Managerii din Sănătate critică ideea de gărzi la domiciliu. ”Nu se va putea face niciodată”
S-au mărit salariile medicilor, iar spitalele au fost dotate cu aparatură, spun autorităţile, însă problemele nu s-au rezolvat.
Managerii nu se implică suficient în administrarea unităţilor sanitare, iar doctorii, deşi primesc mai mulţi bani, de multe ori tratează bolnavul cu indiferenţă. Cu toate astea, niciun manager nu a fost schimbat din funcţie pe criterii de competenţă. Pe de altă parte, reprezentanţii doctorilor spun că unii dintre ei şi-au pierdut viaţa din cauza programului supraîncărcat de gărzi.
Un medic pensionar din Bihor a murit la începutul lunii, când era de gardă. Iar un cardiolog din Sibiu, care la rândul lui făcea gărzi, şi-a pierdut viaţa zilele trecute în timpul unei excursii, din cauza unui stop cardiorespirator.
Aceste situaţii arată epuizarea doctorilor, cred cei din sistem.
Cu toate acestea, mulţi medici lucrează la mai multe clinici private, deşi salariile la stat au crescut considerabil. Iar acest lucru poate duce într-adevăr la epuizare, spune ministrul Sănătăţii.
Sorina Pintea: ''Sunt medici care în afara gărzilor la public mai lucrează în 2 locuri la privat. Este nedrept să arunci nişte afirmaţii. Ministerul Sănătății susţine iniţiativa de a considera vechime gărzile, sunt mai multe raţiuni pe care trebuie să le luăm în considerare''.
Vasile Barbu: ''Cauzele sunt multiple, nu neapărat că stau la serviciu şi lucrează. Pentru că ştim că o bună parte din medicii care au probleme de sănătate pleacă, nu stau la serviciu, au anturaje, se duc la clinici private. Stau 2-3-4 ore la stat şi apoi pleacă la privat''.
Ministerul Sănătății propune gărzi la domiciliu
Pe de altă parte, ministrul Sănătăţii a vorbit despre organizarea de gărzi la domiciliu. Doctorul ar putea fi chemat la spital doar în caz de urgenţă. Însă acest lucru nu este posibil în spitalele mari, sunt de părere managerii.
Adriana Nica, manager SUUB: ''Un pacient care e într-o stare gravă de sănătate toată activitatea medicală trebuie concentrată asupra lui. La SUUB nu se va putea face niciodată gardă la domiciliu."
Pacienţii în stare gravă au însă nevoie de intervenţie rapidă, chiar dacă ajung în spitale mici, iar venirea medicului de gardă de acasă le-ar pune viaţa în pericol.
Bolnavii se confruntă oricum cu destule greutăţi. Sunt puşi să cumpere medicamente, stau luni întregi pe listele de aşteptare pentru analize ori sunt plimbaţi de la un spital la altul, fără să primească un diagnostic.
Vasile Barbu: ''E o atitudine de-asta de a scăpa de pacient. Familia a intervenit la noi, atunci imediat s-au remobilizat, au dat la o parte medicul respectiv.”
Toate aceste probleme sunt dezbătute în aceste zile la primul forum al spitalelor organizat în capitală.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!