Vaccinul de 1 DOLAR impotriva cancerului la plamani. Exista de ani buni, dar SUA nu a permis exportul sau

12-05-2015 15:05


vaccin

Normalizarea relatiilor intre Statele Unite si Cuba ar putea fi insotita si de o veste foarte buna in domeniul medical: medicii din cele doua tari vor colabora la un vaccin impotriva cancerului pulmonar

Potrivit Wired, cercetatorii cubanezi ar fi pus in ultimii ani la punct un vaccin impotriva cancerului pulmonar, insa din cauza embargoului american, acesta nu a putut parasi insula din Caraibe. Insa eforturile de normalizare a relatiilor intre Cuba si SUA promovate de presedintele Obama ar putea insemna ca acest vaccin, in cazul in care este eficient, va ajunge in intreaga lume, deoarece americanii nu se vor mai opune exportilio sai

Botezat “CIMAVax”, de la CIM, Centrul pentru Imunologie Moleculara din Havana, vaccinul a trecut deja prin mai multe faze de testare si de cativa ani este folosit in Cuba. El nu ataca tumorile, ci distruge o proteina produsa de acestea care duce la proliferarea tesuturilor cancerigene si astfel opreste metastaza. In plus, are si un nivel de scazut de toxicitate si este relativ ieftin. Vaccinul a trecut deja cu succes de primele doua faze de testare in Cuba iar acum, in urma unui acord intre Washington si Havana, va trece prin teste clinice si in SUA, pentru a primi aprobare de la Administratia americana a Alimentelor si Medicamentelor. Acest proces va dura totusi mai mult de un an, deci mai e mult pana cand vaccinul sa ajunga in restul lumii, inclusiv in Romania.

Cum a reusit o tara saraca precum Cuba sa produca un vaccin la care marile companii internationale din domeniul medicamentelor doar viseaza? Atat Fidel cat si Raul Castro au facut o prioritate din cercetarea in domeniul medical si mai ales in cel al vaccinurilor, dupa ce in 1981 o epidemie de febra dengue a afectat 350.000 de cubanezi. In ultimele decenii, cercetatorii de la Havana au reusit sa produca interferon si sa creeze propriile vacinuri impotriva meningitei B si heptatitei B, dar si anticorpi artificiali pentru transplanturil de rinichi.

Producerea unui vaccin impotriva cancerului pulmonar a fost si el o prioritate in Cuba, din cauza ca in aceasta tara de fumatori, maladia este extrem de comuna. In 2011, Ministerul Sanatatii de la Havana a pus vaccinul pe piata gratuit – costul suportat de autoritati fiind estimat la un dolar per vaccin. Eficienta Cimavax a convins si alte tari, precum Japonia, sa il testeze.

 

Sursa: wired.com

VIDEO PROTVPLUS.RO