De ce nu poate fi interzis accesul in scoli copiilor nevaccinati. Ce s-ar putea intampla insa cu parintii lor in scurt timp

×
Codul embed a fost copiat

Copiii nevaccinati ii pun in pericol pe ceilalti. Afirmatia facuta de consilierul ministrului Sanatatii e motivata de faptul ca boli grave, eradicate, pot sa reapara daca cei mici nu sunt vaccinati.

O decizie de a interzice elevilor nevaccinati sa vina la scoala, ar contrazice insa, legea educatiei, prin care invatamantul este obligatoriu.

Asa ca medicii sustin ideea sanctionarii parintilor: cine refuza vaccinarea sa plateasca ulterior tratamentul copiilor care se imbolnavesc. Au fost cazuri cand ingrijirea unui copil bolnav a costat si zece mii de euro.

Boli grave precum difteria, tetanosul si poliomielita ar putea sa reapara, din cauza ratei scazute de vaccinare. Exista zone din tara unde procentul de imunizare a scazut sub 75% in timp ce Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda 95%.

Alexandru Rafila, consilier al ministrului Sanatatii, e de parere ca elevii nevaccinati ii pun in pericol pe ceilalti.

Citește și
vaccin cover
Statul vrea vaccinarea obligatorie, dar a descoperit ca nu mai are seruri. Parintii platesc cu 200 de lei o "gratuitate"

Doctor Alexandru Rafila, presedintele Societatii romane de microbiologie: "Nu este un bun exemplu cel pe care il dau unii dintre parinti care refuza vaccinarea in ideea ca ceilalti copii din colectivitate sunt vaccinati. Un act normativ trebuie sa tina cont si de acest lucru. Dreptul la sanatate trebuie respectat atat pentru propriul copil, dar si pentru ceialalti cu care vine in contact".

O eventuala interdictie a copiilor nevaccinati de a intra in colectivitate ar contrazice insa legea educatiei, care spune ca invatamantul e obligatoriu si ca educatia acasa trebuie asigurata doar in cazuri exceptionale, unu la o mie.

Tocmai de aceea medicii vin si cu alte variante. Cum ar fi sanctionarea parintilor care refuza vaccinarile recomandate de stat. In cazul aparitiei acestor infectii grave sa plateasca pentru tratamentul lor, pana acum ingrijirea unui copil a costat 10.000 de euro.

Numarul parintilor care au refuzat vaccinarea copiilor, din diferite motive, a crescut de la an la an.

O mama a refuzat sa isi mai vaccineze cei trei copii dupa ce, sustine ea, unul dintre ei a avut probleme grave, in urma vaccinului impotriva rubeolei, rujeolei si oreonului.

Schema de vaccinare, recomandata in prezent de Ministerul Sanatatii, prevede ca bebelusii sa fie vaccinati din prima zi de viata pana cand termina scoala generala. Primul vaccin, cel impotriva hepatitei B, se face in primele 24 de ore, iar ultimul, vaccinul diftero-tetanic, la 14 ani.

Citește și...
Ministerul Sanatatii schimba regulile privind vaccinarea copiilor. Care sunt cele 7
Ministerul Sanatatii schimba regulile privind vaccinarea copiilor. Care sunt cele 7 "reguli de aur"

Printr-un ordin al Ministrului Sanatatii publicat marti in Monitorul Oficial se introduc modificari legate de vaccinarile celor mici.

Statul vrea vaccinarea obligatorie, dar a descoperit ca nu mai are seruri. Parintii platesc cu 200 de lei o
Statul vrea vaccinarea obligatorie, dar a descoperit ca nu mai are seruri. Parintii platesc cu 200 de lei o "gratuitate"

In timp ce Ministerul Sanatatii vrea sa oblige parintii prin lege sa-si vaccineze copiii, autoritatile sanitare nu sunt in stare sa rezolve nici macar aprovizionarea cu serurile gratuite.

Recomandări
INFOGRAFICE. ”Marele cutremur” din Turcia, pe înțelesul tuturor. Cum s-au răspândit undele seismice ucigașe
INFOGRAFICE. ”Marele cutremur” din Turcia, pe înțelesul tuturor. Cum s-au răspândit undele seismice ucigașe

Puternicul cutremur care a lovit luni sudul Turciei şi Siria vecină are un bilanţ devastator din cauza unei combinaţii de factori: momentul în care s-a declanşat, locaţia sa, o falie relativ liniştită timp de două secole şi clădiri prost construite.  

Erdogan a decretat stare de urgență în zece orașe turcești, după cutremurele devastatoare. GALERIE FOTO
Erdogan a decretat stare de urgență în zece orașe turcești, după cutremurele devastatoare. GALERIE FOTO

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat stare de urgență pentru trei luni în zece orașe din țară, afectate de cutremurele devastatoare de luni. 

Primul val de ger năpraznic s-a instalat în mai multe localități din țară. Au fost -23 de grade la Obârșia Lotrului
Primul val de ger năpraznic s-a instalat în mai multe localități din țară. Au fost -23 de grade la Obârșia Lotrului

Primul val de ger năpraznic din această iarnă s-a instalat în mai multe localități din țară! Au fost  -23 de grade la Obârșia Lotrului, -21 la Întorsura Buzăului și -22 la Vârful Omu, în Bucegi.