Avertismentul unui cercetator: Sucul de grapefruit poate fi fatal in combinatie cu 90 de medicamente

Ultima actualizare: 01-12-2012 00:33

Un avertisment al cercetatorilor canadieni ne face atenti la citrice. Sucul de grapefruit are un efect toxic in combinatie cu aproape 90 de tipuri de pastile folosite pentru a trata bolile cardiovasculare, colesterolul sau chiar cancerul.

In cazul a 13 dintre ele, combinatia poate fi letala. Jumatate din medicamentele de pe lista sunt si in farmaciile de la noi.

Exista peste 85 de medicamente care, daca sunt luate cu un pahar de suc de grapefruit, fac mai mult rau decat bine.

Substantele din acest fruct dezactiveaza enzimele din corp, care trebuie sa descompuna medicamentele, iar acestea ajung in sistemul nostru in forma uneori si de 20 de ori mai puternica.

In cazul a 42 de medicamente interactiunea poate avea efecte secundare lipsite de gravitate. Insa lista celor absolut periculoase in combinatie cu grapefruit s-a lungit de la 17 la 43.

Pe lista pastilelor studiate se afla medicamente uzuale, pe care medicii le prescriu pentru scaderea colesterolului sau boli cardivasculare.

Cercetatorii au demonstrat, de pilda, ca un antihistaminic destinat tratarii alergiilor se absoarbe doar pe jumatate, daca e inghitit cu un pahar de suc de grapefruit. Iar concentratia unei pastile pentru reducerea nivelului de colesterol a crescut de peste trei ori, cand a fost luata cu 200 de mililitri de suc de grapefruit, in loc de apa. Cei care urmeaza tratamente pentru aceste boli, trebuie sa fie atenti.

In realitate, de multe ori informatia nu mai ajunge la pacient nici de la medic, nici de la farmacist. Si mai grav este insa, ca nici cel care inghite pastila nu se osteneste sa citeasca prescriptia medicamentului.

Si alte citrice, precum lamaile verzi, pomelo si portocalele rosii pot fi daunatoare, daca sunt consumate in timpul tratamentului medicamentos.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO