Concluziile expertilor europeni care au vizitat spitalele romanesti. "Igiena mainilor", prima masura care ar trebui luata

asistenta care se spala pe maini

Dupa o vizita de 4 zile in tara noastra, specialistii ECDC au prezentat o serie de concluzii legate de problema infectiilor din spitale.

Expertii Centrului European pentru Boli Transmisibile (ECDC) au vizitat de luni pana joi, mai multe spitale din Bucuresti si din judetele invecinate si au discutat cu specialistii despre detectarea, supravegherea, prevenirea si controlul infectiilor nosocomiale. Aceasta vizita este una exploratorie si vine ca raspuns la o solicitare de sprijin formulata de ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, in vederea managementului provocarilor cu care Romania se confrunta in acest domeniu”, a anuntat Ministerul Sanatatii.

Comunicatul Ministerului Sanatatii: 

Concluzii si recomandari dupa vizita expertilor ECDC in Romania

O echipa de experti ai Centrului European pentru Prevenirea si Controlul Bolilor Transmisibile (ECDC) a vizitat Romania in perioada 4-7 iulie pentru a discuta aspecte legate de detectarea, supravegherea, prevenirea si controlul infectiilor nosocomiale cu reprezentanti ai Ministerului Sanatatii, Institutului National de Sanatate Publica si alti actori implicati. Vizita a reprezentat un raspuns la o cerere adresata de ministrul Vlad Voiculescu in contextul provocarilor cu care se confrunta Romania si al eforturilor de elaborare a unei strategii comprehensive in acest domeniu. Scopul l-a reprezentat o facilitare a intelegerii situatiei din tara.

Citește și
malpraxis
"Era ca la morga, mureau intruna". Bacteriile spitalicesti si lipsa de interes a medicilor au curmat viata a inca o persoana
Hanul cu Tei se vinde cu 1,6 milioane€. Clădirea, cumpărată de Ilie Dumitrescu în 2004

In timpul vizitei, expertii ECDC au putut observa exemple de bune practici, dar si arii care ar putea beneficia de pe urma unor ameliorari. Echipa ECDC a constatat si existenta unei puternice vointe politice pentru imbunatatiri in domeniu.

Pe baza discutiilor avute si a observatiilor facute, echipa ECDC a identificat directii care ar putea fi luate in considerare pe termen scurt si mediu in planul de actiuni al autoritatilor romane. Acestea au legatura cu:

- Cresterea gradului de constientizare si promovarea unei mai bune intelegeri a infectiilor nosocomiale si a masurilor de control incepand cu igiena mainilor, implicarea staff-ului spitalelor, a pacientilor, apartinatorilor, publicului general si presei.

- Sustinerea unui climat in care spitalele nu sunt stigmatizate din cauza raportarii infectiilor nosocomiale, ci incurajate de minister, presa si alti actori pentru a invata din situatia actuala si pentru a imbunatati situatia lor.

- Organizarea unor module de training pentru diferite categorii de personal care lucreaza in spitale.

- Implementarea unui sistem integrat de raportare (atat epidemiologic, cat si microbiologic) care poate furniza date pentru actiuni directe si imediate si pentru evaluare la nivel de spital. Datele pot servi apoi la stabilirea unor trenduri nationale si comparatii internationale la nivelul ministerului.

- Imbunatatirea standardelor microbiologice si a protocoalelor de monitorizare a infectiilor nosocomiale si stabilirea unei functii de referinta microbiologica pentru identificarea unor tulpini neobisnuite, confirmarea profilului de rezistenta la antibiotice si caracterizarea tulpinilor bacteriene implicate in focare de infectii nosocomiale.

- Intarirea rolului comitetelor multidisciplinare de control al infectiilor nosocomiale la nivel de spital si la nivel national in cadrul carora toti actorii sunt stimulati sa contribuie la schimbare. O finantare adecvata pentru activitatile de control al infectiilor trebuie sa fie asigurata, implementata si evaluata. Finantarea suplimentara a controlului infectiilor ar putea genera o recuperare rapida a acesteia si in economii viitoare rezultate din scaderea incidentei de infectii nosocomiale.

Ministrul Sanatatii a salutat aceste recomandari si concluzii si a subliniat determinarea ministerului de a continua cu elaborarea strategiei nationale de combatere a infectiilor nosocomiale. Acestei idei se vor regasi in documentul la care ministerul lucreaza in prezent, iar varianta finala a acestuia va primi consultanta stiintifica din partea ECDC, inclusiv in ceea ce priveste utilizarea prudenta si judicioasa a antibioticelor.

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
Familiile celor decedati din cauza infectiilor vor sa dea in judecata spitalul Sf. Spiridon din Iasi.
Familiile celor decedati din cauza infectiilor vor sa dea in judecata spitalul Sf. Spiridon din Iasi. "Sa-si asume vina"

Rudele pacientilor care au murit din cauza infectiilor nosocomiale, luate din Spitalul Sfantul Spiridon din Iasi, isi cauta dreptatea.

"Era ca la morga, mureau intruna". Bacteriile spitalicesti si lipsa de interes a medicilor au curmat viata a inca o persoana

Un nou deces cauzat de infectiile nosocomiale iese la iveala, tot la spitalul Sfantul Spiridon din Iasi.

"Bacterii de hazna" descoperite in 2014 de medici de la Elias in sapun lichid produs de Romchim. Tolo.ro: Hexi nu e caz unic

Spitalul Elias s-a confruntat in 2014 cu cazuri de infectii nosocomiale, doi medici descoperind in sapunul lichid Maxil furnizat de Romchim “o bacterie de hazna”, scrie Tolo.ro.

Recomandări
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul

Între timp, apărarea Ucrainei suferă din cauza stocurilor tot mai mici de muniție. Un ajutor substanțial este pe drum din Finlanda, stat care a aderat la NATO anul trecut.

PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei
PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei

După aproape aproape ore de discuții, coliția de Guvernare a decis luni seară că medicul Cătălin Cîrstoiu este candidatul PSD-PNL pentru Primăria Capitalei.

Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri
Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri

Peste 1.900 de primării ar fi putut să ia bani europeni prin PNRR pentru înființarea așa-numitelor centre de colectare cu aport voluntar.