După 10 ani de chin, i-a fost transplantat un rinichi și poate avea o viață normală
După zece ani de suferinţă şi dializă, un bărbat de 38 de ani din Iaşi a primit şansa unei vieţi normale şi a beneficiat de un transplant de rinichi.
Pacientul a mai fost chemat la spital de trei ori pentru teste de compatibilitate, iar de această dată a putut primi organul de la o femeie de 43 de ani din judeţul Bacău, care suferise un accident vascular ce i-a fost fatal.
O echipă de 10 medici a trudit peste patru ore în sala de operaţie pentru ca rinichiul prelevat să ajungă la pacientul care de un deceniu făcea hemodializă, chiar şi de trei ori pe săptămână.
Doctor Daniel Andone, medic specialist urolog: "Intervenţia a decurs absolut în regulă. Dezavantajele sunt în primul rând modificări ale vaselor. Asta e principala problemă cu care ne confruntăm.”
După operaţie, bărbatul de 38 de ani începe să se recupereze, iar în curând va putea duce o viaţă normală, spun medicii. Vestea că va primi un rinichi a venit după mai multe încercări eşuate.
Doctor Ionuț Nistor, purtător de cuvânt Spitalul Parhon din Iași: "Din fericire pentru el, a avut cea mai bună compatibilitate şi durata cea mai mare pe lista de aşteptare şi atunci a fost primul candidat pentru acest transplant. Avem 7 intervenţii la Spitalul Parhon şi doar două de la donator cadaveric."
În timp ce pe listele de aşteptare sunt încă sute de bolnavi din toată Moldova, doctorii spun că numărul prelevărilor de organe e tot mai mic.
Chiar şi în aceste condiţii, de fiecare dată, unul dintre rinichi rămâne la Iaşi, iar al doilea este transplantat la Bucureşti. Cei mai norocoşi sunt pacienţii care primesc un rinichi de la rude. De pildă, un bărbat a avut ca donator o soră.
Adrian Olaru, pacient: ”Lista era mare şi e greu să găseşti un organ. Fiind un caz mai urgent, sora din România mi-a spus că îmi donează ea. Depinzând de dializă, nu poţi să ai o viaţă normală."
Doctorii din Iaşi spun că sunt pregătiţi să facă şi câte două intervenţii de transplant pe zi, pentru a le uşura viaţa bolnavilor dependenţi de dializă.