Ce boli trădează insomnia. Sfaturile specialiștilor pentru un somn sănătos

15-03-2019 18:33

O noapte cu somn bun a devenit pentru tot mai mulţi români o excepţie. Statisticile arată că o treime au probleme cu somnul.

Iar aceste semne trădează anumite boli cum ar fi anxietatea sau depresia. Este important ca ele să fie tratate, pentru că 8 ore sănătoase de somn pot aduce beneficii nebănuite pentru organism, chiar şi reducerea poftei de mâncare pentru cei care vor să slăbească.

Adormiţi greu, vă treziţi în mijllocul nopţii sau sunteţi dimineaţă mai obosiţi decât seara? - acestea sunt câteva semne că aveţi probleme. Pe lângă o stare irascibilă, lipsa unui somn de calitate ne poate îmbolnăvi.

Doctor Oana Deleanu, somnolog: "Categoric putem să vorbim despre anxietate sau depresie. Ele merg mână în mână cu insomnia. Nu apare din senin. Apare pentru că de-a lungul vieţii acumulăm probleme, griji."

Vestea bună este că insomniile în formă uşoară pot fi combătute.

Gabriela Bondoc, psiholog: "Trebuie să facem un ritual înainte de culcare care să nu conţină telefoane, ecrane, tv, laptopuri sau filmuleţe. În schimb putem să adăugăm un ceai sau lapte cald, un duş, o carte citită "

Dacă insomnia persistă, specialiştii vă sfătuiesc să mergeţi la un psiholog sau la un psihiatru.

Pentru un somn sănătos, foarte importantă este şi poziţia corpului. Gâtul şi trunchiul ar trebui să fie pe aceeaşi linie imaginară. Dacă gâtul este mai ridicat sau mai coborât decât această linie, muşchii gâtului vor fi încordaţi şi nu veţi avea un somn relaxat.

Merită efortul să căutaţi o pernă adecvată. Opt ore de somn bun vă dau energie, putere de concentrare şi va ajuta să slăbiţi.

Doctor Oana Deleanu, somnolog: "În somn sunt secretaţi doi hormoni, leptine şi grelina. Se contrabalansează unul pe celălalt, unul determina foame, unul determina saţietate. Cu cât dormim mai mult, cu atât suntem mai sațiati."

Pe copii îi ajuta o oră fixă de culcare, o cană de lapte cald, dar şi poveştile citite de părinţi.

 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO