Al doilea transplant pulmonar la Spitalul Sfânta Maria din Capitală. În ultimele două zile, au fost făcute 11 operații

×
Codul embed a fost copiat

11 operații de transplant au avut loc, în ultimele două zile, în România, iar medicii au salvat mai mulți pacienți care aveau nevoie de ficat, rinichi, inimă și chiar plămâni.

În noaptea de luni spre marți, au fost efectuate patru intervenții, una dintre ele fiind al doilea transplant de plămâni de la noi, realizat la Spitalul Sfânta Maria din Capitală. Prelevarea și transportul organelor reprezintă un proces dificil pentru medici, care sunt nevoiți uneori, să se deplaseze cu avionul de linie.

Bărbatul care a primit plămâni la spitalul Sfânta Maria din Bucureşti are 47 de ani şi suferea de boala bronsiectatică - spun reprezentanţii spitalului - adică dilataţii permanente ale bronhiilor.

Echipa medicală a fost condusă şi de această dată de chirurgul Igor Tudorache care a venit de la Hanovra şi a intrat direct în sala de operaţii. Intervenţia chirurgicală a durat aproape opt ore şi a decurs fără probleme. Apoi pacientul a fost transferat în secţia de terapie intensivă pentru recuperare.

Plămânii au fost prelevaţi în Târgu Mureş de la un tânăr care suferise un accident vascular cerebral, după ce familia şi-a dat acordul. Medicii i-au recoltat şi ficatul şi rinichii, care au ajuns în Bucureşti, la Institutul Fundeni, respectiv la Cluj, la Institutul Renal.

Citește și
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

Astfel, patru vieţi au fost salvate într-o singură noapte, iar pentru că bolnavii să primească organele în timp util, echipele medicale au depus un efort considerabil.

Două echipe de specialişti au plecat luni de dimineaţă din Bucureşti spre Cluj cu avionul de linie. De acolo au luat ambulanța spre Târgu Mureş unde au stat mai bine de cinci ore în sala de operaţie. Apoi, după un drum de două ore înapoi spre aeroportul din Cluj s-au întors în Capitală tot cu avionul de linie.

Dr. Radu Zamfir: „Noi ne adaptăm în aşa fel încât timpul de ischemie să se încadreze, de obicei este bine că ficatul să fie transplantat în şase ore, se poate prelungi până la 12 ore, dar optim este să fie cât mai mic.”

Iar echipa din Cluj a mers cu un autoturism până la Târgu Mureş şi înapoi.

Dr. Liviu Constantin, institutul de transplant renal Cluj: „Cu maşina institutului se face transportul noi. Montăm rinichii pe nişte maşini de perfuzie, unde stau pefuzati până la efectuarea transplantului renal . Astăzi e o zi mai liberă ca şi trafic, dar sunt cazuri în care ajungi foarte greu, şi da este foarte obositor drumul.”

Prof. dr. Irinel Popescu: „Asta se întâmplă des de câţiva ani. La un moment data, exista un contract cu o companie privată şi erau zboruri dedicate, dar acum s-a blocat. Normal ar fi aşa cum spuneţi, să existe contracte şi să fie acoperite costurile.''

Pentru a evita astfel de situaţii, reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Transplant pot solicita transport aerian de la Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă.

Sorina Pintea, ministrul Sănătății: „La nivelul DSU există un protocol; ai atunci când există prelevare de organe să fie trimise elicopere sau avionul SMURD-ului. De cele mai multe ori se transportă cu avioanele de linie. Până la urmă, ANT trebuie să şi între în rol şi să nu avem sincopie. Lucrurile trebuie procedurate poate mai bine şi o mai bună implicare din partea Agenţiei Anationale de Transplant.''

La ANT sunt însă şi alte probleme, spune ministrul Sănătăţii. Tocmai de aceea Sorina Pintea vorbeşte despre restructurarea Agenţiei.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Citește și...
Al doilea transplant de inimă, în 2018. Pacientul a fost de 2 ori la un pas de moarte
Al doilea transplant de inimă, în 2018. Pacientul a fost de 2 ori la un pas de moarte

Al doilea transplant de inimă din acest an a avut loc duminică noapte la Institutul de Boli Cardiovaculare din Târgu Mureș. Pacientul salvat este un bărbat de 39 de ani din București, care aștepta un cord nou de 2 ani.

Recomandări
Politico:
Politico: "Ucraina se îndreaptă spre înfrângere". Marile atuuri pe care Putin le are în lupta pentru victorie

Întrebați un soldat ucrainean dacă mai crede că Occidentul va sta alături de Kiev "atât timp cât va fi nevoie".

Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO
Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO

Marcel Ciolacu a făcut o gafă jenantă în timpul unor declarații de presă susținute în Qatar. Deși avea discursul scris, premierul s-a încurcat și în loc de „lecție” a pronunțat... „erecție”.

Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO
Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO

O explozie de proporții a avut loc, miercuri, în municipiul Craiova. Deflagrația a fost atât de puternică încât fațada blocului s-a prăbușit.