Cât de eficientă este dieta fără gluten promovată de Madonna. Avertismentul medicilor pentru cei care vor să o încerce
Pâinea turnată în forme, aromată cu ierburi, și învelită în semințe, devine treptat vedetă, pe mesele românilor tineri. Aceștia mănâncă mai puțînă pâine, dar mai scumpă.
Deseori preparată din cereale arhaice. Mulți preferă și sortimentele fără gluten, vitale pentru cei cu intoleranțe, dar inutile dacă vrem să slăbim, spun medicii.
Întinsă cu mâinile goale și perpelită pe plită, dospită îndelung și crestată artistic, însemnată cu miere și ruptă cu mâna pâinea noastră ne însoțește istoria de câteva sute de ani.
Corina Berariu, reprezentantă a Muzeului Țăranului Român: „În perioada fanariotă se făceau acele turte din mei, mălai, orz sau secară. Făina măcinată cum se face azi era un lux”.
Pâinea modestă de atunci se întoarce în forță. Brutarii care fac pâine artizanală au deschis, în ultimul an, și în țara noastră, o nișă a panificației fără gluten.
Reporter: „De ce mâncați fără gluten?”
Mamă: „Nu eu, fetița. Are boala celiacă. Și trebuie să țînă regim fără gluten”.
Reporter: „Cât de ușor gășiți asemenea produse?”.
Mamă: „În ultimul timp, mai ușor”.
Pâinea fără gluten, mai scumpă decât pâine obișnuită
Sunt linii care produc în serie mică, și nu se bazează pe grâu, secară și orz. Ci amestecă hrișcă, quinoa, chia, orez, amaranth, sorg, tapioca și altele. Făcute în brutării, aceste sortimente au, de obicei, prețuri mai mari decât cele obișnuite. În lipsa compușilor care fac pâinea elastică și rezistentă la raft, ca în supermarket, rețetele sunt obținute după experimente în laborator.
Alexandra Tetik, fondatoare unei brutării: „O felie de pâine fără gluten este mai sățioasă. Din cauză că e mai bine hidratată, mai densă, nu se deschide și nu e așa de pufoasă că pâinea cu gluten”.
Avertismentul medicilor pentru cei care vor să slăbească
De la aceste produse vitale persoanelor cu intoleranțe severe au apărut moda și mitul unui regim fără gluten pentru slăbit. Însă nu glutenul îngrașă, ci caloriile, atrag atenția nutritioniștii.
Pâinea albă de grâu are cam 250 de calorii pe suta de grame. Cea fără gluten poate ajunge la 400 de calorii. Așadar, pentru un regim în deficit caloric cantitatea permisă zilnic ar fi de o jumătate de palmă. Altfel, un om sănătos care experimentează trebuie să citească atent eticheta. Unele sortimente au aditivi pentru stabilizarea aluatului și afânare și zahăr.
Culmea e că pe ambalaj scrie clar că regimul fără gluten trebuie indicat și controlat de medic.
Dr. Ciprian Constantin. medic specialist în diabet și boli de nutriție: „Este promovată de oameni fără pregătire în domeniul nutriției. Madonna promova dieta fără gluten. Niciun beneficiu nutrițional, nici al caloriilor, nici al unor suplimente pe care mi le-ar aduce o dietă fără gluten. Dacă ai o problemă cu greutatea, ai nevoie de un cântar alimentar. Ai nevoie de un cântar pe care să te sui din când în când”.