Medicamentele de slăbit pentru diabetici, o afacere uriașă în București. 13 persoane, printre care un medic, reținute
După ce au alimentat un an piața neagră cu medicamente de slăbit recomandate doar diabeticilor, mai mulți asistenți, farmaciști și medici din Bucuresti s-au trezit cu Poliția și Procuratura la ușă.
Afacerea ilegală se baza pe sute de rețete compensate, falsificate la o clinică privată. Doctoriile erau eliberate de farmaciști și vândute apoi pe rețelele de socializare. În tot acest timp, au avut de suferit bolnavi de diabet, care nu își mai găseau tratamentul, iar Casa de Asigurări de Sănătate ar fi pierdut cel puțin un milion de lei.
Ofițerii Serviciului de Investigații Criminale au descins în zeci de locuințe din București și Ilfov după ce au aflat că medicamente folosite de diabetici doar pe bază de prescripție ar fi fost vândute pe piața neagră. Potrivit autoritatilor, creierul afacerii ar fi o asistentă medicală în varsta de 32 de ani.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Asistenta medicală, care era și recepționeră la punctul de lucru al Clinicii din cartierul Bucureștii Noi, ar fi introdus - spun anchetatorii - în sistem datele a sute de pacienți și ar fi generat astfel aceste rețete, compensate sută la sută, fictive.
Daniel Nedela, prim procuror Parchetul de pe lângă Judecătoria Judecătoria Sector 1: "Au fost introduse diagnostice fictive și recomandări de tratament compensat față de pacienți care nu a fost dovedită necesitatea indicației tratamentului prescris, generând astfel rețete medicale cu medicamente care conțin substanța activă adglutitum, în special ozempic și ribelsus".
Chestor principal de poliție Bogdan Berechet, șeful Poliției Capitalei: "Persoana în cauză a fost ajutată de patru medici precum și de mai mulți asistenți farmaceutici dintr-un anumit lanț de farmacii".
Subcomisar de poliție Ionuț Burlacu, șef Serviciu Investigații Criminale: "Activitatea infracțională s-a estompat în ianuarie 2024, în baza unei sesizari făcută de cnsas, în urma unui control făcut la clinica respectivă, când au consatat că rețetele pentru medicamentele respective erau prescrise de medici care nu aveau specializarea necesară".
Nu mai puțin de 140 de farmacii din București și Ilfov ar fi eliberat aceste medicamente, însă nu pacienților menționați în rețete, ci unor intermediari care le vindeau pe platforme online, celor care își doreau să slăbească într-un timp scurt.
Simona Anghel, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Judecătoria Sector 1: "Deși orice farmacist are obligația ca atunci când emite un medicament să verifice specialitatea medicului prescriptor, dar și identitatea persoanei care ridică acel medicament, în fapt, acele obligații au fost nesocotite grosolan de către farmaciști în peste 700 de situații".
Grav este ca traficul cu ozempic și ribelsus ar fi afectat lanțul de aprovizionare pentru diabetici.
Conf. Dr. Anca Pantea Stoian, medic primar diabetolog: "A fost o perioadă de timp lipsă de pe piață din diverse motive care au făcut imposibilă inițierea tratamentului sau continuarea lui pe doze mai mari".
13 din cei 17 suspecti, au fost reținuți. Împreună cu asistenta medicală și șefa ei de la clinică, au ajuns în spatele gratiilor un medic, opt farmaciști, dar și intermediarii.