Experiment Ştirile ProTV: cât de murdare sunt locurile publice. Focare de infecţie chiar şi în spitale

31-01-2020 19:41


România este o țară expusă și pentru că mulți nu înțeleg că igiena, atât cea personală cât și din spațiile publice, este cel mai eficient mecanism de control al bolilor contagioase.

O echipă a Știrilor Pro Tv a folosit teste de sanitație rapide în gări, benzinării, spitale și locuri de joacă, prin care trec zilnic mii de oameni.

Rezultatele arată, cu rare excepții, că suprafețele pe care le ating și cei bolnavi și cei sănătoși sunt pline de germeni.
Este vorba despre microbi care dau infecții respiratorii, afecțiuni digestive și pot crea probleme majore unui organism deja slăbit.

Curățenia nu e un moft, mai ales dacă ești pacient adus la urgențe. La Spitalul din Giurgiu, bolnavii care așteaptă în triaj, însoțitorii, dar și angajații de la salvare și polițiștii ajung în acest loc.

La toaletă nu e săpun, dar teoretic incinta e curățată temeinic la fiecare trei ore, conform unui afiș. Verificăm și noi nivelul de contaminare cu teste ce dau rezultatul pe loc.

Simona Rotaru, biolog: „Ca să nu se contamineze, se deschide doar într-o parte. Se merge pe suprafața de interes și se prelevează. În decurs de câteva secunde, în baza tabelului și în funcție de cum se colorează avem o indicăție a gradului de igienizare.”

Proba indică, potrivit scalei, că pe robinet e o cantitate mare de germeni. Contaminare de nivel mediu este și pe butonul toaletei și pe colac. Așa că e foarte probabil să vii cu o problemă la doctor și să pleci cu mai multe.

Chiar peste drum de Spitalul Județean Giurgiu sunt patru farmacii, lipite una de alta. E însă lipsit de logică să tratăm cu doctorii ceva ce putem ușor preveni. Igiena precară, mai ales în mediul spitalicesc, e punct de plecare pentru viroze și gripe, gastroenterite, alergii și alte probleme ale pielii, dar și infecții provocate de paraziți.

Ajungem la farmacie. Oameni bolnavi se sprijină în coate în fața ghișeului. Poate fi curățenie bec înăuntru, dacă în zona de așteptare nimeni nu șterge tejgheaua, măcar cu o cârpă. Testul arată un grad ridicat de contaminare cu germeni. Valabil și pentru casele de tichete din Gara de Nord.

Nu duceți mâna la nas, gură sau ochi, nici după ce ați atins ecranul tactil. Contaminare înaltă este și pe butoanele de la plata cu cardul.

Mergem la autogara Filaret. Microbii călătoresc pe mâinile noastre, fără a fi deranjați de dezinfectanți.

Nimeni nu curăță nici automatele de jocuri. Fantele pentru monede, dar și manetele au încărcătură microbiană mare.

Iată cum stăm la o benzinărie. Clienții sunt rugați insistent să mențină și ei cabina curată. Ce e de fapt pe mâner arată testul ultrasensibil. ​Altfel spus, e mai sigur să procedati ca aici, unde toaleta cu taxă funcționează trasă cu cablul. Folosiți hârtie igienică, până ieșiți, iar apoi dezinfectați-vă cu un spray pe baza de alcool.

VIDEO PROTVPLUS.RO