De la 1 iulie, medicamentele vor fi eliberate prin reteta electronica. Medicii se tem de erori
Asta insemana ca medicii vor indica medicamentele unui bolnav, direct, intr-un program de calculator, pe care il vor putea accesa si farmacistii.
Apoi, acestia vor elibera doctoriile, pe baza CNP-ului fiecaruia dintre noi.
Sistemul se vrea transparent si e menit sa curete risipa. Chiar daca ne mutam bolile in mediul online, autoritatile spun ca, pentru siguranta, vor circula in paralel si retetele clasice, inca o jumatete de an.
Aproape 3 milioane si jumatate de retete medicale eliberate lunar in toata tara se vor muta din iulie in mediul online.
Astfel, dupa consult, doctorul va accesa un soft in care va introduce medicamentele si dozele recomandate bolnavului.
Iar pacientul va primi o foaie scoasa la imprimanta. Prescriptia electronica se transforma astfel intr-un document in care codul de bare este elementul esential.
Cu dovada respectiva, omul merge la farmacist, care o scaneaza ca si cum ar fi un produs, iar pe monitor vor aparea imediat medicamentele solicitate.
Deja doctorii se tem ca sistemul nu va face fata si vor aparea blocaje. Iar atunci tot pacientii vor avea de suferit, daca farmacistii nu vor putea valida o reteta online.
Autoritatile spun insa ca la teste nu au aparut probleme si oricum pana la sfaristul anului se va lucra in paralel si cu retete clasice.
Indiferent de erori, trebuie inchis robinetul scurgerilor de bani din sanatate.
Prescriptia online va deveni obligatorie din 2013, iar doctorii care nu o folosesc pot fi sanctionati. Adica pot fi obligati sa achite contravaloarea doctoriilor prescrise daca ii vor da bolnavului reteta clasica.