Copil salvat de la suferință, printr-o intervenție revoluționară: Medicii au cultivat un metru de piele în laborator

×
Codul embed a fost copiat

Intervenţie revoluţionară în Italia. Ca să-i salveze viaţa unui băieţel de șapte ani, o echipă de cercetători italieni a cultivat în laborator aproape un metru pătrat de piele.

 

Au folosit o metodă experimentală, care nu mai fusese niciodată încercată la oameni, dar care s-a dovedit eficientă în cazul acestui copil. La doi ani de la operaţii, acesta se simte excelent şi mai nu are nevoie de niciun medicament.

De doi ani, băieţelul se bucură în sfârşit de o viaţă normală. Până la vârsta de șapte de ani, a suferit de epidermoliză buloasă, o boală provocată de o genă defectuoasă şi care se manifestă prin apariţia unor erupţii dureroase pe piele.

Tatăl copilului: „Avea dureri mari şi punea multe întrebări la care nu-i puteam răspunde. 'De ce am eu boala asta? De ce trebuie să trăiesc aşa? Toţi copiii aleargă şi se joacă, eu de ce n-am voie să joc fotbal?'"

Citește și
maraton
Maraton pentru încurajarea donării de organe la Brașov
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

În iunie 2015, băiatul avea răni deschise pe mai mult de jumătate din corp.

Tobias Rothoeft, Department Neonatologie și îngrijire a copiilor, Universitatea Ruhr: „Am încercat să-i facem grefă de piele prelevată de la tatăl lui, care a evoluat perfect şapte zile, dar apoi a fost respinsă şi a căzut."

La un moment dat, copilul avea dureri atât de mari încât medicii au decis că nu-l pot scuti de suferinţă decât inducându-i comă. Părinţii au refuzat să abandoneze lupta. Şi au aflat de un cercetător italian care reuşise să cultive piele în laborator.

Michele De Luca, Coordonator Terapie Genetică, Centrul pentru Medicină Regenerativă Modernă: „M-au contactat dacă putem încerca să-l ajutăm în afara fazei experimentale, ca un act de compasiune."

Profesorul Michele De Luca a prelevat o bucată de piele sănătoasă de la copil, în care a injectat gena corectată. Apoi a lăsat celulele să se reproducă într-un mediu cât mai apropiat de cel din corp.

Michele De Luca, Coordonator Terapie Genetică, Centrul pentru Medicină Regenerativă Modernă: „Deja după primul transplant la mâini şi picioare, în octombrie, regenerarea pielii a provocat o schimbare la băiat. S-a simţit imediat mai bine, parametrii vitali erau din ce în ce mai buni şi atunci ne-am dat seama ce am realizat."

În total, profesorul italian a generat aproape un metru pătrat de piele în laborator, iar chirurgii germani au folosit-o pentru a-i face copilului grefe. Pentru că fusese cultivată pornind de la propriul său material genetic, organismul lui n-a mai respins-o. Iar doi ani mai târziu, băiatul se simte mai bine ca oricând.

Tatăl copilului: „A fost ca un vis pentru noi, mi-e foarte greu să exprim în cuvinte. Îmi doresc ca toţi copiii care suferă de boala asta să fie trataţi astfel. A funcţionat incredibil."

Băiatul este în continuare monitorizat, deoarece medicii vor să depisteze din timp un eventual cancer de piele sau alte probleme care pot apărea în cazul lui.

Articol recomandat de sport.ro
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Citește și...
Medicii Institutului de Transplant renal din Cluj cer ajutor, pe Facebook, ca să poată salva pacienții
Medicii Institutului de Transplant renal din Cluj cer ajutor, pe Facebook, ca să poată salva pacienții

Medicii de la renumitul Institut de Urologie şi Transplant renal din Cluj au ajuns să ceară ajutor pe Facebook. Nu mai au bani de salarii şi se tem că în curând nu vor mai putea salva pacienţii.

Maraton pentru încurajarea donării de organe la Brașov
Maraton pentru încurajarea donării de organe la Brașov

Peste 100 de oameni au alergat duminică la Braşov pentru o cauză nobilă. Maratoniştii au vrut să adune fonduri pentru bolnavii care au nevoie de un transplant, dar şi să promoveze donarea de organe.

O singură picătură de sânge poate face diferența în cazul unui bolnav de leucemie
O singură picătură de sânge poate face diferența în cazul unui bolnav de leucemie

O picătură de sânge donată îi poate salva viaţa unui bolnav de leucemie.

Va fi posibil transplantul de organe de la porci la oameni. Descoperirea cercetătorilor
Va fi posibil transplantul de organe de la porci la oameni. Descoperirea cercetătorilor

Specialiștii din domeniul medical au descoperit modalitate prin care organele provenite de la porci ar putea fi transplantate oamenilor, fără ca aceștia să fie infectați cu un virus care ar proveni din ADN-ul porcinelor.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Presa americană:
Presa americană: "Mafia românească vine după cardurile voastre". Metoda prin care interlopii fac 9 mil. $ pe lună

Procurorii din California susțin că mafia românească a dat o nouă înfățișare unei vechi înșelătorii: skimming-ul cardurilor de debit.