In ultimii 10 ani, medicii de la Matei Bals nu au mai avut asemenea cazuri. Prin ce trec doi copii ce nu au fost vaccinati
Medicii trag un semnal de alarma in controversa privind vaccinarile obligatorii. Specialistii de la Institutul Matei Bals se lupta sa salveze doi copii de doi si patru ani, care nu au fost vaccinati si s-au imbolnavit de tetanos.
Medicii spun ca in ultimii 10 ani n-au tratat aceasta boala infectioasa grava la pacienti cu varste atat de fragede. Cei doi baieti, unul de 2 ani, celalalt de 4, sunt internati la Matei Bals de mai bine de o saptamana. Primul a fost transferat de la Spitalul Judetean Urziceni. Mama lui a recunoscut in fata doctorilor ca nu l-a vaccinat deloc.
Al doilea copil, in varsta de 4 ani, s-a nascut in Italia si a revenit in tara cu parintii anul trecut. Familia sta intr-o localitate saraca din Dambovita si la fel nu a fost vaccinat. Baiatul nu are acte si nici medic de familie. Rudele spun ca pana acum nu i s-a facut niciun vaccin.
Diagnosticul de tetanos s-a pus la Institutul Matei Bals. Cei doi copii au fost internati in stare grava la terapie intensiva. Unul s-a intepat intr-o sarma prin papucii de guma, iar celalalt a cazut de pe bicicleta si s-a ranit la picior.
"Sunt 2 copii care nu au beneficiat de nicio vaccinare. In cazul acestor infectii grave ar trebui sa se plateasca pentru tratament pentru ca pana acum cred ca un copil ne-a costat cel putin 10 mii de euro, ingrijirea lui", a declarat medicul Monica Luminos, de la Matei Bals.
Cazurile deschid discutia despre refuzul vaccinarii care duce la astfel de situatii, sustin medicii. In unele zone, imunizarea impotriva difteriei, tetanosului si a tusei convulsive e mult sub rata recomandata.
Noile discutii au reactivat si tabara parintilor care sustin ca in urma vaccinurilor copiii lor au dezvoltat reactii adverse.
"Fetita mea de un an si 3 luni in urma unui vaccin a facut 2 convulsii febrile si nu a fost bine deloc. Eu, daca as avea cum sa dau timpul inapoi, nu mi-as mai vaccina copilul", a comentat o mama pe Facebook.
Dincolo de aceste controverse, Organizatia Mondiala a Sanatatii ne cere prioritar sa vaccinam 95% dintre copii si ne recomanda cel putin sapte vaccinuri, printre care si cel pentru tetanos si poliomielita.