Maraton pentru încurajarea donării de organe la Brașov
Peste 100 de oameni au alergat duminică la Braşov pentru o cauză nobilă. Maratoniştii au vrut să adune fonduri pentru bolnavii care au nevoie de un transplant, dar şi să promoveze donarea de organe.
România se situează la coada clasamentului european atât la numărul de transplanturi, cât şi în ceea ce priveşte numărul donatorilor.
Timea are 22 de ani şi a fost prima pacientă din România care a trecut printr-o operaţie de transplant renal, într-un spital privat din ţară. A primit un rinichi de la tatăl ei şi viaţa i s-a schimbat radical.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Şi Horaţiu a suferit o intervenţie similară, dar în Elveţia.
Horaţiu Crişan: "Donorul a fost fratele meu geamăn, transplantul a fost de intestin subţire acum aproape 20 de ani. Desigur viaţa mea s-a schimbat în bine şi a fost o experienţă unică."
Pentru Fabian însă aşteptarea se prelungeşte, deşi are nevoie urgent de operaţie. Mama lui îi poate dona un rinichi, iar medicii din Braşov sunt dispuşi să facă gratuit transplantul,
dar nu are banii necesari să acopere costurile de spitalizare.
Fabian Stoica, pacient: "Le mulţumesc tuturor care participă cu donaţii şi să sperăm că se adună şi să pot să fiu şi eu un om normal şi să pot să-mi cresc copiii."
Cu toate că este autorizat de Ministerul Sănătăţii, Centrul de Transplant Renal din Braşov nu beneficiază de fonduri de la stat pentru că funcţionează în cadrul unui spital privat.
Bogdan Moldovan, medic primar chirurgie generală: "Pacienţii nu au dreptul să profite de asigurarea lor de sănătate la noi în spital pentru a-şi face operaţia de transplant şi acest lucru în mod clar este o piedică."
Intervenţia costă aproximativ 30 de mii de euro, dar toţi cei 3 pacienţi operaţi la Braşov în ultimul an au plătit mai puţin datorită medicilor care au renunţat la onorariu.