România ocupă primul loc în UE la consumul de zahăr. Cazurile de diabet au devenit tot mai frecvente în sarcină
Dieta bogată în zahăr a femeii gravide este primul factor de risc pentru viitorul copil, în caz de obezitate și diabet.
Un studiu de amploare a ajuns la această concluzie după ce a comparat informații despre 60.000 de persoane stocate în Marea Britanie în anii 50 cu date din zilele noastre.
Iar copiii de acum o jumătate de secol erau mai sănătoși. Asta pentru că accesul la zahăr era restricționat de stat. În România, aproape o cincime din pacienții cu diabet sunt copii și adolescenți.
România ocupă primul loc în Uniunea Europeană la consumul de zahăr. Noi date arată că acest lucru influențează în rău sănătatea în toate etapele vieții.
Studiul de caz este statul britanic, unde accesul la zahăr a fost limitat drastic după al Doilea Război Mondial. La copiii mai mici de doi ani, consumul a fost interzis.
Peste 60.000 de persoane au fost selectate pentru a urmări efectele. Registrele arată că, după trei ani, riscul de hipertensiune și diabet s-a redus la grupul de testat cu până la 30%.
Bogdan Bucur, sociolog: „Era un produs rar și scump. Bunicii noștri consumau mult mai puțin zahăr decât copiii noștri. Acum este absolut evident. Consumul de zahăr a explodat”.
Cazurile de diabet au devenit tot mai frecvente în sarcină la femei cu greutate normală. Însă, fără un diagnostic rapid și tratament corect, unele nasc bebeluși cu greutate mare și probleme de metabolism care devin „programați” să iubească dulcele. Riscul crește dacă în familie sunt diabetici.
Monica Francisc: „Am avut grijă, n-am mai mâncat dulciuri. Să nu beau sucuri acidulate”.
Reporter: Testele pentru diabet au ieșit bine?
Monica Francisc: Au ieșit bine, da”.
Primele luni de zahăr sunt cruciale pentru relația echilibrată a copilului cu gustul dulce. Halucinant, 70% sută din gustările pentru copii au zahărul printre ingredientele importante. Mai ales nectarul, iaurtul și piureurile.
Obișnuiți cu zahărul rafinat încă din mediul intrauterin și deseori prin consumul de lapte praf îndulcit, copiii de azi primesc alimente cu ambalaje colorate destinate lor, înainte de doi ani.
Nu numai dulciuri care au până la 70% zahăr, cum sunt vafele și turta dulce, ci și mezeluri, brânzeturi și sosuri cu adaos de zahăr. Câteva lingurițe la suta de grame - mult mai mult decât în orice fruct.
Vestea bună este că dependența de zahăr poate fi controlată, dar cu cât vârsta crește acest lucru e însă mai greu de făcut.
După taxarea suplimentară a produselor care conțin peste 10% zahăr, vânzările de sucuri și dulciuri au scăzut în România, cu 5-10%. Nu e destul pentru a proteja populația, spun specialiștii în boli de nutriție.