Spitalele româneşti, ţinta atacurilor informatice de ani buni. De ce sunt plătiţi hackerii

20-06-2019 14:27

hacker telefon

Ministrul Sănătăţii a dezvăluit că în ultimii ani, mai multe spitale au fost ţinta unor atacuri cibernetice.

Sorina Pintea a precizat joi, în contextul atacurilor informatice, că „incidente izolate au mai existat, incidente în care spitalele şi-au pierdut datele şi care au fost recuperate, după caz, de informaticieni sau contra cost. Ultimul exemplu este spitalul din Huşi, care şi-a pierdut toate documentele referitoare la pacienţii care au fost internaţi în spital", a explicat Pintea, precizând că spitalul din Huşi încă mai lucrează la recuperarea datelor. Atacul asupra spitalului din Huşi ar fi avut loc chiar luna trecută.

 

Atacuri asupra spitalelor din Baia Mare şi Sighetu Marmaţiei

 

Potrivit ministrului, în 2017 a avut loc un atac informatic asupra unui spital din Sighetul Marmaţiei, au fost identificaţi hackerii, care erau dintr-o altă ţară şi care au cerut 10.000 de euro pentru recuperarea datelor. Suma a fost plătită.

„10.000 de euro sunt nimic faţă de datele care erau stocate acolo", a detaliat Pintea, spunând că atunci a fost atacat şi Spitalul Judeţean din Baia Mare, unde ea a fost manager în perioada respectivă, dar aacest spital vea un sistem de back-up.

Ransomware este practic o combinaţie de răpire – un software periculos vă “răpeşte” calculatorul - şantaj şi tâlhărie – penru că practic, vi se fura bani.

Pintea a precizat că Ministerul Sănătăţii are competenţe doar pentru spitalele din subordine şi că va face plângere la DIICOT dacă se va dovedi că a fost afectat vreunul dintre aceste spitale. În celelalte cazuri, autoritatea locală şi spitalul au obligaţia să facă aceste plângeri.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO