Ministerul Sanatatii vrea sa scoata medicamentele pentru raceli si crampe de pe lista compensatelor
Ministrul Sanatatii sustine ca statul consuma prea multi bani pe doctorii pentru raceli si crampe abdominale, in loc sa foloseasca aceste sume in tratarea bolilor extrem de grave.
Medicamentele impotriva tusei, siropurile expectorante, anti-inflamatoarele si anti-spastice sunt vizate de aceasta masura care ar urma sa se puna in aplicare anul acesta.
Intr-un singur an, in Romania consumul acestor categorii ajunge la peste 100 de milioane de unitati. E vorba despre o economie la bugetul compensatelor de peste 50 de milioane de euro.
Daca masura va trece, medicii nu vor mai putea sa dea retete pentru zeci de medicamente sub forma de siropuri si pastile.
In schimb, acordand aceste servicii, se ajunge in situatia in care avem liste de asteptare la tratamentul cu citostatice, la interventii pe cord, la interventii chirurgicale grele, pe care nimeni nu si le-ar putea lua sau putini si le-ar putea permite sa le suporte din propriul buzunar.
Banii economisiti prin eliminarea acestor pastile din schema de compensare ar putea fi redirectionati catre programele nationale de santate.
Ceea ce nu ar fi foarte rau, pentru ca nu o data s-a intamplat ca bolnavii de cancer, de inima sau cu alte afectiuni grave sa ramana fara tratamentele vitale.