Cum ar putea fi un covrig la fel de daunator ca o tigara. Cercetatorii au facut o descoperire alarmanta
Dieta bogata in carbohidrati ar putea fi la fel de daunatoare ca o tigara, sustin cercetatorii din Texas.
Ei au descoperit ca persoanele care consuma multa paine alba, cartofi, orez sau covrigi isi pot creste cu 49 la suta riscul de a dezvolta cancer la plamani. Intrigant este faptul ca acest risc a fost observat, mai ales, la nefumatori.
Daca pana acum carbohidratii erau vinovati doar pentru o talie marita, noul studiu al americanilor de la Universitatea din Texas avertizeaza ca pot fi nocivi si pentru plamani.
Cercetatorii americani sustin ca painea alba, covrigii, cartofii, orezul alb - adica alimente cu indice glicemic mare - pot creste riscul de cancer pulmonar.
Obiceiurile alimentare si istoricul medical au fost observate in acest studiu la care au participat peste 4000 de persoane. Cercetrarea a aratat un procent crescut cu 49 la suta de a dezvolta cancer pulmonar in randul celor care aveau o dieta bogata in carbohidrati cu indice glicemic crescut .
"Indicele glicemic arata cat de repede ne cresc glicemia carbohidratii. Alimentele cu un indice glicemic ridicat sunt digerate rapid si pot provoca o crestere a nivelului de glucoza si insulina din sange. Acest lucru poate afecta cresterea celulara si conduce la dezvoltarea tumorii", arata studiul.
Lygia Alexandrescu, specialist in nutritie: "Tot ce e alb, rafinat, din care s-a eliminat fibra, are indice glicemic superior in momentul in care se consuma alimente cu indice glicemic superior. Atunci e stimulat pancreasul, creste nivelul glicemiei, apare acest risc, de boala inflamatorie. Boala inflamatorie poate duce la neoplazie."
Specialistii americani sunt intrigati de faptul ca acest risc de a dezvola cancer la plamani a fost observat mai ales la nefumatori. Dar nu au gasit inca o explicatie. Cert este ca viitoarele studii ar putea integra dieta cu carbohidrati la factorii de risc ai aparitiei maladiei pe langa tigara, poluare si expunerea la azbest.
Profesor doctor Ioan Cordos, Spitalul de Chirurgie Toracica: "In stadii incipiente, cancerul pulmonar nu doare. Ar trebui sa se faca, daca oamenii sunt constienti dupa varsta de 40 de ani, o radiografie pe an. Nu iti trebuie mai mult."