Medicii Institutului de Transplant renal din Cluj cer ajutor, pe Facebook, ca să poată salva pacienții
Medicii de la renumitul Institut de Urologie şi Transplant renal din Cluj au ajuns să ceară ajutor pe Facebook. Nu mai au bani de salarii şi se tem că în curând nu vor mai putea salva pacienţii.
Spitalul are datorii la furnizori de aproape două milioane lei, iar în luna mai a acestui an, conturile au fost blocate. Problemele cu care se confruntă Institutul au început încă din 2013, când spitalul era condus de profesorul Mihai Lucan, însă acesta a ţinut ascunsă situaţia până când a ieşit la pensie, spun foştii subalternii.
„Salvaţi Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca", aşa se numeşte pagina de Facebook pe care cei 17 medici angajaţi ai spitalului au creat-o şi cer cu diperare că oamenii să îi sponsorizeze ca să poată salva pacienţii. Institutul este la un pas de colaps, iar medicii au postat o analiză a situaţiei de criză. Cei care vor să ajute Institutul trebuie să ştie că donaţiile se pot face direct la casieria spitalui, dar şi în contul de la trezorerie.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Medic: „Da, ştiam că sunt probleme, dar nu am ştiut exact. Motivul care se spunea era că nu primim bani suficienţi, că din urologie nu se poate trăi!”
Reporter: „Nu i-aţi atras niciodată atenţia domnului Lucan?”
Medic: „Au fost oameni mai în măsură ca noi, care i-au spus verde în faţă că dacă nu operezi, nu ai de unde să iei bani. Am încercat să îmbunătăţim ICM-ul la nivelul la care se putea. Estenta problemei a fost operabilitatea. Punct."
Aşa au început problemele financiare de la Institutul de Urlogie din Cluj. Fostul management a înfiinţat o clinică privată, unde erau operaţi peste 60% din pacienţi, iar la Institut se făceau mai mult îngrijiri pre şi post operatorii, pentru care Casa de Asigurări deconta în jur de 600 de lei pe persoană. Dacă operaţiile aveau loc în spitalul de stat, Casa de Asigurări deconta până la 2.000 de lei, însă acest lucru se întâmpla rar, astfel că Institutul a rămas fără bani.
Silviu Moga, manager interimar Institutul de Urologie şi Transplant Renal Cluj : „Am făcut acest demers disperat, semnat de către membrii colectivului Institutului care a fost precedat de alte demersuri făcute către autorităţi. Această criză se leagă oarecum de înfiinţarea unei clinici private, condusă de fostul profesor. Odată cu dezvoltarea acestei clinici, interesele institutului au fost lezate prin faptul că intervenţiile se desfăşurau preponderant la clinica privată, iar la Institut se efectau doar tratamente minime de îngrijiri. În acest mod, contractul spitalului cu Casa de Asigurări a avut de suferit. Asta a dus la o criză econimică."
La Institutul de Urologie şi Transplant Renal din Cluj sunt peste 125 de angajaţi, din care 17 sunt medici specialişti. Unii au fost nevoiţi să lucreze în luna septembrie, fără să fie plătiţi.
Florin Elec, medic primar urolog: „Problema este că, deşi Casa de Asigurări ne-a ridicat bugetul pe baza indicelui de operabilitate, complexităţii cazurilor, suntem văzuţi după indicele prestat anul trecut şi atunci fondurile sunt încă insuficiente. Singura ieşire ar fi un ajutor extern, că să ieşim din impas. Conturile sunt oprite, suntem în imposibilitatea de a plăti salarii, mergem de la lună la lună şi încercăm, totuşi, să plătim salariile angajaţilor."
Victoria Raţ, asistent medical: „Am fost câţiva care nu am primit salariul pe o lună, l-am primit cu întârziere. Eu am 3000. Cum să ne descurcăm fără salar, nu cred că poate cineva să se descurce în zilele noastre cu rate, cu copii, cu şcoli. "
Peste 2000 de oameni sunt în acest moment pe listele de aşteptare ale Institutului, pentru o nouă şansă la viaţă. Elena este din Craiova şi se consideră o norocoasă că a primit în urmă cu nouă zile un rinichi. Spune că nu ar mai fi trăit fără echipa de medici de la Cluj.
Elena Bobocel, pacienta transplant: „Sunt nişte medici deosebiţi. Noi am fi condamnaţi. Ca mine sunt mii de oameni care aşteaptă. Dacă nu făceam la Cluj, nu vedeam unde în altă parte puteam să fac operaţia. Ar fi păcat să se desfinteze."
În aceeaşi situaţie a fost şi Cornelia, în urmă cu un an.
Cornelia Iordache, pacientă: „Pur şi simplu nu îmi vine să cred. Eu sunt din Vrancea, vin aici periodic la control.Nu pot să concep ca pe viitor să nu mai vin aici.Ne omoară pe capete. Aş dori cei din Minister să se pună în locul nostru. Dacă unul din ei ar fi în locul nostru, ne-ar înţelege? Atât îi întreb."
Numai într-un singur an, la Institutul din Cluj au loc peste 100 de operaţii de transplant renal şi mii de operaţii urologice.