Bruxismul afecteaza unul din patru romani. Cauzele care duc la dureri de cap, maxilar si de urechi
Unul din patru romani sufera de bruxism, adica isi strange puternic dintii ori scrasneste din ei. De cele mai multe ori se manifesta in timpul noptii, iar dimineata bolnavii se trezesc cu dureri de cap, de maxilar sau de urechi.
Medicii le atrag atentia ca cele mai multe cazuri apar din cauza stresului si in timp dantura poate fi distrusa. Ionut, in varsta de 27 de ani, si-a dat seama recent ca are bruxism, dupa ce iubita lui i-a spus ca il aude noaptea cum scrasneste din dinti.
"Cand ma trezesc, am dureri de cap, am o sensibilitate dentara crescuta, am dureri de fata, de gat...", a spus Ionut Biru, pacient.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
25 la suta dintre romani sufera de aceasta afectiune. Desi in cazul adultilor motivul principal il constituie stresul si supararile de zi cu zi, obiceiul poate debuta si in copilarie, din cauza unor traume. Bruxismul poate aparea, insa, si dupa o lucrare dentara prost facuta sau daca dintii nu sunt aliniati corect.
Scrasnirea repetata a dintilor poate duce in timp la distrugerea danturii. Dintii se tocesc ori se ciobesc, iar coroana se fractureaza.
In plus, miscarile si contractiile maxilarului pot produce migrene si dureri la nivelul maxilarului si al urechilor. Pentru a nu va distruge dintii, medicii stomatologi recomanda folosirea gutierei.
"Serveste ca un fel de amortizor si protejeaza dintii care se abrazeaza", a spus stomatologul Oliver Wendrich.
O alta metoda, practicata de ani buni in strainatate, este injectarea de botox. "La nivelul muschiului maseter, care e responsabil de generarea scrasnitului dintilor, se face o mica injectie si se induce paralizarea reversibila a muschiului", a spus medicul Valentin Raducanu.
Efectul dureaza cel mult 8 luni. Specialistii recomanda si sedintele de terapie. "Frica de abandon sau neglijarea parintilor ar fi cauzele principale, iar prin hipnoza ajungem prin regresie la acel moment si adultul poate sa reevalueze acea situatie", a explicat psihologul Keren Rosner.
Asa a reusit sa se vindece aceasta doamna, la care bruxismul s-a declansat dupa divort. "Resentimente, revolta, neintelegere de ce mi se intampla, ma trezeam de zgomotul pe care-l produceam chiar eu, scrasnind din dinti", a povestit femeia.
Exista si remedii "babesti" pentru bruxism. De pilda, inainte de culcare, puteti mesteca un morcov pentru a obosi maxilarul. Iar daca ati avut o zi stresanta si doriti sa va relaxati, rugati pe cineva sa va faca un masaj si apoi beti o ceasca cu ceai sau lapte cald.