Diferența dintre ecografie și radiografie. Detalii despre două dintre cele mai comune investigații medicale

ecografie
freepik.com

Investigațiile imagistice cuprind mai multe tipuri de teste care au rolul de a capta imagini de la nivelul structurilor interne ale corpului. De cele mai multe ori, acestea sunt utilizate în scop diagnostic.

Pe de altă parte, anumite proceduri minim invazive impun utilizarea concomitentă a testelor imagistice, pentru a ghida corect instrumentarul medical.

Cu toții am auzit despre ecografie și radiografie, însă cele două sunt adesea confundate. Să vedem care este diferența dintre ele, cum se efectuează și când sunt indicate.

Ce este ecografia și cum funcționează

Citește și
NATO nu e pe deplin pregătită în cazul unui atac din partea Rusiei, avertizează Ben Hodges. Problemele identificate

Ecografia, cunoscută și sub denumirea de sonografie, reprezintă o investigație imagistică non-invazivă și nedureroasă, care interceptează imagini de la nivelul organelor interne și țesuturilor moi (cum ar fi vase de sânge) cu ajutorul ultrasunetelor, prezintă Cleveland Clinic. Această metodă imagistică nu utilizează radiații, astfel, potrivit Mayo Clinic, nu se asociază cu riscuri.

Cum se efectuează procedura

În timpul procedurii, medicul aplică un gel special pe piele, care facilitează interceptarea imaginilor. Apoi, deplasează pe suprafața tegumentelor un dispozitiv mic, numit transductor, care transmite ultrasunete și este conectat la ecograf. Undele sonore de înaltă frecvență pătrund în țesuturi și se întorc sub formă de semnale electrice. Acestea sunt convertite de un computer în imagini, pe care specialistul le vizualizează în timp real pe ecranul ecografului.

Tipuri de ecografii

Așa cum prezintă sursele anterior menționate, există mai multe tipuri de ecografii. Ecografia de sarcină sau prenatală permite monitorizarea sarcinii, evaluarea creșterii și dezvoltării bebelușului, screeningul unor afecțiuni congenitale. Ecografia diagnostică, în schimb, cuprinde un grup de ecografii utilizate pentru depistarea unor afecțiuni:

  • Ecografia mamară – se efectuează la nivelul sânilor, pentru investigarea nodulilor mamari;

  • Ecografia abdominală – pentru vizualizarea tuturor organelor din abdomen;

  • Ecografia renală – permite examinarea rinichilor;

  • Ecografia pelvină – verifică organele din partea inferioară a abdomenului (cum ar fi uterul, ovarele, vezica urinară);

  • Ecografia tiroidiană – se efectuează pentru evaluarea sănătății glandei tiroide, situate la nivelul gâtului;

  • Ecografia cardiacă – evaluează sănătatea inimii;

  • Ecografia doppler – ajută la vizualizarea vaselor de sânge și a fluxului sangvin;

  • Ecografia testiculară (scrotală) – facilitează diagnosticul unor afecțiuni testiculare;

  • Ecografia de părți moi (musculoscheletală) – se efectuează pentru examinarea țesuturilor superficiale (cele subcutanate, ganglioni limfatici, mușchi și articulații).

Deși în general transductorul este aplicat extern, anumite tipuri de ecografii presupun inserarea acestuia în organism. Cele mai comune sunt:

  • Ecografie endovaginală – constă în inserarea unui transductor subțire în vagin. Acesta captează imagini mai detaliate de la nivelul organelor genitale feminine, spre deosebire de sonografia convențională, transabdominală;

  • Ecocardiografie transesofagiană – presupune inserarea unui transductor foarte subțire prin gât, în esofag, pentru a prelua imagini în detaliu de la nivelul inimii. Este considerată superioară ecografiei cardiace clasice.

Mai mult decât atât, datorită imaginilor captate în timp real, ecografia poate fi utilizată pentru a ghida cu precizie o serie de proceduri minim invazive. Spre exemplu, ghidajul ecografic este necesar în cadrul puncției aspirative cu ac fin pentru tratamentul chisturilor mamare sau pentru recoltarea de probe de la nivelul articulațiilor.

Ce este radiografia și cum funcționează

Radiografia este o metodă imagistică rapidă și nedureroasă, care utilizează raze X pentru a prelua imagini de la nivelul oaselor, dinților, articulațiilor și organelor, prezintă Mayo Clinic. Se folosește adesea pentru diagnosticul fracturilor osoase și cariilor dentare. Pentru că utilizează radiații ionizante, această investigație nu poate fi realizată în cazul femeilor însărcinate.

Cum se efectuează procedura

În funcție de tipul de radiografie, specialistul îți poate cere să stai în picioare, să te așezi sau să te întinzi pe o masă medicală. Acesta îți poate mișca diferite părți ale corpului, astfel încât să ai o poziție corespunzătoare, în funcție de regiunea anatomică examinată, descrie Cleveland Clinic.

Unele tipuri de radiografii presupun contactul aparatului cu pielea, în timp ce altele se efectuează de la mică distanță.

În timpul procedurii, țesuturile din organism absorb razele X în diferite cantități, în funcție de densitatea lor. Potrivit Mayo Clinic, structurile dense, cum ar fi oasele și metalele (de exemplu, în cazul unui obiect străin ajuns în organism), apar albe pe imaginea radiografică. Țesutul muscular și cel adipos (grăsimea) apar gri. În schimb, aerul din plămâni apare negru.

În timpul înregistrării propriu-zise, care durează câteva secunde, va trebui să rămâi nemișcat și să-ți ții respirația, pentru a te asigura că imaginile captate sunt clare.

Tipuri de radiografii

Există mai multe tipuri de radiografii, în funcție de regiunea examinată:

  • Radiografie toracică – preia imagini de la nivelul plămânilor, inimii și oaselor cutiei toracice (cum ar fi sternul);

  • Radiografia abdominală – poate depista formațiuni gastrointestinale, obstrucții digestive, calculi renali. Atunci când este examinat tubul digestiv, poate fi necesară înghițirea unei substanțe de contrast (bariu) pentru a evidenția anumite patologii;

  • Radiografie dentară – presupune introducerea unui instrument mic în cavitatea bucală, pentru a capta imagini detaliate ale danturii și gingiilor;

  • Radiografie osoasă – ajută la vizualizarea deformărilor osoase, fracturilor, luxațiilor, tumorilor osoase și artritei;

  • Mamografia – presupune comprimarea sânului între două suprafețe dure și se utilizează în screeningul cancerului de sân.

Când sunt indicate ecografiile și radiografiile

Ecografia și radiografia au indicații diferite. Ecografia nu este eficientă pentru a prelua imagini de la nivelul oaselor sau țesuturilor profunde. Prin urmare, nu permite nici vizualizarea unor organe situate sub structuri osoase, cum ar fi plămânii. Medicul este cel care recomandă o investigație potrivită în urma consultației.

În general, ecografia este indicată pentru:

  • Monitorizarea sarcinii și dezvoltării fătului;

  • Examinarea nodulilor la sân;

  • Verificarea glandei tiroide;

  • Depistarea unor afecțiuni la nivelul organelor genitale feminine și prostatei, cum ar fi chisturi, tumori sau alte formațiuni;

  • Identificarea unor obstrucții în rinichi, în vezica urinară și biliară;

  • Ghidarea unor proceduri, cum ar fi un ac pentru biopsie;

  • Evaluarea fluxului de sânge în anumite zone ale corpului;

  • Identificarea cauzelor de inflamație în anumite țesuturi, cum ar fi la nivelul articulațiilor sau testiculelor.

În schimb, radiografia poate fi necesară pentru:

  • Evaluarea cariilor și infecțiilor dentare;

  • Diagnosticul fracturilor osoase în urma unor traumatisme;

  • Depistarea tumorilor osoase benigne și a celor maligne (cancerul osos);

  • Identificarea unor obiecte străine în corp (cum ar fi un bănuț înghițit);

  • Examinarea afecțiunilor structurale la nivelul articulațiilor;

  • Diagnosticul pneumoniei, tuberculozei și cancerului pulmonar;

  • Screeningul unor tipuri de cancer (cum ar fi cel de sân).

Așadar, pe baza tabloului clinic, medicul îți poate recomanda una dintre cele două investigații imagistice. În urma rezultatelor, pot fi necesare teste suplimentare de diagnostic.

Articol recomandat de sport.ro
Gigi Becali și-a criticat jucătorul la aeroport: "Pe margine mâine! Nu ești vedetă"
Gigi Becali și-a criticat jucătorul la aeroport: "Pe margine mâine! Nu ești vedetă"
Citește și...
Lipsa medicilor de urgență în provincie, boala cronică a sistemului de sănătate. Doctorii se pot detașa, dar nu vor
Lipsa medicilor de urgență în provincie, boala cronică a sistemului de sănătate. Doctorii se pot detașa, dar nu vor

Lipsa medicilor de urgență este o problemă cronică a sistemului de sănătate. Iar situația este gravă mai ales în orașele mici.

Președinta CNAS sugerează nevoia vaccinării obligatorii. Șefa de la „Babeș” vrea lege, pentru că „nu mai este o alegere”
Președinta CNAS sugerează nevoia vaccinării obligatorii. Șefa de la „Babeș” vrea lege, pentru că „nu mai este o alegere”

Președinta CNAS sugerează că vaccinarea ar trebui să fie obligatorie. Valeria Herdea susține că vaccinarea nu ar trebui discutată ca opțională, pledând printr-o comunicare prin care oamenii să înţeleagă beneficiile vaccinării.

Acesta este singurul lucru pe care un medic oftalmolog spune că NU ar trebui să îl facem niciodată. Este
Acesta este singurul lucru pe care un medic oftalmolog spune că NU ar trebui să îl facem niciodată. Este "rău... foarte rău”

Ochiul uman este considerat cel mai complex organ al corpului, după creier, și conține peste 2 milioane de părți funcționale. Aproximativ 80% din procesul de învățare are loc prin intermediul vederii. 

Recomandări
Klaus Iohannis pleacă în Franța. Va participa la o masă rotundă având ca temă integrarea tinerilor francofoni pe piaţa muncii
Klaus Iohannis pleacă în Franța. Va participa la o masă rotundă având ca temă integrarea tinerilor francofoni pe piaţa muncii

Preşedintele României, Klaus Iohannis, va participa în perioada 4-5 octombrie 2024, la Sommet-ul Francofoniei, care va avea loc în Republica Franceză.

Ungaria, chemată în judecată de Uniunea Europeană pentru legea suveranității inițiată de Viktor Orban
Ungaria, chemată în judecată de Uniunea Europeană pentru legea suveranității inițiată de Viktor Orban

Ungaria e chemată în judecată de Uniunea Europeană, a anunțat instituția joi, pentru legea suveranității adoptată în 2023 de premierul Viktor Orban. Autoritățile de la Bruxelles consideră că încalcă dreptul european.

Câți români trăiesc acum în străinătate. Ciolacu: Avem cea mai mare diasporă din Europa
Câți români trăiesc acum în străinătate. Ciolacu: Avem cea mai mare diasporă din Europa

Marcel Ciolacu a declarat că România are cea mai mare diasporă din Europa, aproximativ 6,5 milioane de românicare trăiesc în afara țării. El mai susține că anul trecut a fost pentru prima oară când s-au reîntors în țară 190.000 de persoane.