţii rămân fără asistenţă medicală primară, încet-încet. Colegii noştri tineri pleacă în masă, dar pleacă şi medicii mai în vârstă. Şi de 50 de ani pleacă.”
Reporter: „Care e vârsta de pensionare a medicilor de familie în Anglia?”
Dr. Alexandra Olaru: „ Cred că tot cam ca la noi, nu... 60 şi...”
Reporter: „Dvs câţi aveţi?”
Alexandra Olaru: „59.”
În ţară avem 11.000 de medici de familie, cu un deficit mai ales în zona rurală de 800 de oameni. Prăpastia se adânci şi mai mult în următoarele luni.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!