Cât durează carantina pentru nevaccinați și vaccinați, atunci când sunt bolnavi sau contacți direcți

Ultima actualizare: 10-01-2022 14:16

Autoritățile sanitare au redus perioada de izolare a persoanelor infectate cu SARS COV 2, dar și a carantinei pentru cei care intră în contact cu un bolnav confirmat. Noile reguli sunt în vigoare din 8 ianuarie 2022.

Mai exact, 5 zile pentru cineva vaccinat, dar cu test pozitiv, și 10 pentru cei care nu s-au imunizat. Între timp, noua variantă a coronavirusului devine dominantă. Potrivit specialiștilor în următoarea perioadă vom avea zilnic și 20 de mii de infectări, cu Omicron.

Noile reglementări privind reducerea perioadei de izolare și carantină pentru românii infectați și cei care au intrat în contact cu ei intră în vigoare de sâmbătă.

Bolnavii confirmați cu Covid 19 care sunt vaccinați vor rămâne în casă 7 zile, în loc de 14 zile ca până acum, iar cei infectați dar nevaccinați vor sta 10.

Adriana Pistol, secretar de stat la Ministerul Sănătăţii: "Izolarea este o măsură aplicabilă persoanelor pozitive care dacă este vaccinat și fost bolnavă va sta în izolare 7 zile. Persoanele care sunt nevaccinate și devin pozitive vor fi izolate într-o perioadă de 10 zile, evident, asta dacă forma de îmbolnăvire este o formă ușoară, medie, care permite această perioadă! Pentru formele severe este clar că vor fi spitalizate atât cât este necesar!".

Contacții bolnavului vor intra în carantină și mai puține zile.

Mai exact, o persoană devine contact direct în momentul în care a interacționat mai mult de 15 minute cu un caz confirmat pozitiv, nu a purtat mască sau alte echipamente medicale și nici nu a respectat distanța minimă de 2 metri.

Raed Arafat: "Dacă este persoană vaccinată sau trecută prin boală atunci are perioadă de carantină de 5 zile, dacă persoana nu este vaccinată, are perioadă de carantină de 10 zile."

În plus, nu mai este nevoie de test pentru ieșirea din carantină.

Se schimbă regulile și pentru cei veniți din zonele roșii

Raed Afarat: "Dacă vii din țară roșie, nu ești vaccinat, nu ești trecut prin boală carantină este de zece zile".

CITEȘTE ȘI: Hotărârea CNSU din 7 ianuarie 2022. Care sunt regulile pentru cei care vin din ţări aflate în zona roşie. DOCUMENT

În ultimele 24 de ore, aproape 6 mii de români au fost diagnosticați cu Covid 19. Doi bolnavi confirmați cu noua tulpină sunt internați la terapie intensivă. Este vorba despre pacienți vaccinați, dar cu afecțiuni cronice grave. Potrivit raportărilor, cele mai multe cazuri de îmbolnavire se regăsesc în rândul persoanelor care sunt nevacinate sau au mai mult de 6 luni de la rapel.

Rafila: "E foarte posibil ca în zilele sau săptămânile următoare să asistăm la o transmitere comunitară susținută cu această nouă tulpină. Dacă adun nevaccinații cu cei care au fost vaccinați, dar care au trecut mai mult de 6 luni, adică jumătate din cei 40% asta ne arătă că nevaccinați plus vaccinați fără booster, dincolo de 6 luni, am 80 la sută din totalul numărul de cazuri."

Adriana Pistol, secretar de stat la Ministerul Sănătăţii: "Ne așteptăm la 20 de mii de cazuri cu aproximativ 10, 20 la sută spitalizări."

În acest context, autoritățile au interzis masca textilă, iar cei care nu respectă asta riscă amenzi cuprinse între 500 și 2.500 de lei.

Raed Arafat: "Se poate cu mască chirurgicală sau FFP2, masca FFP2 nu este obligatorie, masca chirurigicală este obligatorie, masca textile este interzisă"

Între timp, spitalele se pregătesc pentru valul 5 al pandemiei.
În România ar urma să funcționeze și peste 160 de centre de evaluare, pentru a nu se mai aglomera camerele de garda.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO