De ce nu poate fi interzis accesul in scoli copiilor nevaccinati. Ce s-ar putea intampla insa cu parintii lor in scurt timp
Copiii nevaccinati ii pun in pericol pe ceilalti. Afirmatia facuta de consilierul ministrului Sanatatii e motivata de faptul ca boli grave, eradicate, pot sa reapara daca cei mici nu sunt vaccinati.
O decizie de a interzice elevilor nevaccinati sa vina la scoala, ar contrazice insa, legea educatiei, prin care invatamantul este obligatoriu.
Asa ca medicii sustin ideea sanctionarii parintilor: cine refuza vaccinarea sa plateasca ulterior tratamentul copiilor care se imbolnavesc. Au fost cazuri cand ingrijirea unui copil bolnav a costat si zece mii de euro.
Alegeri 2024
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
Boli grave precum difteria, tetanosul si poliomielita ar putea sa reapara, din cauza ratei scazute de vaccinare. Exista zone din tara unde procentul de imunizare a scazut sub 75% in timp ce Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda 95%.
Alexandru Rafila, consilier al ministrului Sanatatii, e de parere ca elevii nevaccinati ii pun in pericol pe ceilalti.
Doctor Alexandru Rafila, presedintele Societatii romane de microbiologie: "Nu este un bun exemplu cel pe care il dau unii dintre parinti care refuza vaccinarea in ideea ca ceilalti copii din colectivitate sunt vaccinati. Un act normativ trebuie sa tina cont si de acest lucru. Dreptul la sanatate trebuie respectat atat pentru propriul copil, dar si pentru ceialalti cu care vine in contact".
O eventuala interdictie a copiilor nevaccinati de a intra in colectivitate ar contrazice insa legea educatiei, care spune ca invatamantul e obligatoriu si ca educatia acasa trebuie asigurata doar in cazuri exceptionale, unu la o mie.
Tocmai de aceea medicii vin si cu alte variante. Cum ar fi sanctionarea parintilor care refuza vaccinarile recomandate de stat. In cazul aparitiei acestor infectii grave sa plateasca pentru tratamentul lor, pana acum ingrijirea unui copil a costat 10.000 de euro.
Numarul parintilor care au refuzat vaccinarea copiilor, din diferite motive, a crescut de la an la an.
O mama a refuzat sa isi mai vaccineze cei trei copii dupa ce, sustine ea, unul dintre ei a avut probleme grave, in urma vaccinului impotriva rubeolei, rujeolei si oreonului.
Schema de vaccinare, recomandata in prezent de Ministerul Sanatatii, prevede ca bebelusii sa fie vaccinati din prima zi de viata pana cand termina scoala generala. Primul vaccin, cel impotriva hepatitei B, se face in primele 24 de ore, iar ultimul, vaccinul diftero-tetanic, la 14 ani.