Teste rapide, care pot depista boli grave, nedecontate pentru pacienți

15-03-2019 18:04

Medicina a luat-o cu mult înaintea sistemului nostru de sănătate. Pe piaţă există acum teste rapide, care pot depista boli grave, cum ar fi sifilisul şi hepatita şi pot măsura colesterolul, fierul şi glicemia pacientului.

Dar ele nu sunt gratuite sau compensate, cum cer specialiştii şi medicii de familie. Laboratoarele nu au fonduri pentru analizele clasice decât în primele zile din lună, aşa că pacienţii nu le mai fac şi pun în pericol sănătatea lui şi a celor din jur.

O singură picătură de sânge, pusă în caseta de plastic în care este filtrul cu reactivi, dezvăluie dacă pacientul are hepatita B sau C. Tot arsenalul de teste rapide e gândit spre a fi folosit acasă ori în cabinetul medicului de familie.

Doctor Sandra Alexiu: "Scurtează foarte mult timpul de diagnostic. Pacientul nu trebuie să vină să primească bilet de trimitere şi să "prindă" plafon... ştiţi foarte bine ca fondurile sunt puţine şi ajung 2-3 zile. Şi amâna analizele dacă nu îşi permit să le plătească. Niciunul dintre testele rapide nu se oferă gratuit. Şi le procura medicii şi le oferă contra cost pacienţilor".

În alte situaţii, problemelor cu decontarea li se adauga şi ruşinea de a merge la cabinet, pentru prelevarea de probe.

Andreea Dumitru, farmacist: "Teste pentru depistarea infecţiilor vaginale, chlamidii, trichomonas, pentru infecţii urinare prin calcularea ph-ului. Nu se dau pe reţeta compensată".

Doctor Erna Stoian, medic ginecolog: "Foarte puţini... 12-14% din populaţia generală îşi face analizele pentru boli cu transmitere sexuală. Afectează atât bărbaţii cât şi femeile, dar la femei infecţia poate fi mai gravă mai ales că poate fi însărcinată şi transmite infecţia la făt".

Specialiştii spun că testele rapide au o precizie de 96 până la 99 la sută.

O analiză de laborator pentru depistarea sifilisului costa până la 150 de lei, iar rezultatele sunt disponibile în 3 zile. Un autotest costa 50 de lei şi e gata în 10 minute. Preţ similar au cele care arata dacă există o infecţie cu candida, ceea ce înseamnă că tratamentul trebuie început imediat. Dar sunt şi teste care pot face diferenţa dintre a avea un copil şi a pierde o sarcină... acesta indica dacă există pierderi de lichid amniotic.

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au comunicat că sunt dispuşi să ia în calcul elaborarea unui program de prevenţie bazat pe teste rapide, plătite de asigurarea de stat, însă aşteaptă o propunere din partea specialiştilor.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO