Cum incearca un orasel sa atraga medici: apartamente la cheie si intretinere platita. Ce salariu are un ORL-ist in Zimnicea

09-02-2015 18:43


"Le dam apartamente la cheie si le achitam intretinerea, numai sa avem si noi doctori in orasul nostru."  

Disperati ca mii de bolnavi nu beneficiaza de asistenta medicala si ca li se inchid spitalele, unii primari incearca sa ii atraga pe medicii tineri cu totul soiul de facilitati.

Un astfel de exemplu, am gasit la Zimnicea. Medicul sirian Deyab a fugit, in 2013, la peste 1400 de kilometri depratare de bombele care i-au distrus tara. A ales sa se mute cu familia la Zimnicea, un orasel din sud care arata tot ca dupa bombardament. Chiar si asa, e multumit.

In acest bloc construit dupa cutremurul din '77, astazi pe trei sfeturi nelocuit, medicul a primit, la cheie, un apartament cu 3 camere. Orasul avea nevoie de un ORL-ist si asa Deyab a devenit primul specialist din ultimii 20 de ani.

Doctor Majed Deyab, ORL Zimnicea: "Cand am vazut ca toata oferta e foarte buna si importanta, am venit cu mult drag."

Cu apartamente mobilate si utilate, primarul incearca sa aduca si alti tineri specialisti.

Petre Parvu, primar: "De la lingura pana la pat, la TV, centrala termica. Atunci cand a venit doar s-a intalat. Platim si intretinerea. Eu sper ca nu mai pleaca. Cand am batut palma ca ramane la Zimnicea am inscris copii la scoala."

Doctor Majed Deyab, ORL Zimnicea: "Ma simt foarte bine, n-am simtit ca ma sunt strain."

De fapt nici n-are timp sa se simta strain.

Doctor Majed Deyab, ORL Zimnicea: "Avem bolnavi, munca este, daca facem si operatii si salariu sa fie mai bun. Eu ajung la aproape 30 de milioane si cu garzi."

Tot aici e mare nevoie si de un ginecolog. Doctorita prefera sa faca naveta. Pune conditii ca sa ramana.

Vera Delcea, ginecolog: "Sa vina si anestezist, sa faca si sectie de reanimare."

Autoritatile sunt in negocieri si cu un oftalmolog.

Cand oftalmologul de la Bucuresti este la Zimnicea, la usa lui este coada. Oamenii vin si asteapta sa fie vazuti de medic care ajunge la Zimnicea doar 3 zile pe saptamana.

Sa nu credti ca doctorii se vor imbogati intr-un astfel de loc. Doar ca vor avea cheltuieli reduse fata de un oras mare.

VIDEO PROTVPLUS.RO