Diabetul, o amenințare ascunsă. Avertismentul medicilor privind bolnavii. „Te obișnuiești cu el”
Lângă o persoană diagnosticată cu diabet, mai este una care nu ştie că suferă de această boală. Este avertismentul medicilor, care spun că diabetul a ajuns o problemă de sănătate publică.
Alarmant este că tot mai mulți copii au această boală, iar, în anumite cazuri, sunt chiar discriminați.
Alexia: „Am fost în excursie și un copil de clasa a 8-a, a 7-a, tot mă chinuia, îmi spunea diabet 2.0. Făcea mișto de mine și i-am spus Oprește-te, nu-i bine ce faci!"
Alexia are 11 ani și este dependentă de insulină. A fost diagnosticată cu diabet de tip 1 în urmă cu un an și de atunci le explică celor din jur că orice copil poate să ajungă în situația ei.
Alexia: „Diabetul este un fel de lifestyle, te obișnuiești cu el și îl trăiești așa cum e. Nu contează dacă ai diabet sau nu, doar fiți buni cu lumea."
Mama: „Atunci când merge într-o tabără, de exemplu, cântărim mâncarea și vrem să știm carbohidrații. Întotdeauna pun într-o farfurie diferită, de obicei de plastic, și mai și strigă prin sala de mese: Unde-i fetița cu problema, cu diabetul? Nu ne dorim genul ăsta de atenție. Este un copil normal, până la urmă."
În sprijinul copiilor cu diabet, ACES și COPAC, organizații de medici diabetologi și pacienți, au lansat campania „Eu nu sunt diabetul meu!”.
În România, peste 1,2 milioane de persoane au fost diagnosticate cu diabet, adică 6,46% din populația țării. Peste 5 mii sunt copii. Specialiștii estimează însă că tot atâtea persoane nu au primit încă un diagnostic.
Se întâmplă asta și pentru că nu avem suficienți specialiști. Sunt mai puțin de 900 de medici diabetologi în toată țara, deși ar fi nevoie de peste 2000.
Cel mai ușor au acces la un diabetolog bolnavii din București. Aici avem un astfel de specialist la 686 de pacienți. Cel mai rău este în Ialomița, unde un diabetolog trebuie să vadă peste 6800 de pacienți pe an. Dacă acest doctor ar consulta 20 pe zi, pentru a avea timp și de proceduri medicale, ar însemna că zilele considerate lucrătoare într-un an nu i-ar ajunge să-i vadă pe toți.
Prof. Dr. Bogdan Timar, președintele Societății Române de Diabet: „Dacă am diagnostica toate persoanele cu diabet zaharat, considerând că o persoană cu diabet ar trebui să fie văzută de medicul diabetolog de 4 ori pe an, pe viitor este foarte probabil ca necesarul de medici pe termen mediu să fie cu 900 mai mare decât acum."
Pentru a atrage atenția asupra acestei afecțiuni, Societatea Română de Diabet a organizat un maraton de 24 de ore în care specialiștii au oferit informații și au vorbit despre toate provocările pacienților.