De ce nu poate fi interzis accesul in scoli copiilor nevaccinati. Ce s-ar putea intampla insa cu parintii lor in scurt timp

Ultima actualizare: 25-06-2015 07:08

Copiii nevaccinati ii pun in pericol pe ceilalti. Afirmatia facuta de consilierul ministrului Sanatatii e motivata de faptul ca boli grave, eradicate, pot sa reapara daca cei mici nu sunt vaccinati.

O decizie de a interzice elevilor nevaccinati sa vina la scoala, ar contrazice insa, legea educatiei, prin care invatamantul este obligatoriu.

Asa ca medicii sustin ideea sanctionarii parintilor: cine refuza vaccinarea sa plateasca ulterior tratamentul copiilor care se imbolnavesc. Au fost cazuri cand ingrijirea unui copil bolnav a costat si zece mii de euro.

Boli grave precum difteria, tetanosul si poliomielita ar putea sa reapara, din cauza ratei scazute de vaccinare. Exista zone din tara unde procentul de imunizare a scazut sub 75% in timp ce Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda 95%.

Alexandru Rafila, consilier al ministrului Sanatatii, e de parere ca elevii nevaccinati ii pun in pericol pe ceilalti.

Doctor Alexandru Rafila, presedintele Societatii romane de microbiologie: "Nu este un bun exemplu cel pe care il dau unii dintre parinti care refuza vaccinarea in ideea ca ceilalti copii din colectivitate sunt vaccinati. Un act normativ trebuie sa tina cont si de acest lucru. Dreptul la sanatate trebuie respectat atat pentru propriul copil, dar si pentru ceialalti cu care vine in contact".

O eventuala interdictie a copiilor nevaccinati de a intra in colectivitate ar contrazice insa legea educatiei, care spune ca invatamantul e obligatoriu si ca educatia acasa trebuie asigurata doar in cazuri exceptionale, unu la o mie.

Tocmai de aceea medicii vin si cu alte variante. Cum ar fi sanctionarea parintilor care refuza vaccinarile recomandate de stat. In cazul aparitiei acestor infectii grave sa plateasca pentru tratamentul lor, pana acum ingrijirea unui copil a costat 10.000 de euro.

Numarul parintilor care au refuzat vaccinarea copiilor, din diferite motive, a crescut de la an la an.

O mama a refuzat sa isi mai vaccineze cei trei copii dupa ce, sustine ea, unul dintre ei a avut probleme grave, in urma vaccinului impotriva rubeolei, rujeolei si oreonului.

Schema de vaccinare, recomandata in prezent de Ministerul Sanatatii, prevede ca bebelusii sa fie vaccinati din prima zi de viata pana cand termina scoala generala. Primul vaccin, cel impotriva hepatitei B, se face in primele 24 de ore, iar ultimul, vaccinul diftero-tetanic, la 14 ani.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
MASKED SINGER ROMANIA
Monstrulica și-a dezvăluit identitatea la Masked Singer România. Oana Zavoranu era sub mască

07:20
Alt Text!
Exclusiv PRO TV Plus
Primul român care a învins în UFC vrea următoarea victorie. Nicolae Negumereanu vrea să scrie istorie la Las Vegas

09:15
Alt Text!
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Întrebarea Mesei Rotude cu Andrei Aradits: "M-aș căsători cu Adi Nartea"

39:07
Alt Text!
Promo
PROMO Femeia Alege - Venirea concurentului MAX i-a dat Romaniței planurile peste cap

00:30
Alt Text!
Promo
PROMO SuperStar E timpul să fie legendari. E timpul pentru următoarea etapă. Recall SuperStar România

00:30
Alt Text!
UFC
Nicolae Negumereanu vs. Ike Villanueva

10:19
Alt Text!
Lecții de viață
Lecții de viață - sez. 6, ep. 64

42:30
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Radu Mihaiu, primarul sectorului 2, recunoaște că are centrală de apartament. De ce nu ajunge agentul termic în sector?

30:29
Alt Text!
Visuri la cheie
Cinci motive pentru care ai nevoie de o asigurare pentru locuință

01:16
Alt Text!